Neveste, pozor! To je vse kar morate vedeti o poročnem mejkapu

Sanja Laknerumetnica ličenja
12.02.2020, 7:49
0
Kvaliteten in s posebno skrbnostjo zate dodelan makeup je tisti detajl, ki ti na poročni dan pomaga, da siješ še bolj v polnosti … Je tisti detajl, ki poudari tebe samo. Tvoje edinstvene obrazne poteze, tvoj nasmeh, tvoje oči. Je tisti detajl, pri katerem je še kako pomembno, da je izbran in narejen s preudarnostjo in z vso skrbnostjo. Tvoja edinstvena lepota ob modro izbranem makeupu, tako na dan, ko se slavi vajina ljubezen, zasije v vsej polnosti in pokaže nate. V tisti luči, ki si jo ob takem koraku več kot zaslužiš.

V slovenskem okolju si neveste še vedno želijo izgledati kot najlepša različica sebe in čim bolj naravno. Beli 'eyeliner' pod spodnjo veko, kot del poročnega makeupa, je za Slovenke »tabu«, v tujini pa bolj »fashion« mejkap na modni reviji aktualnih poročnih oblek. Redke so neveste, ki želijo na poročni dan izgledati drugačne, spremenjene, drzne in nositi bolj poudarjen makeup. Morda ena od deset. Večina jih želi »ohraniti sebe« ter prefinjeno nežnost, pri tem pa na obrazu bolj poudariti oči, kot ustnice.

Pastelno roza in vijolični odtenki ter zemeljske barve

Pri poročnem ličenju prevladujejo roza in vijola pastelne barve ter zemeljski toni senčil. Sama v večini izbiram mat senčila ali nežno satenaste barve, brez izrazitih in grobih bleščic. Kadar so oči poudarjene, naj bo rdečilo za ustnice bolj v nevtralnih tonih. Kadar si nevesta želi intenzivno šminko na ustnicah, oči senčim nežneje. Vedno se držim načela, da če so poudarjene oči, je šminka v nežnih tonih in obratno.  

PREBERI ŠE
Letošnji oskarji razkrili trende ličenja za pomlad 2020

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Naravne obrvi in poudarjene ličnice 

Obrvi so okvir obraza, zato naj bodo lepo oblikovane, rahlo poudarjene, ne preveč uokvirjene in odebeljene, tako da izgledajo čim bolj naravno in pristno. Instagram »uokvirjene« obrvi v stilu Anastasie BeveryHills so "pase".  Tudi "bushy" obrvi, ki so bile trend lanskega leta in so kraljevale na modnih pistah, med nevestami niso ravno zaželene, saj kljub temu, da so skrbno in natančno počesane navzgor, so neveste v večini mnenja, da še vedno dajejo videz skuštranosti. Pri urejanju nevestinih obrvi uporabljam senčila v hladnih svetlo in temno rjavih tonih, gele za urejanje obrvi in barvice srednje trdote, zato da lahko ustvarim videz posamezne dlačice in obrvi ustrezno korigiram.  
 
Vedno rada poudarim ličnice, saj le-te dajo dimenzijo, nežnost in hkrati ženstvenost obrazu. Ne preveč bronzerja, sploh pri svetlem in hladnem tenu kože. Odtenki v barvi breskve delujejo sveže, naravno in zdravo ter pristajajo obema podtonoma kože. V kolikor imate izrazito belo polt, kot Sneguljčiča, pa vašemu obrazu najlepše pristojijo svetle nianse roza rdečil za lica.  

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Drage neveste, najpomembnejša je nega kože

Nega kože je osnova vsakega mejakpa. Če želite obstojen poročni mejkap, je le-ta odvisen od kvalitete produktov oz. ličil, v največji meri pa predvsem od stanja vaše kože. Poznamo več tipov kože – suha koža, mešana koža, mastna in normalna koža. Glede na tip kože umetniki ličenja izbiramo tudi produkte, da bodo le-ti na vašem obrazu čim bolj obstojni. Pri poročnem ličenju zato sama dva meseca pred poroko vedno izvedem testno ličenje in bodočo nevesto usmerim glede pravilne nege in primernih produktov za njen tip kože, da bo na poročni dan njena koža v čim boljši formi. Seveda zgradiva okviren mejkap in izbereva barve, zato da na poročni dan ni »presenečenj«, jaz imam smernice in nevesta ve, kakšen bo končni rezultat.

PREBERI ŠE
Mejkap trendi za leto 2020 po navdihu zvezdnic


 
Največja težava, ki jo opažam pri nevestah je, da je koža pri veliki večini dehidrirana, predvsem zaradi uporabe nekvalitetnih produktov za nego, ki vsebujejo slabe alkohole, močne dišave in izsušujejo kožo. Zato jim velikokrat svetujem vlažilne serume, ki vsebujejo npr. hialuronsko kislino in kožo ustrezno vlažijo. Serumi so načeloma bolj koncentrirani kot kreme, zaradi lažje teksture pa prodrejo tudi globje v kožo in posledično dajejo koži večji efekt.

Dehidrirana koža je na površini hrapava, vidne so lahko drobne luske, makeup pa lahko to le-še poudari. Včasih karikiram in kožo obraza predstavim kot gladek bel list papirja ali hrastovo lubje ali rišete z istimi produkti na eno ali drugo podlago, je seveda razlika. Ne želim nikogar užaliti, le poudariti, da je nega kože res osnova za lep in obstojen mejkap. Naj dodam še, da suha in dehidrirana koža, ni isto. Suha koža je tip kože, pri dehidrirani koži pa gre za stanje kože. Tudi mastna koža je lahko dehidrirana, saj ji primanjkuje vlage, medtem ko suhi koži primanjkuje predvsem lipidov. Velikokrat pri posvetu z nevestami namreč prejmem odgovor, da imajo mozolje, da je njihova koža mastna, torej ne more biti dehidrirana. Zato je resnično pomembno, da poznate vaš tip kože in ga pravilno negujete.

Dehidrirana koža je na površini hrapava, vidne so lahko drobne luske, makeup pa lahko to le-še poudari.
Dehidrirana koža je na površini hrapava, vidne so lahko drobne luske, makeup pa lahko to le-še poudari.FOTO: iStock

Velikokrat se umetniki ličenja poslužujemo prajmerjev, ki podaljšajo obstojnost ličil,  zgladijo površino vaše kože in morebitne suhe luske, jo naredijo svilnato, saj radi vsebujejo silikone, zapolnijo pore, vendar ne gre za negovalni produkt, temveč bolj »klic v sili« za rešitev trenutnega stanja vaše kože in podaljšanje obstojnosti mejkapa. Zato jih odsvetujem na dolgi rok, saj vam bo koža bolj hvaležna, če jo boste dnevno ustrezno negovali.  

PREBERI ŠE
Zakaj je poskusni poročni mejkap dobra ideja?

Poročni majkap mora:

1. biti pripravljen in dodelan posebej zate, tvoje obrazne poteze, tvoj tip, ten in podton kože,

2. biti pripravljen na fotografski objektiv, da boš čudovita na slikah.  
 
Medtem, ko smo prvo točko že obdelali, naj še dodam, kar seveda ni novost, da so tako poročne fotografije, pa tudi vse fotografije makeupov, ki jih najdete na spletu (Instagram, Pinterest…) obdelane. Barve mejkapa so načeloma bolj intenzivne, poudarjene, obraz zglajen, podočnjaki skorigirani. Popravljena je svetloba, prilagojeni kontrast, tako da slika izgleda čim bolj dovršena. Včasih je v realnosti oz. ob pogledu v ogledalo, težko doseči popolnoma enak efekt kot na sliki. Seveda pa bo tudi vaš poročni fotograf obdelal vaše fotografije.

V realnosti se ne da vedno zgraditi mejkap, kot ga vidite na sliki.

Imate odprto oko, ali bolj padajočo veko. Namreč tudi od oblike vaših oči je odvisno, kako jih bo makeup artist lahko senčil oz. ali bo lahko zgradil makeup na očeh tak, kot je viden na sliki. Tako kot telo, imajo tudi oči svojo »postavo«. V Instagram videih ali na Youtube kanalih, (pa tudi iz samih slik poročnih makeupov), velikokrat zasledimo, kako ženske s »highlighterji« oz. osvetljevalci, osvetlijo nos, čelo, brado, ličnice. Osvetljeni naj bodo tisti deli obraza, ki jih želite poudariti, saj le-te naše oko, zaradi sijaja, prej opazi. Torej, v kolikor imate visoko čelo, široko ali izrazito brado, izrazit nos, se je na teh delih osvetljevalcem bolje izogniti, kot z njimi pritegniti še dodatno pozornost. Zato je naloga umetnika ličenja, da podrobno analizira vaš obraz, poudari njegove prednosti in skrije morebitne pomanjkljivosti.  

PREBERI ŠE
Čevlji, ki jih nikoli ne bi smele nositi na poroki

Bolj dovršen mejkap s strani umetnika ličenja bo pomenil manj ur obdelave fotografij s strani fotografa.
Bolj dovršen mejkap s strani umetnika ličenja bo pomenil manj ur obdelave fotografij s strani fotografa.FOTO: Dreamstime


 
Profesionalni fotograf bo hvaležen za vsak detajl, ki ga umetnik ličenja ne bo spregledal; matiranje svetlečih - mastnih predelov na obrazu, nevtralizirana rdečica na dekolteju, nežno napudrana ušesa, da na sliki ne bodo preveč rožnata in tako očitno odstopala od poenotenega tena na obrazu ... Tudi prečke pri poročnih frizurah naj bodo precizno in nežno osenčene z rjavo, saj bodo tako sovpadale z osenčenim obrazom oz. narejenim contouringom, predvsem na čelu, tako da bela prečka na sredi ali na strani glave, na sliki ne bo preveč izstopala.

Bolj dovršen mejkap s strani umetnika ličenja bo pomenil manj ur obdelave fotografij s strani fotografa. Vsekakor pa je tudi od fotografa odvisno, kako bo poslikal in ujel nevestin mejkap ter predvsem kake filtre bo uporabil, da na slikah ne bo spremenil vaših obstoječih barv ličil. Priporočam, da ste tudi pri izbiri profesionalnega fotografa pozorni na slike nevestinega mejkapa.