Zadovoljna.si
Obrvi

Lepota

Obrvi lahko spremenijo videz našega celotnega obraza

V.H.
15. 12. 2022 05.00
0

Oblika obrvi v zadnjih letih dobiva ogromno pozornosti, saj lahko z njimi poudarimo svoje obrazne poteze, hkrati pa so ključna pika na i celotnemu videzu. Če smo jih v preteklosti zanemarjale, se je to zdaj zagotovo spremenilo, saj njihovo oblikovanje danes vse pogosteje prepustimo rokam strokovnjakov.

"Pravijo, da so oči ogledalo naše duše. Jaz pa pravim, da so obrvi njihov okvir in najpomembnejša obrazna poteza, ki lahko spremni videz našega celotnega obraza," pravi Sandra Kukavica, mojstrica oblikovanja obrvi, ki je pred kratkim zasedla drugo mesto na mednarodnem tekmovanju na področju zdravja in lepote v Dubaju. "Zelo sem vesela in hvaležna, da so moj trud, strast do dela in vse znanje, ki sem ga pridobila, prepoznali veljaki na področju permanentnega ličenja." Z njo smo se pogovarjali o permanentnem ličenju, o tem, kaj lahko dosežemo z oblikovanjem obrvmi, kakšni so trendi in kaj vse vpliva na končni videz. 

Sandra Kukovica, mojstrica oblikovanja obrvi
Sandra Kukovica, mojstrica oblikovanja obrvi FOTO: osebni arhiv Sandra Kukavica

Oblikovanje obrvi ... Kaj je prva stvar, ki jo moramo vedeti? 

Zelo je pomembno zavedanje, da na obrazu ni popolnosti oziroma popolne simetrije. To lahko najdemo samo v naravi. Vendar se s permanentnim ličenjem lahko tej popolnosti zelo približamo. Dokler stranke ne pridejo k meni, niti ne vedo, kako zelo asimetričen obraz in obrvi imajo. Ko jim narišem obliko, primerno glede na njihov tip obraza, in se pogledajo v ogledalo, ne morejo verjeti, kakšno spremembo lahko dosežemo s pravilnim oblikovanjem. Na žalost je tudi veliko zgrešenih primerov, saj gre za trajno šminko, ki ostane na obrazu in je vidna vsem, zato je izjemnega in ključnega pomena, da izberemo šolanega in izkušenega izvajalca. 

Kakšne obrvi so v trendu? 

Vsaka stranka je individuum in vsaki posameznici ne ustreza določena tehnika. Upoštevati je treba dejavnike, kot so starost, želje stranke, zdravstvene težave (hormoni lahko zavirajo obstojnost pigmenta pri določenih tehnikah), tip obraza, dejansko stanje obrvi (redkejše ali gostejše). Vendar bi glede na povpraševanje in lepši končni rezultat lahko rekla, da so v trendu tako imenovane puder obrvi oziroma 'powder brows'. 

Zakaj permanentne obrvi? Kaj je pravzaprav mikropigmentacija? 

Mikropigmentacija je poltrajna metoda senčenja obrvi. Je postopek, kjer z mikro tanko iglico vnašamo pigment v površinski sloj kože z namenom polepšati naravne poteze obraza. S to metodo odpravimo manjše pomanjkljivosti in/ali poudarimo določene poteze obraza. Najpogosteje so to obrvi, ustnice, veke ali črte vzdolž trepalnic. Namenjena je olepšavi, spreminjanju ali korigiranju specifičnih nepravilnosti. Zapolnimo redkejše obrvi ali popolno odsotnost dlačic na obrveh – izgubo obrvi (bolezenska stanja: alopecija, rak ...).

Optično lahko povečamo tanke ustnice.
Optično lahko povečamo tanke ustnice. FOTO: Jana Birsa

S to metodo lahko blažimo tudi težave s pomanjkanjem pigmenta, npr. na ustnicah (tehnika 'lip blush'), ali optično povečamo tanke ustnice in jim vrnemo naravne konture ter barvo, ki je zaradi določenih dejavnikov zbledela ali izginila. Je odlična rešitev za tiste, ki se zaradi določenih alergij ne smejo ličiti, hkrati pa nam to prihrani ogromno časa, saj se že zbudimo urejeni. 

Kako poteka sam postopek oblikovanja? Ali boli? 

Z mikro tanko iglico vnašamo barvo v zgornji sloj kože, kjer obstane (če je pravilno narejeno) od 12 do 18 mesecev. Na ustnicah pa se obdrži od tri do pet let. Koliko bo barva na obrveh in ustnicah obstojna, je odvisno tudi od tipa kože in življenjskega stila posameznice. Ker pa je v naravi imunskega sistema, da koža izloča pigmente, je normalno, da po zgoraj omenjenem času začne pigment enakomerno bledeti. Ker se pigment oziroma barva vnaša samo v površinski sloj kože, postopek ne boli. Seveda pa se za tiste bolj občutljive lahko uporabi tudi anestetik v kremi, ki predel obrvi delno omrtviči.

Kakšna je nega po tretmaju? 

Nega po samem tretmaju je zelo enostavna. Najbolj pomembno obdobje je sedem dni po postopku, dokler se obrvi oziroma ustnice ne oluščijo. Potrebno je umivanje obrvi oziroma ustnic trikrat dnevno in nanašanje tankega sloja panthenola na predel obrvi oziroma vazelina na ustnice. Pri tem je zelo pomembno, da se v času celjenja (sedem dni) ne izpostavljamo soncu, vlagi in potenju, saj to lahko vpliva na obstojnost in barvo pigmenta.

Lepo oblikovane obrvi lahko spremnijo videz našega celotnega obraza.
Lepo oblikovane obrvi lahko spremnijo videz našega celotnega obraza. FOTO: Jana Birsa

Kaj vse lahko vpliva na končni rezultat? 

Na končni del lahko zelo vpliva to, s kakšnim materialom delamo, torej kakšno kakovost barve in igle uporabljamo, ter kakšen tip kože ima stranka oziroma ali smo prepoznali njen podton. Če izvajalec ne prepozna podtona in tipa kože, s katerim dela, ali tega ne zna oceniti, imamo za posledico lahko modre, zelene in rdeče obrvi ali vijolične ustnice. Te lahko odstrani samo laser in še to v redkih primerih do popolnosti. Zato bi res rada še enkrat poudarila, kako zelo pomembno je znanje izvajalca. Strokovnjak permanentnega ličenja mora najprej dobro obvladati barvno teorijo in tipe oziroma podton kože, da lahko predvidi, kako se bo določena barva obnašala na koži posameznika. Prav tako lahko na slabši končni rezultat vpliva neupoštevanje navodil, ki jih stranka dobi ustno in pisno. 

Kakšne alternative še poznamo? 

Za tiste, ki so ljubiteljice naravnega urejanja obrvi, je primerno tudi oblikovanje in urejanje obrvi s kano, ki je trenutno zelo priljubljena. Prav tako laminacija obrvi (trend, ki dlačice privzdigne navzgor oziroma ima efekt 'brow lifta') in 'HD brows' (barvanje z navadno barvo in voskanje). Postopke je treba ponavljati na približno dva meseca.

Vsaka stranka je individuum.
Vsaka stranka je individuum.FOTO: Jana Birsa

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413