Zadovoljna.si
Botoks

Lepota

Kaj je krivo za 'nabotoksiran' videz znanih?

zadovoljna.si
28. 04. 2020 08.17
0

Uporaba botoksa in polnil za ohranjanje mladostnega videza in glajenje gubic danes ni več tabu tema. Lepotna tretmaja sta v zadnjih letih med pripadnicami ženskega spola postala zelo priljubljena in verjetno bi bili presenečeni, koliko se jih poslužuje botoksa ali polnil. Kot pravi estetski kirurg Andrej Testen, opazimo namreč le tiste, ki so z enim ali drugim pretiravali.

Kakšne so glavne razlike med botoksom in polnili?

Razlika je bistvena. Botoks se uporablja za odpravljanje gubic, ki so posledica mimike. Vsaj večinoma. Uporablja se večinoma za zgornjo tretjino obraza, predvsem čelo in gubice okoli oči. Lahko pa se ga uporablja tudi za prekomerno potenje in zdravljenje migren. Polnila pa se uporabljajo za dodajanje volumna licu in ličnicam, bradi, spremembo oblike nosa, čeljustno linijo ... Pogosteje pa za korekcijo gub in gubic, ki niso posledica mimike, ampak bolj gravitacije in padca dela obraza preko določenih ligamentov obraza, kar povzroča obnosne gube, marionetne gube, gubice pod očmi ... Za tretiranje teh težav se hialuronska kislina izkaže kot najboljša rešitev.

Polnila so trenutno največji trend v estetski medicini
Preberi še
Polnila so trenutno največji trend v estetski medicini
Estetski kirurg Andrej Testen
Estetski kirurg Andrej Testen FOTO: osebni arhiv

Kaj je krivo za t. i. 'nabotoksiran' videz predvsem nekaterih znanih?

Govoriva o pretirano polnem, napihnjenem videzu, kajne? Večinoma prekomerna uporaba polnil, tudi hialuronske kisline. Moramo se zavedati, da se kot polnilo ne uporablja zgolj razgradljive hialuronske kisline. V nekaterih salonih in hotelskih sobah se na črno uporablja marsikaj, kar sploh ni registrirano v EU. Polnila, ki lahko povzročijo resne zdravstvene probleme, o katerih pa ljudje niso poučeni. Dobra stran tako botoksa kot hialuronske kisline je namreč interval delovanja. Se pravi, po določenem času (pri botoksu okoli 5 mesecev, pri polnilih pa zelo različno – od pol leta pa do dveh let) učinek mine. Stanje se tako povrne na začetek, na stanje pred tretmaji.

Videz napihnjenosti pa je posledica pretiravanja. V želji da bi s polnili (predvsem polnili) rešili čim več znakov staranja, se uporablja preveč polnil. Morda je stanje na sliki dobro, a v resnici deluje človek spremenjen. Dobra stran polnil in botoksa je namreč zelo kratka rehabilitacija. Te pri botoksu praktično ni, pri uporabi polnil pa lahko pride do prehodne otekline ali manjših modric na mestu injiciranja.

O povečanju prsi krožijo številni miti, kakšna pa je resnica?
Preberi še
O povečanju prsi krožijo številni miti, kakšna pa je resnica?

Se pravi, gre v osnovi za pretiravanje, kaj pa se lahko stori, če stranki videz po posegu ni všeč?

Pri botoksu nič. Dejansko začne delovati en teden do deset dni po postopku, ko vidiš dokončno stanje. Če stranki učinek ni všeč, se priporoča kontrola pri injektorju (oseba, po možnosti zdravnik, ki je botoks apliciral), ta se nato s stranko dogovori glede morebitnih korekcij. Določene stvari se z dodajanem botoksa lahko popravi (blage asimetrije, ostanek kake gubice ...), določenih pa žal ne. Tako je treba počakati, da botoks popusti, nato se stanje povrne na izhodišče pred injiciranjem. Pri polnilih pa je zgodba drugačna, ta se dejansko lahko razgradijo z uporabo hialuronidaze, encima, ki polnilo razgradi v roku nekaj ur. Zato je pomembno, da se uporablja le hialuronsko kislino. Odsvetuje se uporabo t. i. biopolimera, silikona, saj je odstranitev tega večinoma možna le s kirurško odstranitvijo. Se pravi z rezanjem tkiva.

V povprečju se za botoks odločajo ženske po petindvajsetem letu starosti, za polnila morda nekoliko prej.
V povprečju se za botoks odločajo ženske po petindvajsetem letu starosti, za polnila morda nekoliko prej.FOTO: iStock

Torej bi dekletom, ki želijo velike ustnice s stalnim polnilom to odsvetovali?

V estetski medicini obstaja zelo star pregovor. Stalna polnila lahko dajo stalni rezultat, prav tako pa lahko povzročajo stalne probleme. Podobna zgodba kot s tetovažo, le da so ustnice osrednji del obraza. Prav tako niso le estetska, ampak tudi funkcionalna enota. Tetovaža, ki se je naveličaš, se prav tako odstrani kirurško ali polkirurško z laserjem. Povečanje ustnic z biopolimerom je primerljivo s tetovažo obraza ... V poplavi tatujev tega vseeno ne vidiš pogosto. Z razlogom. Dodatni problem biopolimera je, da se učinek z leti stopnjuje zaradi lokalnega vnetja, ki povzroči oteklino ustnic.

3 načini, kako se znebiti podbradka
Preberi še
3 načini, kako se znebiti podbradka

Kdaj pa je pravi čas za botox in polnila? Kdaj so primerna leta oziroma je lahko oseba za to premlada ali prestara?

Pravih let za botoks ali polnila ni. V povprečju se za botoks odločajo ženske po petindvajsetem letu starosti, za polnila morda nekoliko prej. Zlasti za preoblikovanje obraza (oblikovanje in povečanje brade, čeljustne linije, preoblikovanje nosa ...). Nasplošno pa velja, da se splača priti na botoks, še preden so gubice pregloboke. Po tem času je učinek botoksa manjši, saj takih gubic ne zgladi popolnoma oziroma je treba uporabljati botoks pogosteje. Se pravi, ne čakajte do osemdesetega leta starosti, pridite, ko ste stari trideset, pa boste videti trideset let, dokler ne boste stari osemdeset.

Je pa res, da samo botoks in polnila niso dovolj za ohranjanje svežega videza. Priporoča se tudi uporabo drugih stvari, kot je mezoterapija vsaj enkrat letno. Gre za postopek rehidracije kože z vnosom mešanice hialuronske kisline in vitaminov v mezodermis. Priporočajo se pilingi (povrhnji ali srednje globoki). Prav tako je treba v koži nadomeščati kolagen z uporabo hidrokolagena.

"Določene stvari se z dodajanem botoksa lahko popravi (blage asimetrije, ostanek kake gubice ...), določenih pa žal ne."
"Določene stvari se z dodajanem botoksa lahko popravi (blage asimetrije, ostanek kake gubice ...), določenih pa žal ne."FOTO: iStock

Kdaj pa postopka odsvetujete?

Včasih, ko opazim, da so pričakovanja stranke tako visoka, da jih lahko zadovoljim samo z operacijo (face lift, midface lift, browlift ...). V tem primeru odsvetujem botoks ali polnila. Uporaba obeh, predvsem polnil, bi v takem primeru pripeljala do t. i. nabotoksiranega videza, ki pa ni ravno v ponos. Stranka, ki uporablja moje storitve, se pravi botoks ali polnila, lahko sedi za mizo z drugo stranko, ki je prav tako uporabnica enakih storitev ter zanika uporabo botoksa in polnil. Ljudje opazijo le tiste, kjer so preparati uporabljeni prekomerno. Ko je narejeno okusno in z zmernostjo ter strokovno, se vsi le čudijo, kako je lahko tako dobro videti pri teh letih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399