Zadovoljna.si
Znana italijanska voditeljica Simona Ventura je v paniki, saj naj bi imela prav vsadke francoskega proizvajalca.

Novice

Ženske pozor! Silikoni pokajo!

Z.V.
2010-04-15 19:17
7

Med številnimi damami, ki so si povečale prsi s silikonskimi vsadki francoskega proizvajalca PIP Breast implants, je zavladala panika. Najbolj so prestrašene Parižanke, panika pa je tudi med Italijankami. Obstaja namreč tveganje, da jim bodo vsadki počili.

Na tisoče žensk po vsem svetu si je željo po večjem oprsju uresničilo s pomočjo silikonskih vsadkov. Vendar je med tistimi, ki so jim vstavili vsadke francoskega proizvajalca PIP Breasts implants, zdaj zavladala panika. Francosko ministrstvo za zdravje je namreč objavilo opozorilo, v katerem navaja, da so silikonski vsadki omenjenga proizvajalca zelo slabe kvalitete in lahko počijo. Francija, Švedska in Brazilija so silikone PIP Breasts implants že prepovedale, sledila pa jim je tudi Kolumbija, kjer je obisk lepotnega kirurga tako pogost kot obisk frizerja.

Goljufivi proizvajalec navedel drugi gel

Kljub temu, da vsadki francoskega proizvajalca ne izpolnjujejo standardov za kvaliteto, jih dobavljajo tako rekoč vsemu svetu. Proizvajalec pa si je privoščil še goljufijo in je na deklaraciji navedel drugi gel, kot ga je v resnici uporabil v svojih vsadkih. Vse, ki imajo v prsih sporne silikone, so oblasti pozvale, da se oglasijo pri svojem estetskem kirurgu in preverijo, kaj storiti.

Cenejše ni vselej dobro

Ocene kažejo, da so od leta 2001 nekvalitetne silikonske vsadke francoskega proizvajalca vstavili med 35 tisoč in 45 tisoč Francozinjam ter 40 tisoč Britankam. Estetski kirurgi, ki sicer poznajo ta proizvod, vendar ga ne uporabljajo, trdijo, da silikon ni dovolj gost, zato lahko 'odteče'. Ženske se dokaj pogosto odločajo zanje zato, ker so precej cenejši od konkurenčnih, in čeprav je na trgu dovolj veliko bolj kvalitetnih izdelkov, predvsem v bolj revnih državah lepotni kirurgi vstavijo vsadke PIP Breast implants.

Panika med Italijankami

V Italiji je alarm sprožilo ministrstvo za zdravje, ki opozarja, da so defektne proteze iz Francije prodajali tudi na italijanskem trgu. Sporni vsadki naj bi pokali in deformirali prsi. Panika, ki je zavladala med italijanskimi zvedznicami, je logična reakcija. Tako številne televizijske in druge zvezde množično hitijo k svojim leptonim kirurgom, v strahu, da bi jim oprsje 'eksplodiralo'. Med paničnimi zvezdami je tudi najbolj znana italijanska televizijska voditeljica Simona Ventura.

Ni prvič, da iz Francije prihajajo defektni vsadki

Kot poročajo italijanski mediji, so pred 15. leti milanski lepotni kirurgi prejeli pošiljko nenavadno defektnih vsadkov za prsi. "Težava je bila v tem, da niso vsrkavali telesnih tekočin in so s časom prsi naraščale," je povedal eden od lepotnih kirurgov. Če je kirurg stranki naredil košarico C, je ta vzhajala in s časom postajala D in celo E. Samo v Milanu je bilo okrog deset takih primerov, ena od strank pa je kirurga celo tožila. Sodišče ji je dosodilo 40 milijonov lir odškodnine. Kasneje se je izkazalo, da je za težave kriv proizvajalec, ki je kirurgu moral plačati odškodnino zaradi škode, ki jo je ta utrpel.

So tudi Slovenke ogrožene?

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke nam je sporočila, da silikonskih vsadkov  francoskega proizvajalca PIP Breast Implants ni mogoče kupiti v Sloveniji. Podatke o morebitni prodaji slovenskim dobaviteljem medicinskih pripomočkov agencija zdaj preverja neposredno pri proizvajalcu, saj ima le ta podatke o tem, katerim strankam so bili izdelki prodani. V zasebni Kliniki za plastično kirurgijo Fabjan so nam povedali, da pri francoskem proizvajalcu PIP Breast Implants ne kupujejo vsadkov. Tako kot mnogi drugi tudi oni uporabljajo veliko bolj kvalitetne izdelke Mentor in McGhan.

Tekoči silikon

Tudi v kliniki Glumičić-Džepina iz Zagreba, kamor zahaja veliko Slovencev in Slovenk, niso nikoli uporabljali spornih vsadkov iz Francije. "Raje imam tako imenovane teksturirane vsadke z dvojno ovojnico, kot tudi implantate polnjene s kohezivnim gelom, ki praviloma ne more odteči iz svoje ovojnice," je pojasnil dr. Siniša Glumičić. Nevarni so predvsem vsadki, ki so nagnjeni k temu, da lahko počijo in so polnjeni s tekočim silikonom. "V primeru, da počijo, lahko pride do migracije velike količine tekočega silikona v druge dele telesa. Zato je treba vsadek takoj odtstraniti," je opozoril hrvaški kirurg.

Kdaj vsadek poči?

"Težko bi rekel, ali vsadek poči, ker je izdelek defekten, ali pa je vzrok silni pritisk. Če izvzamemo poškodbe z ostrimi predmeti, kot so noži ali steklo, ki bi logično prebili sam vsadek, do spontanega poka prihaja zelo redko, celo pri izdelkih slabe kvalitete. Svetovno znan je primer samomorilke iz Los Angelesa, ki se je vrgla iz 50 nadstropja neke zgradbe. Med udarcem ob tla se je njeno telo dobesedno razletelo, silikonski vsadki v njenih prsih pa so ostali nedotaknjeni," je še povedal dr. Glumičić.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152