Zadovoljna.si
Nega kože - 4

Lepota

Imate med menstruacijo vedno mozolje? Potem morate to vedeti!

J.V.
15. 12. 2020 08.07
0

Naša koža nenehno doživlja številne spremembe, na kar vplivajo številni dejavniki. Od genetike, hormonov, staranja, prehrane, pitja vode, kozmetičnih izdelkov, ki jih uporabljamo za nego do menstrualnega ciklusa. Zaradi hormonskega neravnovesja je koža lahko en dan sijoča in brez nepravilnosti, naslednji dan pa bleda in aknasta. Da bi se temu izognile, moramo nego kože ves čas prilagajati menstrualnemu ciklu, ki ga lahko razdelimo v štiri faze.

Da bi se temu izognile in bi bila vaša koža ves mesec zdrava in sijoča, je treba poznati vse štiri faze menstrualnega cikla in vsaki posebej prilagoditi nego kože.
Da bi se temu izognile in bi bila vaša koža ves mesec zdrava in sijoča, je treba poznati vse štiri faze menstrualnega cikla in vsaki posebej prilagoditi nego kože. FOTO: Profimedia

Zagotovo ste tudi same že opazile, da se stanje vaše kože med menstruacijo poslabša. Akne, rdečica in neželen sijaj kože so le nekateri od simptomov, s katerimi se v tistih dneh v mesecu bori večina pripadnic ženskega spola. Da bi se temu izognile in bi bila vaša koža ves mesec zdrava in sijoča, je treba poznati vse štiri faze menstrualnega cikla in vsaki posebej prilagoditi nego kože. Za to pa morate vedeti, kaj se v določeni fazi dogaja v vašem telesu. 

4 faze menstrualnega cikla so: 

1. Menstrualna faza (1.-5. dan)

2. Folikularna ali predovulacijska faza (po menstruaciji)

3. Ovulacijska faza (po ovulaciji)

4. Lutealna faza (od ovulacije do naslednje menstruacije)

5 kozmetičnih izdelkov, ki jih že vse življenje uporabljate narobe
Preberi še
5 kozmetičnih izdelkov, ki jih že vse življenje uporabljate narobe
Koža potrebuje veliko vlage, zato nikar ne pozabite na uporabo kreme za obraz.
Koža potrebuje veliko vlage, zato nikar ne pozabite na uporabo kreme za obraz.FOTO: iStock

MENSTRUALNA FAZA

Žensko telo je drugačno od moškega telesa, zato bi morala biti temu prilagojena ne le vadba, ampak tudi nega kože. Hormonske spremembe, ki se dogajajo v ženskem telesu med menstrualnim ciklom, vplivajo tudi na to, v kakšnem stanju je takrat vaša koža. V tem času se prične porast hormona folikulostimulirajočega hormona (FSH) – hipofiznega hormona, ki spodbuja proizvodnjo zrelih jajčec. Hormon FSH spodbuja številne folikle, da dozorijo in začnejo proizvajati hormon estrogen. Raven estrogena je tako najnižja na prvi dan menstruacije, nato pa prične počasi naraščati. Manjše je tudi proizvajanje loja, zaradi česar koža težko ohranja potrebno vlažnost. V tem obdobju je priporočljivo uporabljati dobro vlažilno kremo in enkrat ali dvakrat na teden koži privoščiti hranjlivo masko, ki vsebuje hialuronsko kislino. Strokovnjaki pa v teh dneh odsvetujejo eksperimentiranje z novimi kozmetičnimi izdelki, saj je koža še posebej občutljiva.

Največja napaka, ki jo dela večina
Preberi še
Največja napaka, ki jo dela večina
Vlažilna krema je v tem obodbju lahko lažja, zelo pomembno pa je, da koži privoščite piling, ki bo odstranil odmrle kožne celice iz prve faze.
Vlažilna krema je v tem obodbju lahko lažja, zelo pomembno pa je, da koži privoščite piling, ki bo odstranil odmrle kožne celice iz prve faze. FOTO: Thinkstock

FOLIKULARNA FAZA

Nivo estrogena začne naraščati, z njim pa ženski libido in energija. Približno deset dni v tej fazi (dolžina je odvisna od osebe do osebe) se ženska počuti izjemno privlačno in močno. Tej fazi rečemo 'folikularna faza', saj takrat folikli v jajčnikih pripravijo jajčece, da ga lahko sprostijo. To se zgodi, ker hipofiza pospešeno proizvaja folikel stimulirajoče hormone (FSH hormone), ki spodbujajo folkle, da dozorijo, počijo in sprostijo jajčece. V tej fazi cikla začne nivo estrogena ponovno naraščati, zaradi česar je koža videti bolj sveža in enakomernejšega tena. Vlažilna krema je v tem obodbju lahko lažja, zelo pomembno pa je, da koži privoščite piling, ki bo odstranil odmrle kožne celice iz prve faze.

OVULACIJSKA FAZA

Ta nastopi nekje na sredini mensturalnega cikla, ko telo proizvaja več  luteinizirajočega hormona (LH), ki povzroči, da dominantni folikel poči in sprosti zrelo jajčece iz jajčnika. Žensko telo v tem času proizvede več testosterona in estrogena, zaradi česar ima najvišji nivo energije. Koža je v razcvetu in počutite se nepremagljivo. Koža je ponovno sijoča, napeta, akne so izginile. Negujte jo z lahko vlažilno kremo in ker je koža v teh dneh bolj odporna, lahko preizkušate nove kozmetične izdelke. 

Preprost trik, kako se znebiti suhe kože na komolcih!
Preberi še
Preprost trik, kako se znebiti suhe kože na komolcih!

LUTEALNA FAZA

Ta faza nastopi po ovulaciji in jo občutimo v dveh delih. Na začetku boste še čutile veliko energije, saj se nivo estrogena in progesterona povečuje, hkrati se pojavi še en porast testosterona.V drugem delu lutealne faze pa nivo estrogena in progesterona v ženskem telesu prične padati. Vaša koža je bolj bleda, nastajajo akne in zamašene pore. Da bi imele kožo pod nadzorom, ji morate zagotoviti temeljito čiščenje. Priporočljiva je uporaba antibakterijskih izdelkov in vlažilne kreme brez mastnega sijaja, saj bo maščoba le še dodatno zamašila pore. Koža potrebuje veliko vlage, zato nikar ne pozabite na uporabo kreme za obraz.

Dvakrat na teden koži privoščite hranjlivo masko.
Dvakrat na teden koži privoščite hranjlivo masko.FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413