Zadovoljna.si
Botoks

Lepota

Razbijamo mite in razkrivamo resnico botoksu

Daša Kovačič
04. 11. 2021 07.56
0

Stigma o uporabi botoksa je še vedno prisotna. Kljub več kot 20-letni varni uporabi botoksa v estetske namene, so nekatere ženske še vedno prestrašene in odklonilne do tega načina pomlajevanja. Tokrat razbijamo tabuje in razkrivamo resnico o botoksu.

Botoks je nevaren

Ne drži. Botoks je v bistvu substanca Botulinom Toxin A. Kljub dejstvu da je v osnovi strup, se uporablja varno že več let tudi na drugih področij medicine. Uporabljajo ga za spastične mišične motnje, proti migrenskim glavobolom, za zdravljenje prekomernega potenja ipd. Količina, ki se uporablja v estetske namene je bistveno manjša od terapevtske doze za ostale medicinske indikacije in zato še toliko bolj varna. V več kot 20 letih uporabe v estetske namene še ni bilo dokumentiranega resnejšega stranskega učinka.

dr. Daša Kovačič
dr. Daša Kovačič FOTO: osebni arhiv

Čas za botoks je, ko se pojavijo prve gube

Delno drži. Ko opazite moteče gube (npr. na čelu, med obrvmi ali ob očeh) kot izraz vaše mimike (npr. ob smejanju, jeznem pogledu, dvigu obrvi ipd.), je pravi čas za botoks. Ko  te gube postanejo stalne – statične in so vidne tudi brez uporabe vaše mimike, ste idealni čas že zamudili. A nič hudega, botoks tudi te statične gube omili, predvsem pa prepreči poglabljanje in slabšanje stanja. Pravi čas je torej takrat, ko vas gube pričnejo motiti in se želite znebiti utrujenega, jeznega in postaranega izgleda. 

Samo ženske uporabljajo botoks

Ne drži. Vedno več  moških sega po botoksu. Predvsem za odpravljanje gub med obrvmi, saj jih te delajo jezne in nečimrne. Moški uporabljajo botoks tudi za področje gub na čelu, saj imajo večinoma močnejšo in aktivnejšo frontalno mišico, ki jo botoks blokira in prepreči nastajanje oz. poglabljanje gub na čelu. Poleg naštetega veliko moških – predvsem aktivnih športnikov – uporablja botoks za zmanjšanje potenja na področju pazduh, da se znebijo motečih madežev na športnih majicah ali pred poletjem v izogib madežev na poslovnih srajcah.

Botoks je zelo boleč

Ne drži. Postopek aplikacije botoksa se izvaja z izredno tankimi iglami na točno določena mesta in so vbodi le neprijetni, ne pa izredno boleči. 

Vedno več žensk prisega na 'baby' botoks
Preberi še
Vedno več žensk prisega na 'baby' botoks
Njegov učinek ne spusti čez noč, popuščanje se opazi postopoma – s ponovnim pojavom gub na mestu, kjer jih je botoks omilil oz. zmanjšal.
Njegov učinek ne spusti čez noč, popuščanje se opazi postopoma – s ponovnim pojavom gub na mestu, kjer jih je botoks omilil oz. zmanjšal. FOTO: iStock

Ko začnete z uporabo botoksa, ga potrebujete vedno več ob naslednjih aplikacijah

Ne drži. Botoks blokira delovanje mišice in s tem prepreči njeno krčenje. Mišica, ki je blokirana, tudi atrofira (se zmanjša) in je manj močna tudi, ko botoks popusti, zato ni nikakršne osnove, da bi ob naslednjem tretmaju potreboval več botoksa. 

Ko bo botoks popustil, boste izgledali slabše kot pred prvotno aplikacijo

Ni res! Botoks blokira mišico za obdobje treh do štirih štirih mesecev. Njegov učinek ne spusti čez noč, popuščanje se opazi postopoma – s ponovnim pojavom gub na mestu, kjer jih je botoks omilil oz. zmanjšal. Postopoma se torej vaše gubice oz. izgled vrnejo v stanje, kakršno je bilo pred aplikacijo, ko lahko celotna mišica spet deluje. Nikakor ne morete izgledati drugače ali slabše kot pred aplikacijo. Je pa res, da ob uporabi botoksa izgledate sveže in mlajše, zato se vam lahko ob ponovnem pojavu gub zdi, da ste bolj zgubani kot pred aplikacijo, saj se po štirih mesecih gladke kože brez gubic vsaka gubica zdi bolj opazna. 

Polnila so trenutno največji trend v estetski medicini
Preberi še
Polnila so trenutno največji trend v estetski medicini

Z botoksom lahko postanete zasvojeni

Ni res. Nikakor ne morete postati fizično odvisni od botoksa. Je pa res, da je potencialno zasvajajoče vse, kar je nekomu všeč in prija njegovemu telesu. Če se z nekom/nečim počutite bolje, si želite to vedno imeti. Če vam je všeč, kako izgledate z botoksom, je logično, da ga boste želeli ponovno, ko učinek izzveni. 

Botoks se uporablja le za zmanjšanje gubic na obrazu

Ni res. Botulinom toxin se v medicini uporablja tudi za druge indikacije. Veliko se ga uporablja pri zdravljenju spastičnih motenj (torej za zdravljenje pretiranega krčenja določenih mišic), na primer za zdravljenje blefarospazma, strabismusa, inkontinence, cervikalne distonije, multiple skleroze ipd. Uporablja se ga tudi za izboljšanje stanja pri nepopolnem okrevanju prizadetosti obraznega živca za simetrični izgled. Prav tako ga uporabljamo tudi za zdravljenje hiperhidroze (pretiranega potenja) pazduh, dlani in stopal ter tudi za zdravljenje tenzijskih in migrenskih glavobolov.

Botoks začne popuščati nekje po treh ali štirih mesecih.
Botoks začne popuščati nekje po treh ali štirih mesecih. FOTO: Dreamstime

Botoks se uporablja za povečanje ustnic

Ne drži. Za povečavo ustnic se uporabljajo dermalna polnila. Največ se uporablja začasno polnilo hialuronska kislina, ki je telesu lastna substanca in na naraven način izpolni obliko oz. doda volumen ustnicam. Včasih so se uporabljala tudi trajna polnila, kot je silikon, ki se zaradi varnosti ne uporablja več. Botoks se nikoli ne uporablja za večanje ustnic. Obstajajo sicer indikacije, ko se uporablja botoks v bližini ustnic, vendar z namenom zmanjšati gubice nad ustnicami, dvigniti ustne kotičke, odpraviti t. i.  gumijasti nasmeh (iz ang. gummy smile) in podobno.

Z uporabo botoksa izgubimo lastno obrazno mimiko

Ni res. Botoks v rokah pravega strokovnjaka, ki se spozna na anatomijo mišic obraza in fiziologijo nastajanja gub, napravi obraz le mladostnejši in ohrani naraven videz brez izgube mimike. Še vedno se lahko smejite (izginile bodo le gubice ob očeh) in še vedno lahko dvigujete obrvi (izginile bodo le gubice na čelu).

Vsi bodo videli, da uporabljate botoks

Ni res. Z dobrim občutkom za estetiko, naraven izgled in brez pretiravanja je rezultat pomlajevanja z botoksom v rokah strokovnjaka le osvežen, lep, zdrav in pomlajen videz, ki nikakor ni izumetničen. Le kakšno uro po aplikaciji je lahko na mestu vboda prisotna blaga oteklina ali rdečina. Ko botoks začne delovati (po 7 dneh), boste izgledali le bolj sveži in pomlajeni ter z ohranjeno mimiko.

Ko začnete z botoksom, ga morate jemati vedno

Ne drži. Botoks lahko uporabite tudi le enkrat. Po treh ali štirih mesecih bo učinek botoksa popustil in vrnili se boste v stanje pred aplikacijo botoksa. Nič ni narobe, če ga ne uporabite nikoli več, na vas ne bo pustil nobenih posledic. Je pa res, da se zaradi pomlajenega videza in zadovoljstva uporabnice  oz. uporabniki botoksa vračajo na aplikacijo. Nekateri želijo ponovno aplikacijo še preden prejšnja v celoti spusti, nekateri ko popusti, nekateri pa za posebne priložnosti v življenju (poroka, obletnica, slavje, nastop na televiziji ipd.) in pridejo na tretma enkrat na leto ali celo manj pogosto.

Kako dolgo bo držal, je odvisno od intenzitete vaše mišice in doze, zato ne moremo točno napovedati čas učinkovanja.
Kako dolgo bo držal, je odvisno od intenzitete vaše mišice in doze, zato ne moremo točno napovedati čas učinkovanja.FOTO: iStockphoto
Kaj je krivo za 'nabotoksiran' videz znanih?
Preberi še
Kaj je krivo za 'nabotoksiran' videz znanih?

Botoks drži vedno šest mesecev

Ni res. Botoks začne popuščati nekje po treh ali štirih mesecih. Ko je zadostna količina botoksa že metabolizirana, se lahko mišica ponovno krči. To opazite s tem, ko se lahko ponovno gubate oz. mrščite. Učinek nikoli ne izgine iz danes na jutri. Postopoma se pojavlja vedno več gub, ki so vedno globlje do stanja, kakršno je bilo na vašem obrazu pred aplikacijo botoksa. Kako dolgo bo držal, je odvisno od intenzitete vaše mišice in doze, zato ne moremo točno napovedati časa učinkovanja.

Botoks je le za estradnice, manekenke, filmske igralke ipd.

Ni res. Vse ženske želijo izgledati dobro, mlajše in sveže. Kakor večina žensk hodi redno k frizerju ali kozmetičarki, tako tudi obisk estetskega kirurga postaja stalnica vsake ženske, ki da nekaj nase in želi v svoji koži izgledati najboljše, kar se da. Dnevi, ko so bili postopki pomlajevanja rezervirani le za petične posameznice, so že zdavnaj mimo. Uporaba botoksa in polnil je že izjemno popularna, saj so se ženske znebile tabujev, pa tudi postopki so postali finančno dostopni. Predvsem se je uveljavilo dejstvo, da so ti postopki varni, saj v pravih rokah strokovnjaka pričarajo le izboljšan, pomlajen in svež izgled brez strahu pred umetnim videzom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471