Zadovoljna.si
Masaža

Lepota

Kakšna je razlika med tajsko in klasično masažo?

Zadovoljna.si
07. 02. 2024 05.00
0

Tajska masaža je tradicionalna terapevtska tehnika, ki izvira iz Tajske in ima edinstvene značilnosti, ki jo ločujejo od klasične masaže. Ta starodavna oblika terapije je priljubljena po vsem svetu zaradi svojih zdravilnih učinkov in celostnega pristopa.

Tajski masažni terapevti že stoletja prenašajo umetnost tajske masaže iz roda v rod, ustvarjajoč edinstveno metodo, ki je zdaj prepoznana po vsem svetu. Medtem ko se mnogi morda zatekajo h klasični masaži za sprostitev in splošno zdravje, tajska masaža prinaša svojevrstno izkušnjo, ki se razlikuje po svoji filozofiji, tehnikah in učinkih.

7 japonskih vaj, ki bodo pomladile vaš obraz za sedem let
Preberi še
7 japonskih vaj, ki bodo pomladile vaš obraz za sedem let

Filozofija in temeljni koncepti

Tajska masaža izhaja iz starodavne tajske tradicije, ki združuje elemente akupresure, joge in pasivne joge. Temelji na prepričanju, da je telo prežeto z energijskimi kanali, in da je za ohranjanje zdravja treba uravnotežiti pretok energije skozi te kanale. Masaža deluje na te kanale s pritiskom in raztezanjem, s čimer se sproščajo blokade, hkrati pa se spodbuja prost pretok energije.

3 tehnike masaže obraza, ki jih mora poznati vsaka
Preberi še
3 tehnike masaže obraza, ki jih mora poznati vsaka

Koristi in učinki

Tajska masaža ponuja številne koristi za telo in duha. Poleg sprostitve in lajšanja napetosti v mišicah lahko pomaga pri izboljšanju cirkulacije, povečanju gibljivosti sklepov, zmanjšanju stresa in izboljšanju splošnega počutja. Mnogi opisujejo občutek globoke sprostitve in notranje harmonije po tajski masaži.

Tajska masaža je tako več kot le fizikalni postopek; je holistična izkušnja, ki združuje telesno zdravje, duševno ravnotežje in duhovno prebujenje. Njene specifične tehnike, ki so skrbno prenesene iz starodavne tajske tradicije, jo spremenijo v edinstveno terapijo, ki lahko obogati življenje vsakega posameznika.

Kakšna je razlika med tajsko in klasično masažo?
Kakšna je razlika med tajsko in klasično masažo?FOTO: Thinkstock

Specifike tajske masaže

Tajska masaža se izvaja na tleh, pri čemer stranka leži na udobni podlogi oz. blazini. Maser uporablja različne tehnike, ki vključujejo pritiske, raztezanje, gnetenje in akupresuro. 

5 jogijskih poz za premagovanje tesnobe in stresa
Preberi še
5 jogijskih poz za premagovanje tesnobe in stresa

Energijsko ravnotežje

Tajska masaža temelji na načelih starodavne tajske medicine, ki poudarja pomembnost ravnovesja življenjske energije, imenovane "sen". Maser s pritiski in gnetenjem poskuša odpraviti blokade in obnoviti pretok energije po telesu.

Raztezanje

Tajska masaža vključuje obsežno raztezanje telesa, ki je edinstvena značilnost te tehnike. Maser uporablja različne položaje in gibe, da raztegne mišice, sklepe in kite, kar prispeva k povečanju prožnosti in sprostitvi napetosti v telesu.

Akupresura

Tajska masaža vključuje tudi uporabo akupresurnih točk, ki so povezane z meridiani v telesu. Maser s pritiskom na te točke spodbuja pretok energije ter lajša bolečino in napetost.

Celostni pristop

Tajska masaža obravnava telo, um in duha kot celoto. Maser se osredotoča na vzpostavljanje ravnovesja in harmonije na vseh ravneh, kar omogoča celostno zdravljenje in sprostitev.

Kakšna je razlika med klasično in tajsko masažo?
Kakšna je razlika med klasično in tajsko masažo?FOTO: Shutterstock

Razlike med tajsko in klasično masažo

Tajska masaža se razlikuje od klasične masaže na več načinov. Klasična masaža se običajno izvaja na masažni mizi, medtem ko se tajska masaža izvaja na tleh, glavna razlika med tajsko in klasično masažo pa je v pristopu in tehnikah.

Medtem ko se klasična masaža osredotoča predvsem na mišice in tkiva ter uporablja predvsem gnetenje in potezanje, tajska masaža deluje na celotno telo, vključno z energijskimi kanali, in uporablja več razteznih tehnik.

Klasična masaža je pogosto usmerjena v sprostitev mišic, lajšanje napetosti in izboljšanje prekrvavitve, po drugi strani pa tajska masaža stremi k uravnoteženju energije v telesu, sprostitvi blokad ter izboljšanju telesnega in duševnega počutja.

Vsaka ženska bi morala vsaj 15 minut na dan masirati prsi
Preberi še
Vsaka ženska bi morala vsaj 15 minut na dan masirati prsi

Brez težav lahko rečemo, da je tajska masaža edinstvena terapevtska tehnika, ki se močno razlikuje od klasične masaže. Njene specifike, kot so energijsko ravnotežje, raztezanje, akupresura in celostni pristop, ji omogočajo številne zdravilne učinke, ki pomagajo obnoviti ravnovesje v telesu. 

Klasična masaža se po drugi strani osredotoča predvsem na sprostitev mišic in izboljšanje prekrvavitve, toda ne glede na to, katera masažna tehnika vas bolj zanima, je pomembno, da se obrnete na izkušenega maserja, ki bo prilagodil terapevtski pristop vašim potrebam in željam.

Mailing

Koža

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Kakšna je razlika med klasično in tajsko masažo?
Kakšna je razlika med klasično in tajsko masažo?FOTO: Thinkstock

Masaža ne sprošča le odraslih, temveč tudi novorojenčke. Poskrbi, da začutijo toplino in bližino ljubljene osebe, hkrati pa jim lahko z masažnimi prijemi ublažite marsikatero bolečino. Več o masaži otrok si lahko preberete na spletni strani Bibaleze.si v članku Masaža dojenčka sprošča, blaži bolečino in uspava.

Kristali, s pomočjo katerih boste priklicale uspeh
Preberi še
Kristali, s pomočjo katerih boste priklicale uspeh
Celo sadje ali sveže iztisnjen sok?
Preberi še
Celo sadje ali sveže iztisnjen sok?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399