Zadovoljna.si
Oreščki

Koža

V boj proti suhi koži s pravilno prehrano

Špela Plemelj, prehranska svetovalka
22. 03. 2018 08.05
0

Mrzlo in suho vreme je eden najpogostejših vzrokov za izsušeno kožo. In ker je koža naš največji organ oziroma čutilo, ki varuje vse druge organe in nas ščiti pred zunanjimi vplivi, je zelo pomembno, da za njo pravilno skrbimo. Tudi z uživanjem prave hrane.

Koža
KožaFOTO: iStock

Da koža ne bi bila občutljiva, suha, razdražena ali kako drugače prizadeta, je pomembno, da je hidrirana. Vemo, da je voda najpomembnejša sestavina človeškega telesa, saj predstavlja približno 80 % človekove telesne teže. Torej je sestavni del vsakega organa, med drugim tudi kože. Poleg zunanje zaščite v obliki oblačil je pomembno, da svoj vrhnji del kože zaščitimo tudi z ustreznimi mastnimi kremami ali olji, ki nekoliko pripomorejo k ohranjanju lepe kože in ji nudijo kratkotrajno zaščito. Krema v hudem mrazu nekoliko zamrzne, in ko pridemo v ogret prostor, se ta zopet odtali. Olja in razne masti, ki so v takih kremah, nudijo nekaj zaščite, a zavedajmo se, da to dolgoročno ne bo pripomoglo, da bi suha in razdražena koža, postala sijoča, prožna in zdrava.

Suha koža? To je razlog, zakaj!

Oreščki
Oreščki FOTO: Thinkstock

Pomembna je tudi pravilna prehrana

Ker smo živa bitja, ki potrebujemo hrano za preživetje, je pomembno tudi to, kaj pojemo. Naše telo, organi in celice poleg vode in hidracije potrebujejo maščobo. In prav zdrava maščoba in olja nam bodo najbolj koristila, da ohranimo prožno, sijočo in zdravo kožo, ki bo poleg tega tudi lepa na pogled. Zdrave maščobe, ki naj jih uživamo, da ne bomo povzročili dodatnih zdravstvenih težav, so nenasičene maščobe, še posebno omega 3.

Nenasičene maščobe so maščobe živalskega izvora, ki jih telo dobro presnavlja. Omega 3 in tudi omega 6 pa imajo to pomembno vlogo, da poleg vsega ugodno učinkujejo na napetost žilnih sten, urejajo ravnovesje vode v telesu, blažijo vnetja in bolečine. Priporočeno je uživanje mastnih rib, neslanih oreščkov, raznih semen, tudi jajca in meso, odsvetovano pa uživanje slanih prigrizkov, suhomesnatih izdelkov in cvrtih jedi. Vsekakor je priporočljiva sveža in kuhana zelenjave.

Naravna liposukcija, ki odstrani celulit in maščobne obloge

Privoščite ji savno

Poleg tega je dobrodošlo, da obiščemo savno, saj nam to okolje, ki nam ga nudi savna, osveži in očisti telo. Je zelo dober način sproščanja in dobrega počutja. Pregrevanje telesa je postopek, ki telesu zagotavlja čiščenje, obnavljanje, sprostitev in daje čas za regeneracijo. Katera vrsta savne vam najbolj ustreza, pa morate ugotoviti sami.

Savna
SavnaFOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493