Zadovoljna.si
Lepi lasje

Ženske frizure

Ali lasni podaljški poškodujejo lase?

Špela Zupan
19. 06. 2022 05.00
0

Lasni podaljški. Številne zvezdnice jih imajo in zanje se odločajo tudi "navadne smrtnice", ki jim nikakor ne uspe spraviti naravnih las čez dolžino ramen. Ampak, ali poškodujejo lase in lasišče? Kako jih pravilno negovati, na koliko časa jih je treba obnavljati in kakšni lasje so bolj primerni zanje? Odgovarja vrhunski frizer Man Kolarič.

Nekatere srečnice imajo naravno dolge, lepe in čudovite lase, druge jih nikakor ne moremo spraviti čez dolžino ramen, saj se prej razcepijo in scufajo. Vzrok tiči tudi v genih. "Dolžina las je odvisna od kakovosti las, ki je genetsko pogojena. Če pa skrbimo za dobro nego in redno striženje las, lahko praktično vsem naravnim lasem omogočimo dolžino preko ramena," je poudaril vrhunski frizer Man Kolarič.

Za zdrave in lepe lase svetuje obisk frizerja na dva meseca in takrat redno striženje po pol centimetra. Za pravilno nego priporoča kakovostne negovalne izdelke in njihovo pravilno uporabo, da pri umivanju vedno najprej uporabimo šampon in nato tudi balzam. Obenem je treba vedeti, da lahko tudi močne in goste lase uničimo s pretiranim kemičnim tretiranjem, kar pripelje do lomljenja las in posledično krajše dosežene dolžine, je opozoril.

Upoštevajte ta nasvet in lasje vam bodo izjemno hvaležni
Preberi še
Upoštevajte ta nasvet in lasje vam bodo izjemno hvaležni

Za neučakane so medtem na voljo lasni podaljški, s katerim poleg daljših las lahko dosežemo tudi večji volumen. Poznamo jih več različnih vrst, med najbolj priljubljenimi so clip-on, keratinski in samolepilni. Prve lahko kadar koli pritrdite na lase in ne poškodujejo las. Samolepilne lahko pritrdite na lase z močnim lepilnim trakom in jih imate lahko ob pravilni negi tri do šest mesecev. Keratinske pritrdi frizer in je zanje potrebna posebna nega.

Če se odločite za lasne podaljške, naj vam jih pritrdi profesionalni frizer in vedno izberite kakovostne, svetuje Manó Kolarič.
Če se odločite za lasne podaljške, naj vam jih pritrdi profesionalni frizer in vedno izberite kakovostne, svetuje Manó Kolarič. FOTO: osebni arhiv

Man Kolarič sicer praviloma ne priporoča podaljševanja las, ampak raje svetuje strankam, kako lahko na naraven način dosežejo želeno dolžino. "S podaljšanimi lasmi namreč lase obremenimo tudi z do 50-kratno težo. Takšna obremenitev je za lasne korenine lahko pretirana in lahko vodi k izpadanju las," je opozoril.

Če pa si vseeno želijo imeti podaljške, jih bodo imele lažje posameznice z močnimi lasmi in močnejšimi koreninami, medtem ko je večje tveganje pri tanjših in redkejših laseh. Podaljške imajo sicer lahko tudi naravno skodrane ženske. "Je pa potrebno tovrstne lase še bolj negovati, ker se hitreje zapletajo," je poudaril. Tudi barvanje las ali barvani lasje ne vplivajo na podaljške, saj jih je možno dobiti skoraj v vseh odtenkih. Kakovostne podaljške se lahko tudi brez težav barva, je povedal.

Enostaven trik za kodre, ki vas bo navdušil
Preberi še
Enostaven trik za kodre, ki vas bo navdušil

Ob nepravilnem nanosu lahko poškodujete lase in lasišče

Pomembno je, da lasne podaljške vselej pritrdi profesionalen frizer, saj lahko ob neprofesionalnem nanosu naredijo veliko škode lasem in lasišču. "Do takšnega izzida pride zaradi nepravilnega nanosa in tudi zaradi nekakovostnih podaljškov, ki se pojavljajo na tržišču. Za evropski las so najprimernejši kavkaški ali indijski lasje, kitajskih las ne priporočamo zaradi prevelike teže. Obenem je treba upoštevati, da so lasje obrnjeni v pravilni smeri kot so rastli, preden so jih odrezali, da se ne spletajo," je poudaril Man Kolarič.

Podaljševanje las terja kar nekaj ur profesionalnega in zelo natančnega dela.
Podaljševanje las terja kar nekaj ur profesionalnega in zelo natančnega dela.FOTO: Dreamstime

Če so lasni podaljški kakovostno narejeni, pa ne vplivajo posebej na lasišče in na kakovost las. S pravilno nego in čistilnim striženjem zmanjšamo tudi nevarnost izpadanja in spletanja, pri čemer Man Kolarič priporoča, da pranja opravljajo v salonu pod profesionalnim nadzorom. Vmes jih nežno krtačite s posebnimi krtačami, med spanjem, športom in drugimi aktivnostmi pa jih je najbolje speti v čop, figo ali kito.

Lasne podaljške je treba obnavljati

Podaljške je nato treba obnoviti po treh do šestih mesecih. "Se pa zgodi tudi, da komu lasje rastejo počasneje in posledično podaljški zdržijo tudi med šest in 12 mesecev," je pojasnil. Podaljški, ki so na glavi dlje časa, se lahko namreč zaradi zapletanja sprimejo, kar lahko vodi do vnetja lasišča in pozneje do točkovnega izpadanja las (lukenj), je opozoril Man Kolarič.

Vam zaradi pomanjkanja železa izpadajo lasje?
Preberi še
Vam zaradi pomanjkanja železa izpadajo lasje?

Sicer pa opaža, da je čedalje manj povpraševanja po podaljških, "saj so se ljudje začeli bolj zavedati dejstva, da ima takšna odločitev lahko neprijetne posledice še posebej pri tankih in šibkih laseh. Obenem se vse bolj promovira zdrave in sijoče lase, ki jih lahko omogočimo s profesionalno frizersko storitvijo in kakovostno domačo nego." Več jih raje izbere clip-on podaljške, ki si jih lahko dnevno snamejo, ali podaljške na obročkih, ki se jih mesečno menjuje ali popravlja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375