Zadovoljna.si
Celulit

Fit do poletja

Živila, ki povzročajo celulit

J.V.
09. 04. 2018 07.58
1

Celulit na stegnih, celulit na trebuhu, celulit na zadnjici … Je sploh še kakšen del telesa, kamor se ta nadloga ni naselila? Dejstvo je, da je celulit rezultat številnih dejavnikov, od genetike do ravni hormona estrogena, starosti, telesne vadbe in seveda prehrane. Če bi vam obljubljali, da se ga boste znebile čez noč in popolnoma, bi vam lagali, lahko pa ga omilite. Tudi tako, da s svojega jedilnika črtate naslednja živila!

Celulit
CelulitFOTO: iStock

Kako se znebiti celulita je eno tistih večnih vprašanj, na katerega še vedno ni le enega odgovora. Zastavljale so si ga že naše prababice in verjetno si ga bodo še vedno zastavljale tudi generacije žensk čez več deset let. In čeprav se ga je zelo težko znebiti, obstajajo številni načini, kako celulit omiliti. Kavitacija, limfna drenaža, masaža, kreme proti celulitu … To je le nekaj načinov, a če se ne boste tudi zdravo prehranjevale in poskrbele za redno telesno aktivnost, verjetno noben od njih ne bo tako učinkovit, kot bi si želele.

Živila, ki jih morate jesti za bolj čvrsto in gladko kožo

Kot se je izkazalo, nekatere snovi in živila, ki te snovi vsebujejo, le še poslabšajo videz pomarančne kože, pa čeprav se na različne načine trudite znebiti celulita. „Ker ima genetika veliko vlogo, ko gre za celulit, zanj ni zdravila. Če shujšate in z jedilnika odstranite nezdrave maščobe, sladkor in sol, pa lahko omilite njegov videz,“ pojasnjuje nutricionistka Kristen Calucci Haase. Prvi korak je, da s svojega jedilnika črtate nezdrave maščobe in enostavne ogljikove hidrate, glavna dejavnika, ki povzročata celulit.

nasičene maščobe
nasičene maščobe FOTO: Profimedia

Živila, ki vsebujejo nasičene maščobe

Govora je o nasičenih maščobah iz rdečega mesa in mlečnih izdelkov ter predelane rastlinske maščobe. Ocvrta hrana je denimo hkrati energijska bomba ter velik povzročitelj pomarančne kože. Hrana, ki vsebuje veliko sladkorja in enostavne ogljikove hidrate, lahko poškoduje celice v telesu in povzroči nastanek celulita. Pravzaprav vsa predelana hrana z visokim nivojem strupov in aditivov povzroča celulit. Izogibajte se ogljikovim hidratom, kot so bela moka, riž, testenine in kruh, saj s tovrstnimi živili v telo naenkrat vnesete velike količine glukoze, kar se v telesu nalaga kot maščobna zaloga.

Se želite znebiti celulita? To so vaje, ki jih morate delati!

Predelano meso in sir

Večina ljudi si sendvič pripravi z veliko več salame, kot je priporočljivo, s čimer zaužije precej večjo količino natrija, kot je njegova priporočena dnevna doza. Isto velja za predelan sir. Če bi vedeli, koliko soli vsebuje košček feta sira, bi ga jedli veliko manj. In kakšno povezavo ima to s celulitom? Živila, bogata z natrijem, kot so delikatesne salame, slanina in siri, povzročajo zadrževanje vode v telesu, zaradi česar je celulit le še bolj viden.

Gazirane pijače

Morda ste opazile, da se celulit drastično poslabša, kadar določeno obdobje pijete več sladkih gaziranih pijač. To je za to, ker vaše telo proizvaja manj kolagena, proteina, ki skrbi, da je koža gladka in elastična. Na žalost, ker je to naravni del staranja, ni načina, s katerim bi to preprečili. Lahko pa zmanjšate količino zaužitega sladkorja (sestavine, ki dokazano zmanjšuje nastajanje kolagena) in s tem pomagate koži. Sladkor lahko najdemo povsod, v kosmičih, jogurtih, gaziranih pijačah …

Gazirana pijača
Gazirana pijačaFOTO: iStock

Pica

Poleg genetike obstajajo številni dejavniki, ki lahko povzročajo celulit. Najbolj pogost? Slab krvni pretok. Če vaš jedilnik vsebuje veliko nezdravih maščob, to lahko upočasni vaš krvni pretok in pretok kisika. Rezultat je oslabljeno vezivno tkivo, zaradi česar je celulit še bolj viden. Zato se izogibajte hrani, bogati z nezdravimi maščobami – kot je pica. Poleg sira je ta eno od najbolj nasičenih živil z nezdravimi maščobami.

Z njim se boste hitro znebile celulita!

Alkohol in kofein vam ne delata usluge

Nekatera živila sicer ne povzročajo celulita, vendar telo dehidrirajo in celice spodbudijo k zadrževanju vode. Alkohol je denimo eden glavnih povzročiteljev dehidracije, saj dvigne raven estrogena, prav tako pa v krvi dvigne vsebnost sladkorja, kar se kaže v upočasnjenem pretoku krvi, zraven pa še sprošča proste radikale. Vsekakor se mu tiste, ki ne želite imeti celulita, izognite, ali pa količino močno omejite. Tudi kava v velikih količinah ni priporočljiva. Kofein lahko v majhni količini sicer pospeši presnovo in krvni obtok, lahko pa dosežete ravno nasprotno in zmanjšate prožnost arterij ter poslabšate pretok, posledica pa je celulit. Poskrbite, da na dan ne spijete več kot tri kave.

Soja, laneno seme, leča, grah in fižol

Živila, ki povečujejo nivo estrogena povzročijo, da koža oslabi in maščoba pride prav pod površje kože, rezultat pa je neestetska pomarančna koža. Običajno je povsem normalno, da imajo ženske prevelike količine estrogena, toda če takšen pojav spremlja še slaba cirkulacija, se pojav celulita še poveča.

Leča
LečaFOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493