Zadovoljna.si
mama in hči

Mama in jaz

Komunikacija med mamo in hčerko: bojišče ali umetnost?

Z.M.
22. 08. 2013 08.31
1

Besedne vojne znajo biti stalnica v odnosu matere in hčerke, še posebej ko se slednja znajde v občutljivih najstniških letih. Najbrž vse mame natančno veste, kaj sledi, ko se obraz vaše ljube hčerke iz popolne miline spremeni v kljubovalno grimaso. Nasvet, ki ga strokovnjaki za odnose dajejo vsem pogumnim ženskam, ki imajo najtežjo službo na svetu, to je vzgajati hčerke, je preprost: vztrajnost. Ponujamo vam torej tri učinkovite komunikacijske nasvete med mamami in hčerami, ki med psihologi sveta slovijo kot najbolj uspešni.

Kljub vsemu trudu, bo med materami in hčerami vedno prihajalo do šumov v komunikaciji.
Kljub vsemu trudu, bo med materami in hčerami vedno prihajalo do šumov v komunikaciji.FOTO: Profimedia
Ženske se ponašamo s čudovito lastnostjo, ki je moškim velikokrat primanjkuje: to je vztrajnost. A žal je po drugi strani velikokrat ne znamo pravilno uporabiti. Ko torej poskušate kaj izvedeti od vaših hčera, jo uporabite brez slabe vesti. Sprašujte, jih spodbujajte, da bodo odgovorile, odzivajte se na njihove odgovore, saj boste le tako imele občutek, da imata obe strani zadnjo besedo in da ena drugo res poslušata. Matere poskušajte nadzorovati svojo ženstveno plat. Svoje stališče ustrezno argumentirajte in nadzorujte položaj. Pričakujte odzive vseh vrst: tako pozitivne kot negativne. Predvsem pa bodite dovolj pogumne in odločne, da vztrajate pri svojem. Če boste namreč popustile le enkrat, bodo to vaše hčere začele s pridom izkoriščati.

'Skričite' se v blazino

Prišli bodo dnevi, ko boste morale spopad končati tako, da bo vsaka izmed vaju šla v svojo smer. To bo najboljša rešitev takrat, ko bosta čutili, da lahko nadaljnje prerekanje vodi do neprimernih besed. Takrat je najbolje oditi v spalnico in se 'skričati' v blazino, da slišite samo same sebe. Tako boste učinkovito utišale krike razočarane mame in se po notranji čustveni vojni vrnile do hčerke ter v miru nadaljevale s pogovorom. Če boste spalnico zapustile umirjene in boste lahko ponovno nadzorovale svoja čustva, boste prav gotovo imele več možnosti, da bo pogovor uspešen.

Kričanje in prepiranje ne vodi nikamor, zato se v takih trenutkih raje umaknita vsaka na svojo stran.
Kričanje in prepiranje ne vodi nikamor, zato se v takih trenutkih raje umaknita vsaka na svojo stran.FOTO: Profimedia
Poslušajte

Drugi nasvet, ki naj bi se ga držale vse matere, je ta, da je še kako pomembno prisluhniti svojim hčerkam. Vse si namreč želite biti dobre mame, kar pa pomeni, da nimate vedno prav. Nikoli ne morete popolnoma razumeti vseh okoliščin in tudi vaša pravila morda kdaj potrebujejo kakšen 'update'. Zato prisluhnite hčeram, ko se borijo z raznimi preizkušnjami v življenju in jim pomagajte. Morda pa bosta skupaj odkrili še kakšen skupen talent ali zanimanje za kaj novega. Ko ste enkrat povedale svoje stališče, poslušajte še hčerkine argumente, saj vas morda ti utegnejo prepričati, da se motite oziroma vam odkrijejo novo širino določene problematike.

Poskušajte se postaviti v hčerkino kožo

S poslušanjem boste hčerki dovolile izraziti vse njene morebitne strahove, dvome, čustva in želje, s tem pa bo vez med vama dobila nove, neslutene razsežnosti. Tudi če se ne strinjate z vsem, kar pravi, je ne demantirajte takoj. Pustite ji, da pove do konca in se nato poskušajte postaviti v njeno kožo. Če boste po premisleku še vedno mnenja, da se moti, ji tega nikar ne povejte preveč osorno, temveč stavite na diplomatske odnose. Z umirjenim tonom boste namreč lahko delale čudeže, medtem ko jih bo vaše vreščanje in nejevolja le še bolj spodbudilo pri sprejemanju napačnih odločitev.

Naučite se poslušati ena drugo.
Naučite se poslušati ena drugo. FOTO: Profimedia
Povejte jim, da verjamete vanje

Zadnji, a najpomembnejši nasvet psihologov pa je, da date matere svojim hčerkam vedeti, da verjamete vanje. To jim bo namreč naložilo določeno odgovornost in jih streznilo, da bodo bolj pazile na svoje besede in dejanja. Zato nikar ne skoparite s pohvalami na račun njihovih talentov, temveč jih spodbujajte, da jih še naprej razvijajo. Povejte jim, kako ponosne ste nanje in na njihovo sposobnost, da odgovorno spremljajo pomembne odločitve v življenju. To jih bo namreč spodbudilo, da se bodo v želji po nadaljnjih priznanjih in pohvalah trudile biti še boljše. Povejte jim, kako zelo jim zaupate in one se bodo potrudile, da bodo še bolj vredne vašega zaupanja.

S trudom lahko uresničijo vse svoje želje

Nagrade, odkrito odobravanje, dolgi pogovori in voščilnice za materinski dan govorijo o vplivu, ki ga imate matere na svoje hčerke. Ko se torej znajdete v neizogibnem prepiru, mirite, ne netite požara. Naučite svoje hčerke, da se bodo znale braniti in postati prepričljive. Predvsem pa jim dopovejte, da s trudom lahko uresničijo vse svoje sanje, tudi tiste najbolj bizarne. Obenem tudi sebe prepričajte, da vaša hčerka lahko postane prav vse: znanstvenica, umetnica ali celo predsednica. Kljub vsem prizadevanjem pa se sprijaznite, da bodo še vedno prišli dnevi, ko boste svojim hčerkam zabrusile: »Naredila boš, kar ti rečem, ker sem tvoja mama in sem se odločila, da bo tako!« Temu se pač ne da izogniti.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478