Zadovoljna.si
Moda

Moda

Stilistka razkriva, katera oblačila bi morala imeti vsaka ženska

Špela Zupan
27. 06. 2022 07.55
1

Že kar nekaj let ne velja več "kot za pribito" nepisano pravilo, da bi morala imeti sleherna ženska črno oblekico. Vseeno pa je nekaj nepogrešljivih kosov oblačil, ki bi jih morala imeti čisto vsaka. Kateri so, je razkrila svetovalka za osebni stil Barbara Žgalin.

Zadnjih 50 let se ni veliko spremenil nabor "nujnih" kosov oblačil, razlike so se odražale le v stilu različnih obdobij. A moda je živa. Diha z nami, odraža se v aktualnih razmerah in v obdobju, v katerem živimo, in se obenem prilagaja posamezniku.

Izbor "nujnih" kosov je med drugim odvisen tudi od tega, v katerem življenjskem obdobju smo, kakšno naravo dela imamo in kakšen je naš življenjski ritem. "Generalno bi lahko rekla, da so osnovni kosi, ki naj bi se znašli v naši garderobi, odvisni predvsem od poklica, ki ga opravljamo, življenjskega sloga, ki ga imamo, in nenazadnje tudi od tega, kakšna so naša življenjska načela. Z obleko pač neverbalno izražamo več, kot si morda včasih priznamo in to zagotovo opazijo tudi drugi," je poudarila svetovalka za osebni stil Barbara Žgalin.

"Generalno bi lahko rekla, da so osnovni kosi, ki naj bi se znašli v naši garderobi, odvisni predvsem od poklica, ki ga opravljamo, življenjskega sloga, ki ga imamo, in nenazadnje tudi od tega, kakšna so naša življenjska načela," pravi svetovalka za osebni stil Barbara Žgalin.
"Generalno bi lahko rekla, da so osnovni kosi, ki naj bi se znašli v naši garderobi, odvisni predvsem od poklica, ki ga opravljamo, življenjskega sloga, ki ga imamo, in nenazadnje tudi od tega, kakšna so naša življenjska načela," pravi svetovalka za osebni stil Barbara Žgalin.FOTO: POP TV
Takšen kroj kavbojk morate izbrati za svojo postavo
Preberi še
Takšen kroj kavbojk morate izbrati za svojo postavo

Čeprav smo si različne, pa obstaja nekaj osnovnih, ključnih kosov, ki bi jih morala imeti v svoji garderobi sleherna izmed nas. "Če pa bi morala izpostaviti nekaj osnovnih kosov, brez katerih resnično ne gre, bi naštela tako: dober in kakovosten plašč, usnjena jakna, po postavi krojen par jeansa, kakovostna pletenina, največkrat pulover ali daljša jopica, dobro krojen suknjič, trenč ali športna različica parke ter kakovostni salonarji. Za poslovne ženske pa seveda ne sme manjkati dober kostim - hlačni ali klasična različica s krilom," je nanizala.

Vsaka ženska bi morala imeti tudi par sončnih očal, ki pritičejo njeni obliki obraza in ki se ujemajo z njenim osebnim stilom, ter primerno torbo ali nahrbtnik, je nadaljevala. "Pika na i" do popolnega videza pa so modni dodatki. "Za ključen kos bi vsekakor izpostavila primeren pas, pri čemer sta seveda širina in stil odvisna od oblike postave in namembnosti. Med ključne modne dodatke spada tudi ročna ura, ki je lahko prikladen modni dodatek," je razložila.

Med nepogrešljive modne dodatke spadajo tudi kakovosten šal ali večja ruta in pokrivala, kot sta kapa ali klobuk, kar je zopet odvisno od osebnega sloga, je dodala. Posebno mesto si zasluži tudi nakit, ki naj bo po njenem nasvetu v poslovnem svetu manjši, manj vpadljiv in bolj klasičnih oblik, medtem ko so za bolj kreativne poklice ali/in bolj ekstravagantne posameznice "dovoljeni" tudi večji, opaznejši kosi. Ko je govora o ženskah, pa seveda ne moremo mimo obuval in po mnenju Barbare Žgalin bi morala imeti vsaka par ali dva salonarjev (v črni in kožni barvi), balerine, škornje ali gležnarje s peto ali brez (odvisno od osebnega stila in narave dela), par ali dva športnih copat, dežne škornje za deževne, mokre dni ter dvoje poletne natikače - ene brez in ene s peto.

7 modnih kosov, ki jih rade nosimo vso zimo
Preberi še
7 modnih kosov, ki jih rade nosimo vso zimo
Nekateri kosi oblačil so večni, samo pravilno jih morate izbrati in jih znati kombinirati.
Nekateri kosi oblačil so večni, samo pravilno jih morate izbrati in jih znati kombinirati. FOTO: Dreamstime

Tako, torej, zdaj veste. V resnici niti ne potrebujete veliko kosov za popoln modni videz, samo pametno jih je treba znati izbrati in jih združevati med seboj v povezano modno celoto. Zavedati pa se je treba, da modo narekuje tudi čas, in "v trenutnih, dokaj nepredvidljivih, zdravstveno občutljivih časih, kjer se je narava dela s pisarn prestavila v toplo zavetje doma, se je tudi garderoba povsem prilagodila. Osnovni kosi, ki jih trenutno uporablja velika večina ljudi, so tako bolj udobni, casual kosi, kot so trenirka, pleteni puloverji, hoodiji in satenaste pidžame. Pisarniški videz je zamenjal tako imenovan "videz s kavča", kjer v prvi vrsti prednjači predvsem udobje," se opaža svetovalka za osebni stil.

A ne skrbite - tudi koronačasi bodo enkrat minili in čudovita oblačila, ki morda zdaj "počivajo" (pre)dolgo zaprta v omari, bodo znova lahko zasijala na vas v polni lepoti. Tako, kot si zaslužijo in tako kot si zaslužite vi.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413