Zadovoljna.si
ženska in modrček

Moda

Ni vsak nedrček za vsako žensko

Špela Zupan
29. 04. 2022 05.00
0

Izbiri nedrčka se je resnično pametno posvetiti, saj se s spodnjim perilom začne oblikovati celotna podoba, ki je vsem na očeh. In "ni vsak nedrček za vsako žensko," poudarja osebna stilistka Hermina Steržaj, ki med drugim odgovarja tudi na vprašanja, na kaj moramo biti pozorne pri izbiri, kako se izmeriti in določiti pravilno številko, kaj sploh pomenijo številke in črke in zakaj je tako zelo pomembno, da nedrček ni niti prevelik niti premajhen.

Pri izbiri nedrčka morate biti poleg barve in materiala pozorne na več stvari. Izjemno pomembno je, da nosite pravo številko, pri čemer se lahko izmerite same ali nalogo zaupate prodajalki. "Najbolj ključno je, da nas nedrček nikjer preveč ne stiska, in najpomembnejše tri točke so obseg prsi, območje pod pazduho in košarica. Tako se izognemo situaciji, ki bi jo lahko poimenovali dvojno oprsje, ko se skozi oblačilo vidi rob nedrčka in iz enega 'hribčka' nastaneta dva," je opozorila osebna stilistka Hermina Steržaj.

Nedrček ne sme biti premajhen, pa tudi prevelik ne. "Če naramnice lezejo z ramen na roke, smo izbrali prevelik nedrček ali pa je treba zgolj ustrezno prilagoditi dolžino naramnice," je razložila. Ob poskušanju se je tudi smiselno prikloniti, saj "tako preverimo, ali prsi med gibanjem ostanejo na mestu. Če so pobegnile iz košarice, je nedrček najbrž prevelik ali pa moramo poiskati drug model."

Za določitev pravilne številke je treba najprej izmeriti obseg pod prsmi in čez prsi. Osebni stilistiki Hermini Steržaj se merjenje zdi smiselno, pa tudi svetovalno osebje v trgovinah zna po njenih izkušnjah kar hitro in dobro oceniti številko. "Mere pa so zgolj vodilo; številke nedrčkov se razlikujejo glede na blagovno znamko in včasih tudi znotraj iste blagovne znamke. Zato vam lahko en model nedrčka ustreza v številki 80 C, drugi v 80 B, tretji model pa vam morda enostavno ne bo odgovarjal," je poudarila.

Hermina Steržaj: Ne kupujmo novih oblačil, če naša omara poka po šivih
Preberi še
Hermina Steržaj: Ne kupujmo novih oblačil, če naša omara poka po šivih

In kaj pomenijo oznake? Število 80 predstavlja obseg pod prsmi, črka pa ustrezno košarico, ki jo določimo glede na izmero čez prsi. Pametno je tudi vedeti, da se košarica A pri obsegu 70 razlikuje od košarice pri obsegu 85 in da je pomen številk na etiketi  po svetu različen. "Nedrček velikosti 75 D je v Italiji označen z oznako 2 D, v Franciji 85 D, v Veliki Britaniji pa 34 D. Če smo dali poudarek izmeri, je morda v konkretnem primeru najjasnejša označba 75 D, kar pomeni 75 centimetrov obsega pod prsmi s košarico D," je razložila.

Nedrčke izbiramo tudi glede na različne priložnosti, aktivnosti in vrhnja oblačila, imamo denimo nedrčke za vsakodnevno nošenje, športne dejavnosti in svečane prireditve. In po besedah Hermine Steržaj je od izbire spodnjega perila odvisno tudi to, kako bo videti naša celotna oprava. "Po navadi pravim, da smo najbrž izbrale napačno perilo, če se skozi obleko vidi že na prvi pogled. Seveda pa kot pri vsaki stvari obstajajo tudi izjeme," je dodala.

V njeni omari za vsakodnevno uporabo denimo igra glavno vlogo nedrček kožne barve. "Včasih je veljalo, da pod belo bluzo oblečemo bel nedrček, pod črno pa črnega. Jaz prisegam na nedrček kožne barve, saj je pod belo bluzo manj opazen. Pravzaprav je najuporabnejša barva nedrčka prav kožna, saj jo lahko kombiniramo praktično z vsemi oblačili," je dejala. Po njenih izkušnjah je zelo uporaben tudi nedrček brez naramnic, "a si moramo vzeti še več časa, da najdemo pravega. Pri izbiri nedrčka brez naramnic moramo biti namreč še toliko pozornejše, kako nas stisne pod prsmi in kako se giblje z nami. Vsekakor priporočam pomoč svetovalke in pa seveda potrpljenje ob iskanju pravega."

Za telovadbo medtem priporoča nedrčke iz trpežnejših materialov, "ki tudi bolje prenašajo potenje kot bombažni ali čipkast nedrček. Najbolj opazna razlika v primerjavi z nedrčkom za vsakdanje nošenje pa je bolj zaprta košarica, ki poskrbi, da prsi ostanejo med športnimi napori na mestu, prav pridejo tudi nekoliko širše naramnice." Za svečane priložnosti pa svetuje usklajevanje z vrhnjim oblačilom. "Sama rada posegam po gladkih materialih, kot je na primer svila, v barvi, ki je čim bolj podobna barvi izbrane obleke. Tudi tu pride prav nedrček brez naramnic, še posebej za bolj odprte obleke. Vsekakor pa večina ob svečanostih najprej pomisli na čipko, a bodimo pozorne, da relief čipke ne bo pretirano opazen skozi obleko," je poudarila.

Kako pogosto je treba oprati nedrček? Kakšna sta pravilna nega in shranjevanje? Kakšna je življenjska doba? Odgovarja osebna stilistka Hermina Steržaj:

– "Nekatere ženske jih perejo vsak dan, večina pa isti nedrček uporablja dva ali tri dni. Vsekakor jih poleti operemo večkrat kot pozimi."

– "Pravilna nega je navedena na etiketi in posamezni materiali zahtevajo posebno nego: svilene nedrčke ali tiste z občutljivo čipko peremo na roke, večinoma pa so nedrčki za vsakodnevno uporabo pralni v pralnem stroju na 30 stopinjah Celzija s kratkim programom za občutljivo perilo. Vsekakor je ob strojnem pranju priporočljiva uporaba vrečke, ki jo lahko kupite v trgovini skupaj z nedrčkom."

– "Nedrčke je treba tudi pravilno shranjevati. Veliko žensk ima navado zložiti eno košarico v drugo, s čimer se oblika košarice hitreje uniči in se skrajša življenjska doba. Priporočljivo je shranjevanje nedrčkov v predalu, kot lahko vidimo v trgovinah s spodnjim perilom, tako da položimo enega na drugega, saj tako dlje obdržijo svojo obliko."

– "Življenjska doba nedrčka je približno dve leti, seveda pa je odvisna od uporabe in nege. Če ga nosimo vsak dan, bo zdržal eno leto, če ga oblečemo le ob posebnih priložnostih, ga lahko obdržimo tudi več let."

 

Prosite za nasvet, obrestovalo se vam bo

In kako kaže Slovenkam? Nosimo prave nedrčke? Hermina Steržaj opaža, da pri izbiri pogosto težko vprašamo prodajalko in da se ji še težje pokažemo med pomerjanjem. "A ravno svetovalka lahko z majhnimi popravki reši situacijo ali pa izbere drug model nedrčka," je izpostavila. Zato močno svetuje, da zaprosimo za nasvet, in "tukaj se lahko navežem na prej omenjeno: če se na prvi pogled vidi perilo skozi obleko, smo najbrž izbrale napačno. Na žalost pa še vedno opažam veliko žensk z zelo opaznimi robovi nedrčka, kar pomeni, da so si ga ali preveč stisnile ali pa so ga prerasle …" Morda je tukaj na mestu še opomba, da je izbira odvisna tudi od bujnosti oprsja. Resda so nedrčki brez kosti udobnejši, a morda niso primerni za ženske z večjim oprsjem, saj ne nudijo dovolj opore. Nedrčki za večje oprsje morajo imeti širše in močnejše naramnice, prsni del je širši, praviloma so tudi košarice bolj zaprte.

Vseeno pa Hermina Steržaj na splošno opaža, da se Slovenke povečini dobro znajdemo in da kar pravilno izbiramo. Super, kajne? Z njenimi dragocenimi nasveti bo izbira še enostavnejša in zagotovo pravilna.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413