Zadovoljna.si
Rita Hayworth - naslovna

Moda

Obleka, ki je postala simbol seksapila

J.V.
01. 02. 2018 08.08
2

Rita Hayworth je bila ameriška igralka in plesalka ter ena izmed največjih svetovnih zvezdnic 40. let prejšnjega stoletja. V 37 letih je zaigrala v kar 67 filmih, njena najbolj opazna vloga pa je bila v filmu 'Gilda'. Do ikone ženskega seksapila jo je pripeljala tudi njena garderoba, še posebej črna svilena obleka ameriškega kostumografa Jeana Louisa, ki še danes velja za simbol seksapila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rita Hayworth je postala velika filmska zvezda in modna ikona, ko je na filmska platna prišel film 'Gilda', v katerem je igralka in plesalka nosila izzivalno obleko iz črnega satena. Obleka brez naramnic je poudarjala vse njene ženske atribute in še danes velja za simbol seksapila. Pika pa na i so bile črne satenaste rokavice do komolcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obleko, pod katero se je podpisal kostumograf Jean Louis, je nosila med izvajanjem skladbe 'Put the blame on Mame', navdih za njo pa je bila kultna slika Johna Singera Sargenta z naslovom 'Portret madame X', ki je prikazovala članico visoke francoske družbe, Amelie Avegno Gautreau. 

Po besedah Louisa naj bi imela obleko zelo seksualno sporočilo. Prav zaradi tega se je odločil za kroj brez rokavov in z visokim razporkom, za njeno izdelavo pa je izbral saten, ki lepo pada ob telesu. Iz njega so narejene tudi rokavice. Da bi se lahko 'stisnila' v obleko, je Rita nosila korzet, saj je le nekaj mesecev pred tem rodila hčerko Rebecco, ki jo je dobila v zakonu z Orsonom Wellsom. 

Britanski časnik The Independent je obleko uvrstil celo na lestvico desetih najboljših modnih trenutkov v zgodovini filma, mnogi pa so se jo odločili posnemati. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493