Zadovoljna.si
Bela srajca na obešalniku

Zavedna. Zadovoljna

Koraki, s pomočjo katerih boste v svojo garderobo vnesle trajnost

N. Č.
13. 06. 2024 11.37
0

Hitra moda, ki je osredotočena na hitro proizvodnjo velikih količin (pogosto ne preveč kvalitetnih) oblačil, postaja iz leta v leto večji problem. Na kakšen način lahko same postanemo del rešitve in ne del problema?

V okviru POP Zelenega tedna smo v naši medijski hiši vsak dan posvetili eni od okoljskih tem. V ponedeljek smo začeli s trajnostno mobilnostjo, torek smo obarvali z recikliranjem, sredo s prehransko varnostjo in ohranjanjem narave, četrtek smo posvetili zeleni energiji, petek biološki raznovrstnosti, v soboto je v ospredju voda, teden pa bomo zaključili z dobrimi praksami.

Proizvodnja hitre mode izkorišča hitro menjavanje trendov, da potrošniku zagotovi najbolj priljubljene modne kose, hkrati pa jih z materiali nizke kakovosti naredi cenovno dostopne. Kljub temu, da se vse to sliši 'sanjsko', pa je hitra moda v zadnjih letih postala resen problem, saj samo v ZDA vsako leto zavržejo kar 17 milijonov ton tekstila. 

Eden od načinov, kako lahko zmanjšamo takšne nepotrebne odpadke, je ustvarjanje bolj trajnostne garderobe in zmanjševanje povpraševanja v modni industriji. 

Katere so najbolj trajnostne tkanine?
Preberi še
Katere so najbolj trajnostne tkanine?

Kaj je trajnostna garderoba?

Trajnostna garderoba je vedno bolj prisoten izraz v vsakdanjem življenju, saj je naša najboljša možnost za bolj trajnosten pristop k življenju.

Gre za koncept, katerega cilj je, da postanemo bolj pozorni na odločitve, ki jih sprejemamo med nakupovanjem in tako postanemo bolj zavestni potrošniki. Na ta način bomo tudi sami pripomogli k zmanjševanju toksinov v ozračju ter zmanjšali splošen negativen vpliv, ki ga ima modna industrija na naš planet. 

To lahko storimo na različne načine, in sicer: z uporabo naravnih materialov, recikliranih materialov, z nakupom do okolju prijaznih blagovnih znamk, vzdrževanjem oblačil in pa nakupom brazčasnih modnih kosov, ki jih bomo lahko nosile iz sezone v sezono. 

Odločite se za uporabo naravni materialov.
Odločite se za uporabo naravni materialov.FOTO: Adobe Stock

Preverite, katere modne kose že imate v svoji garderobi

Za začetek morate vedeti, kateri kosi se sploh nahajajo v vaši omari, nato pa morate izmed njih izluščiti kose, ki jih dejansko nosite ter odstraniti tiste, ki jih ne. Ker pogosto kupujemo stvari brez premisleka in brez pravega zavedanja, kakšen sploh je naš osebni stil, se zna v naši omari nahajati kar nekaj kosov, ki jih morda sploh še nismo oblekle.

Do te problematike pogosto pride tudi zato, ker se ne zavedate, koliko se je vaš stil v resnici v zadnjih letih spremenil. Morda kupujete izdelke v stilu, ki ste ga imele pred 5 ali 10 leti, posledično pa vaša nova oblačila obležijo v omari, brez da bi jih kadarkoli oblekle. 

Pozabite na trende, tako se oblačijo najbogatejši
Preberi še
Pozabite na trende, tako se oblačijo najbogatejši

Ravno zato je pomembno, da svojo že obstoječo garderobo temeljito pregledate in si iskreno odgovorite na vprašanja, ali bom ta kos sploh še kdaj nosila? Enako pomembno je, da identificirate, kateri osnovni kosi v vaši garderobi manjkajo (morda nov plašč ali par delovnih čevljev ..). 

Pri ocenjevanju vaše že obstoječe garderobe vam lahko pomaga tudi prijateljica, partner ali kakšen drug družinski član. Morda bodo oni pri ocenjevanju vaših oblačil bolj objektivni ... 

Mailing

Moda

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kaj storiti z oblačili, ki jih ne nosimo več

Preden po 'razstrupljanju' omare zavržemo stvari, za katere smo ugotovile, da jih že dolgo nismo nosile, najprej preverite, ali morda obstajajo načini, s pomočjo katerih jih lahko spremenite in jim ponovno vrnete življenje.

Ni vam treba biti profesionalna šivilja, da bi kosu podelile novo vrednost. Na primer, lahko vzamete slabo prilegajočo majico s kratkimi rokavi in jo skrajšate ter iz nje naredite prikupen top, ki ga lahko brez težavn skombinirate s katerimikoli hlačami z visokim pasom, ali pa obledele, strgane kavbojke spremenite v kratke hlače, ki jih boste lahko nosile skozi celotno poletje. 

Ponovna uporaba predmetov je dejansko boljša možnost kot recikliranje, saj zmanjša proizvodne procese, vam pa daje možnost, da prihranite denar, zato vedno najprej poskusite s kreativnim razmišljanjem, šele nato pa lahko kos dejansko zavržete. 

Odločite se za brezčasne kose.
Odločite se za brezčasne kose.FOTO: Adobe Stock

Investirajte v brezčasne in kvalitetne modne kose

Ko se odpravite 'na lov' za modnimi kosi, ki jih želite na novo vključiti v vašo garderobo, morate imeti v mislih več različnih stvari. 

Kot prvo, morate iskati kose, za katere ste prepričani, da bodo prestali preizkus časa. Ko drugo, morate razmišljati o tem, ali gre za kos, ki ga boste dejansko nosile. Kot tretje, pa morate razmišljati o tem, od koga kupujete. 

Trajnostne blagovne znamke so lahko včasih dražje in za mnoge ljudi izven njihovega cenovnega dosega, pa vendar lahko prihranite denar, če kupite izdelek okolju prijaznejše blagovne znamke. Danes so zelo popularne tudi 'second hand' trgovine in pa bolšji sejmi. To vam bo zagotovilo kakovost, ki jo iščete in to po nizki ceni. 

Veganski kašmir: iz česa je narejen in kakšne so njegove prednosti?
Preberi še
Veganski kašmir: iz česa je narejen in kakšne so njegove prednosti?

Vsestranskost oblačil

Vsestranskost je osrednje načelo vsake trajnostne garderobe. Kosi morajo biti dovolj prilagodljivi, da delujejo z različnimi oblačili. Nima smisla imeti polno omaro oblačil, ki jih redko nosite, ker zahtevajo zelo specifično priložnost ali ker delujejo le kot del določenega outfita.

Od tod izhaja koncept 'kapsulne garderobe', ki se mnogim zdi uporaben pri gradnji trajnostne garderobe. Ustvarite zbirko kosov, ki jih je mogoče mešati in kombinirati na veliko različnih načinov, kar vam daje veliko možnosti oblačenja iz majhnega števila oblačil. 

Zeleni teden na POP TV.
Zeleni teden na POP TV.FOTO: POP TV

Izberite razgradljive materiale

Mnogi kupujemo oblačila, ne da bi pomislili na dolgoročne učinke materialov, iz katerih so izdelana. Na primer, če je velika večina vaših oblačil narejena iz poliestra, najlona in akrila, se ti materiali ob koncu življenjske dobe oblačil ne bodo razgradili. Poleg tega te vrste materialov pri pranju sproščajo mikroplastiko v naše vodne cevi.

Namesto njih se raje odločite za kose, ki so izdelani iz materialov, kot so lan, konoplja, bambus in organski bombaž. Vsi našteti so naravni, zračni in prijaznejši do planeta, hkrati pa so zelo trpežni, zato bodo dlje zdržali v vaši omari.

Izogibajte se najlonu, poliestru in akrilu.
Izogibajte se najlonu, poliestru in akrilu.FOTO: Adobe Stock

Vzdrževanje oblačil

Pomembno je, da perilo perete samo takrat, ko je to nujno potrebno (npr. kavbojke lahko nosite večkrat preden jih je potrebno oprati – razen, če gre za madež, enako velja za volnene kose oblačil). Ne le, da prekomerno pranje poveča vaš račun za elektriko, poveča se tudi vaš ogljični odtis.

Tudi sušilnih strojev se raje izogibajte in če se le da, se raje odločite za naravno sušenje perila, sušilni stroj lahko namreč poškoduje oblačilo in uniči material.

Pomembno je tudi, da ste pozorni na nalepko za nego, ki jo najdete na posameznih oblačilih, saj vam bo le ta pomagala pri pravilnem pranju. Nekatera oblačila je na primer treba prati pri nižji temperaturi, da ohranijo obliko in barvo, drugih pa ni mogoče ni priporočljivo dati v sušilni stroj ali likati.

Kaj nositi to poletje? Ti modni kosi so letos 'in'
Preberi še
Kaj nositi to poletje? Ti modni kosi so letos 'in'

Živite bolj trajnostno

Če se želite ravnati po načeli, ki so bolj prijazna do okolja, so vaša oblačila odličen začetek. Ker imamo z njimi opravka vsak dan, lahko na zelo preproste načine naredimo pozitivne spremembe, ki bodo brez dvoma pripomogle k boljšemu jutri. 

Spreminjanje navad pri pranju perila, izbira materialov, ki so prijaznejši do planeta, in razmišljanje o tem, kako lahko uporabite predmete, ki jih že imate, preden jih brezglavo zavržete, ko ne služijo več svojemu namenu ... Vse to prispeva k trajnostni garderobi, h kateri stremimo!

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Bodite prijazni do okolja in si ustvarite trajnostno garderobo.
Bodite prijazni do okolja in si ustvarite trajnostno garderobo.FOTO: Adobe Stock

Vir: native.tportal.hr, thegoodtrade.com, greenerideal.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493