Zadovoljna.si
Predelava oblačil

Zavedna. Zadovoljna

Ali veste, kaj je 'upcycling'?

N. Č.
12. 06. 2024 05.00
0

Predelava oblačil oz. upcycling vključuje stara in neželena oblačila, ki jih spremenimo v nekaj povsem novega in edinstvenega. To lahko storimo s postopkom rezanja in šivanja, dodajanja okraskov in preoblikovanja na sploh, rezultat pa je enkraten kos, ki je hkrati moden in trajnosten.

V okviru POP Zelenega tedna smo v naši medijski hiši vsak dan posvetili eni od okoljskih tem. V ponedeljek smo začeli s trajnostno mobilnostjo, torek smo obarvali z recikliranjem, sredo s prehransko varnostjo in ohranjanjem narave, četrtek smo posvetili zeleni energiji, petek biološki raznovrstnosti, v soboto je v ospredju voda, teden pa bomo zaključili z dobrimi praksami.

Modna industrija vsako leto proizvede 92 milijonov ton tekstilnih odpadkov. Težavo številni rešujejo na različne načine, eden izmed najučinkovitejših pa naj bi bila tako imenovana predelava oblačil oz. upcycling.

Katere so najbolj trajnostne tkanine?
Preberi še
Katere so najbolj trajnostne tkanine?

Kaj je upcycling?

Pravzaprav gre za predelavo oblačil, ki jih že imamo v svoji omari. Ta trend ima moč, da popolnoma spremeni naš pogled na oblačila, hkrati pa lahko na ta način pridobimo 'nova' oblačila, obenem pa prihranimo denar, saj jih lahko ustvarimo iz materialov, ki jih že imamo doma. 

Veganski kašmir: iz česa je narejen in kakšne so njegove prednosti?
Preberi še
Veganski kašmir: iz česa je narejen in kakšne so njegove prednosti?

To sploh ni nekaj novega

Načela upcyclinga v modi niso nova. Tovrstna miselnost je prisotna že od zgodnjih 40. let 20. stoletja, ko so bila med drugo svetovno vojno oblačila omejena. Vojne družine so morale najti ustvarjalne načine, da bi njihova oblačila trajala čim dlje.

Predelava oblačil je danes način za boj proti kapitalistični družbi, zgrajeni na podivjanem in potratnem potrošništvu. Osredotoča se na popravljanje in prenavljanje oblačil, ki jih že imate doma, hkrati pa se želimo izogniti nepotrebnemu številu odpadkov.

Predelava oblačil ima sicer še številne druge prednosti, kot sta edinstven slog in ustvarjalnost. 

Predelava oblačil
Predelava oblačilFOTO: Shutterstock

Kakšna je razlika med recikliranjem tekstila in predelavo starih oblačil?

Cilj tako recikliranja tekstila kot predelave oblačil je ponovna uporaba istih materialov, vendar pa recikliranje vključuje razgradnjo teh materialov v njihovo 'surovo stanje', preden jih je mogoče ponovno uporabiti.

Za izdelavo recikliranega poliestra bi morali na primer stopiti plastični material, preden bi ga lahko ponovno uporabili kot novo vlakno. Pri predelavi oblačil je drugače, saj je vse, kar moramo storiti, da že obsoječemu predmetu dodamo novo življenje. Iščemo torej preproste in ustvarjalne načine, da lahko ponovno uporabimo to, kar že obstaja.

Koraki, s pomočjo katerih boste v svojo garderobo vnesle trajnost
Preberi še
Koraki, s pomočjo katerih boste v svojo garderobo vnesle trajnost

Kaj je bolje?

Okolju prijaznejša je predelava oblačil, saj je postopek manj intenziven. Reciklirani materiali imajo še vedno ogljični odtis in zahtevajo sredstva. Poleg tega nekaterih materialov (kot je na primer poliester) ni mogoče večno reciklirati, slej kot prej se namreč spremenijo v nekaj neuporabnega.

Kako se lotiti predelave oblačil?

Predelava oblačil je pravzaprav čisto preprosta. Vse, kar potrebujete, so škarje, šivanka in nekaj domišljije, ki bo vaša stara oblačila spremenila v pravi modni zaklad.

Okolju prijazna dnevna rutina nege kože
Preberi še
Okolju prijazna dnevna rutina nege kože

Začnite z osnovami

Če ste novi pri predelavi oblačil, začnite z osnovami. Na ta način boste izboljšali svoje znanje in tehniko, hkrati pa boste lahko pridobili tudi na samozavesti in kreativi. 

Kar nekaj postopkov ne zahteva zapletenih tehnik šivanja, zato s osnovami ne boste imeli nobenih težav. Za začetek lahko 'zakrpate' luknjo na zadnji strani vaših najljubših kavbojk ali pa zašijete luknjo, ki se je pojavila na vaši nogavici. 

Zelo pomembno je, da se naučite 'zakrpati' stare izdelke, preden se lotite izdelave novih. Med osnove sicer spada tudi šivanje, a brez skrbi, če vam to zaenkrat še ne leži, gre namreč za znanje, ki ga boste osvojili v praksi. 

Ali znate svoje dolge hlače spremeniti v dolge?
Ali znate svoje dolge hlače spremeniti v dolge?FOTO: Shutterstock

Spreminjanje modela oblačil

Ko osvojite osnove, se lahko poigrate s spremembo kroja. To najlažje storite tako, da se na primer poigrate z dolžino krila ali hlač. Dolge hlače lahko brez večjih težav spremenite v kratke, vaše najljubše maksi krilo pa lahko postane mini. 

Kljub temu, da je lažje material odvzeti kot dodati, pa lahko brez težav tudi mini krilo spremenite v maksi, vaše kratke hlače pa lahko postanejo dolge. Vse je odvisno od vaših želja in potreb.

Podobno velja tudi za spreminjanje dolžine rokavov na majici. Majica z dolgimi rokavi se lahko spremeni v majico s kratkimi rokavi in obratno, spreminjate pa lahko celo dolžino majice. Na ta način lahko ustvarite tudi še vedno priljubljen 'crop top'.

Nosite oblačila iz imitacije usnja? To morate vedeti
Preberi še
Nosite oblačila iz imitacije usnja? To morate vedeti

Dodatni nasveti:

Svoje veščine lahko nadgradite tako, da poskušate ugotoviti, kako so kvalitetna oblačila sestavljena. Razparajte šive svojega starega, a kvalitetnega oblačila, nato pa poskusite šive rekreirati na svojem novem izdelku. 

Razmišljajte o kosih blaga kot o sestavljanki.

Navdih za svoj dizajn lahko poiščete na internetu.

Začnite z nečim preprostim, saj tako ne boste izgubili motivacije.

Poleg šivanke lahko uporabite tudi lepilo za blago in okraske, kot so gumbi, našitki, zadrge, čipke ali nalepke.

V kolikor se boste predelave oblačil lotile resno, potrebujete ustrezne pripomočke. 

Predelate lahko tudi druge stvari, ne zgolj oblačil.

Zeleni teden na POP TV
Zeleni teden na POP TVFOTO: POP TV

 

Mailing

Moda

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 

Vir: pebblemag.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493