Nosite oblačila iz imitacije usnja? To morate vedeti

Nosite oblačila iz imitacije usnja? To morate vedeti

J.V.
17.11.2022, 5:00
0
Modni kosi iz (umetnega) usnja so v zadnjih nekaj sezonah postali eden izmed vodilnih modnih trendov. Ob vedno večji priljubljenosti trajnostne mode pa se poraja vprašanje, kako okolju prijazno je usnje?

Usnjeni čevlji, hlače, krila, torbe, denarnice in jakne veljajo za nepogrešljive modne kose. Z obljubami o dolgotrajnem, naravnem in celo biorazgradljivem materialu je zlahka verjeti, da obstaja način za pridobivanje usnja živalskega izvora, ki ni škodljivo za planet in je pravzaprav celo del trajnostnega sistema. Usnje je eden najbolj tradicionalnih materialov v zgodovini oblačil, a tudi eno najbolj kontroverznih zaradi svoje očitne povezave z zelo neetično in prav nič okolju prijazno mesno industrijo. 

V zadnjem času vedno bolj priljubljena alternativa je vegansko umetno usnje, toda ali je to res bolj okolju prijazno ali trajnostno od svojega razvpitega dvojnika? Dejstvo je, da vedno več pozornosti namenjamo temu, od kod izvirajo oblačila in kako trajnostna je njihova proizvodnja, ob tem pa je usnje pogosto vroča tema v sferi trajnostne mode. 

Mesna industrija, od koder prihaja večina usnja, je eden največjih onesnaževalcev doslej. Odgovorna je za približno 14,5 odstotka vseh svetovnih emisij toplogrednih plinov, odgovorna pa ni le za onesnaževanja zraka, ampak tudi onesnažuje vodne poti s kromom in drugimi zelo strupenimi kemikalijami pri obdelavi in strjevanju usnja.
Moda
ModaFOTO: Adobe Stock

Kaj je vegansko usnje?

Vegansko usnje je alternativa tradicionalnemu usnju, ki je izdelano iz sintetičnih materialov ali naravnih virov. Od leta 1920 poskuša posnemati videz in teksturo običajnega usnja, vendar brez vključevanja živali med njegovo proizvodnjo. Prvo podjetje, ki je izdelalo vrsto veganskega usnja, je bilo U.S. Rubber Company, ki je svojo inovacijo poimenovalo Naugahyde. Umetno usnje, izdelano iz vinila, se je takrat uporabljalo predvsem za torbice, danes pa se lahko različne vrste veganskega usnja uporabljajo za jakne, torbice, čevlje, ovitke za knjige itd.

Ni mogoče reči, da je vegansko usnje popolnoma okolju prijazno, to je namreč odvisno od tega, iz česa je narejeno. Obstajajo namreč vrste veganskega usnja, ki so lahko enako škodljive za okolje kot tradicionalna usnja, druge pa so bolj okolju prijazne. Vegansko usnje posnema otip in videz pravega usnja, vendar je brez krutosti in je zato popolnoma etično. Je odlična alternativa, ki nam ponuja dobro kakovost, ne da bi pri tem prelili kapljico živalske krvi.

PREBERI ŠE
Katere so najbolj trajnostne tkanine?

Kaj je umetno usnje?

Katere so bolj trajnostne alternative veganskemu usnju?

Sadno usnje

Da, prav ste prebrali. Modni kosi, izdelani iz sadja, so se nekoč slišali kot nekaj izmišljenega, danes pa dejansko obstajajo podjetja, ki so to uresničila. Eno od teh se nahaja v Italiji, kjer z inovativno bioosnovano alternativo pošiljajo odpadke iz industrije jabolčnih izdelkov – olupke in stržen – na novo destinacijo, kjer nato iz njih izdelujejo modne kose in druge izdelke iz usnja. Iz odpadkov jabolk tako nastane trajnosten, trpežen, vodoodporen in popolnoma biološko razgradljiv material, ki nadomešča usnje. Jabolka pa niso edino sadje, ki ga pri tem uporabljajo. 

V uporabi so tudi ostanki grozdja in ananasa, pri katerem v poštev pridejo vlaknine ananasovih listov. Tako nastane material imenovan Pinatex, ki je mehek, upogljiv in trpežen. Za mnoge je to prihodnost okolju prijazne mode. Ta inovativni izdelek obljublja, da bo eden najbolj trajnostnih in okolju prijaznih materialov za vegansko usnje, saj za svojo proizvodnjo ne potrebuje vode, gnojil ali dodatne zemlje, prav tako pa ponovno uporabi nekaj, kar bi tradicionalno zavrgli. Toda njegove ekološke koristi se tu ne končajo, po predelavi Piñatexa ostane biomasa kot ostanek, ki se lahko uporabi kot gnojilo.

Vegansko usnje iz vina

Italiji, vodilni izvoznici vina, je uspelo odpadke spremeniti v visoko vredno surovino za ustvarjanje VEGEA, popolnoma rastlinskega veganskega usnja. Izdelan iz grozdnih lupin in pečk, ki ostanejo po pridelavi vina, je VEGEA pristno eko vegansko usnje. Ne vključuje škodljivih kemikalij, zavržene vode ali poškodovanih živali, oblačila in modne dodatke, izdelane iz njega, pa so na svoje police že umestile tudi nekatere pri nas priljubljene trgovine z ulično modo. 

Blazer
BlazerFOTO: Profimedia

Vegansko usnje iz plute

Pluta je novo usnje, pravijo mnogi. Material, ki je sicer znan po uporabi zamaškov za steklenice, je po mnenju mnogih eden najboljših materialov za izdelavo veganskega usnja zaradi njegove vsestranskosti, odpornosti in odgovornosti do okolja. Z neskončno izbiro izdelkov, kot so denarnice, čevlji, poletni sandali, pasovi in torbe, je usnje na osnovi plute zelo vsestranski material. Je tudi vodoodporen, lahek in ga je mogoče reciklirati. 

To pa je le nekaj trajnostnih alternativ veganskega usnja. Omeniti velja tudi vegansko usnje iz ostankov manga, kokosa, reciklirane kave, kaktusov, klobukov gob vrste Phellinus ellipsoideus, listov tropskega drevesa tikovca, recikliranega papirja itd. Alternativ je vsako leto več in čeprav je življenjska doba umetnega usnja krajša od tiste pravega usnja, pa je marsikatera okolju prijaznejša. 

Usnje na osnovi plastike je zdržalo približno dve do pet let, toliko bodo zdržala tudi nekatera usnja na rastlinski osnovi, je pa tudi nekaj takšnih, ki bodo zdržala še manj časa. A tako kot pri vsaki stvari: S pravo nego in skrbnostjo se da njihovo obstojnost podaljšati. 

Ženska moda
Ženska modaFOTO: Shutterstock

Ne preveč okolju prijazne alternative veganskega usnja

Usnje iz vinila ali PVC-ja

PVC je morda najcenejpi način izdelave veganskega usnja, njegov negativni vpliv na okolje pa veliko stane. Polivinilkloridno usnje je vrsta umetnega usnja, izdelanega s spreminjanjem vinila, prožne plastične smole, v želeno teksturo, barvo in obliko, ki ustreza različnim usnjenim izdelkom. In ne bi moglo biti bolj škodljivo za našo mater Zemljo.

Vegansko usnje iz poliuretana (PU)

Še ena ne preveč okolju prijazna oblika veganskega usnja je material, izdelan iz poliuretana. To je ta hip najpogosteje uporabljen material za izdelavo veganskega umetnega usnja, ki sicer ni tako strupen kot različica iz PVC-ja, vendar je še vedno plastičen. Pridobivajo ga iz polimera na osnovi nafte in čeprav se pri uporabi ali odlaganju ne sprošča toliko škodljivih snovi kot pri PVC, pa je še vedno izdelan na osnovi nafte in se proizvaja s topili. 

Kako trajnostne so v resnici alternative veganskemu usnju?

Na žalost je večina usnjenih alternativ, ki so danes na voljo, v celoti izdelana iz plastike (PU ali PVC), ki prihaja iz industrije fosilnih goriv. To usnje je lahko vegansko, vendar zagotovo ni ekološko: Od pridobivanja do rafiniranja in končne uporabe je plastika odgovorna za 3,4 odstotka svetovnih emisij toplogrednih plinov. Onesnažujejo tudi reke, oceane in kopno. Druge usnjene alternative, narejene iz organskih odpadkov, kot so ostanki jabolk, so morda videti odlične na prvi pogled, vendar so zaradi njihove vzdržljivosti tudi pogosto prevlečene s PU. Reciklirana plastika in druge alternative, ki so prej veljale za odlično rešitev, prav tako tvegajo vrnitev v naše vodne poti v obliki mikrovlaken, ki so jih našli celo v materinem mleku. Treba je vedeti, da nobena rešitev ni popolna ali brez vpliva, zato je treba izbrati tisto, kar ima boljši učinek v skladu z vašimi vrednotami.

Vir: theecohub.com, eco-stylist.com