Zadovoljna.si
Tudi v senci niste varni pred sončnimi žarki.

Moda

Aktualno: Sonce in zaščita

S.O.
09. 06. 2010 19.13
0

Zagorela polt še vedno ostaja želja in sinonim poletne lepote. Čeprav je z leti in s pomočjo raziskav dobila tudi nekoliko negativen prizvok, je še vedno zaželena in pooseblja poletne dni.

Le zdrava in zmerno zagorela polt je lahko vaš ponos.
Le zdrava in zmerno zagorela polt je lahko vaš ponos.FOTO: iStockphoto

Umetno ali naravno sonce

Ko govorimo o prijetno ogoreli koži, nam ta v spomin prikliče poletje. Včasih, pred uporabo solarijev in izdelkov za samoporjavitev, smo jo namreč srečevali le ob sončnih žarkih, danes pa si jo lahko pričaramo tudi sredi zime. Uporaba solarijev se je močno razširila že v prejšnjem desetletju in kljub mnogim negativnim učinkom še vedno ostaja v ospredju kot najbolj pogosta in priljubljena oblika sončenja.

Voda in pesek odbijata svetlobo.
Voda in pesek odbijata svetlobo. FOTO: iStockphoto
UV-orožje

Tudi če se umetnim UV-žarkom izogibate v velikem loku, je pomembno opozoriti tudi na nekatere pasti sončenja na prostem. Najboljši način preprečevanja škodljivih vplivov sonca je zagotovo izogibanje močni, neposredni svetlobi. Ker voda in pesek odbijata svetlobo, povečujeta tudi količino UV-žarkov, ki lahko prizadanejo našo kožo. Suncu se je priporočljivo izogniti v največji vročini, ki nastopi med 11. in 16. uro. Če se obisku plaže res ne morete izogniti, poskrbite za varno zavetje sence, pokrivalo in zaščitno kremo. Ne pozabite, da vas sončni žarki lahko močno opečejo tudi v senci.
 

Kaj mora vsebovati zaščitna krema?

Krema ali losjon, ki ima lažjo teksturo in iz kože hitreje zbledi, mora vsebovati snovi, ki zadržijo UVA- in UVB-žarke. Njihova varovalna moč je označena s kraticami SPF (Sun Protecting Factor) in s številko. Mnenja o višini zaščitnega faktorja so še vedno zelo deljena. Z a ljudi z alergijami je priporočljiva uporaba nežnih izdelkov za sončenje z oznako Sensitive, saj ne vključujejo motečih dejavnikov, kot so vonj, barva in druge nepotrebne snovi. Po nekaterih raziskavah pa naj bi bila najboljša zaščitna krema s faktorjem 15. Čeprav obstajajo tudi dvakrat višji faktorji, naj bi ti po raziskavah vsebovali preveč kemikalij in povzročali poškodbe povrhnjice in negativne vplive. Treba si je zapomniti, da prav nobena krema ne nudi popolne zaščite.

Tudi v senci niste varni pred sončnimi žarki.
Tudi v senci niste varni pred sončnimi žarki.FOTO: iStockphoto
Previdno z nanosom

Kremo na kožo nanesemo že 30–45 minut pred sončenjem. To naj bi bil tudi čas, ki ga koža potrebuje, da vpije kremo in postopek zaščite začne delovati. Znojenje in stik z vodo kljub vodoodpornim sestavinam izničita zaščito, zato postopek večkrat dnevno tudi ponovimo. Zaščito nanašamo vsaki dve uri in poskrbimo tudi za najbolj občutljive dele telesa, kot so veke, ušesa, čelo, nos, brada in lasišče.

Bodite previdni in vedno pripravljeni na vroče sončne žarke. Le s primerno zaščito, ki poleg kreme vsebuje tudi oblačila in pokrivala, boste svoje počitnice preživeli brez opeklin in nevarnih vplivov sončnih žarkov, ki povzročajo raka.

Preživite sproščeno in varno poletje!
Preživite sproščeno in varno poletje!FOTO: iStockphoto
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413