Zadovoljna.si
Coco Chanel

Moda

Coco Chanel ostaja sinonim za slog in eleganco!

Z.M.
21. 08. 2013 08.22
1

Nekateri so ji zamerili razmerje z nacističnim oficirjem, drugi so jo hvalili zaradi talenta, da je znala modo narediti udobno in prijetno. Coco Chanel, ki bi v teh dneh praznovala 130. rojstni dan, je danes sinonim za slog in eleganco. Čeprav je bila ena največjih virtuozinj modnega oblikovanja svojega časa, pa se je njena zgodba o uspehu začela precej klavrno: v eni izmed francoskih katoliških sirotišnic.

Coco Chanel se je šivati naučila v katoliški sirotišnici.
Coco Chanel se je šivati naučila v katoliški sirotišnici.FOTO: Profimedia
Coco Chanel se je rodila kot Gabrielle Bonheur Chanel 19. avgusta leta 1883 v francoskem Saumurju. Pri šestih letih ji je zaradi tuberkuloze umrla mama in ker se reven oče ni najbolje znašel z otroki, jih je poslal v katoliško sirotišnico. Gabrielle je bila tam obdana z z nunami in konservativnimi oblačili, ki so temeljila na preprostosti, kar naj bi po mnenju mnogih vplivalo na njene poznejše delovanje. V sirotišnici se je naučila šivati in se pri osemnajstih letih, ko je morala zapustiti svoj dom, zaposlila pri lokalnem krojaču. Kmalu je opustila poklic šivilje in se preizkusila v vlogi barske pevke. Od tod naj bi izhajalo tudi njeno umetniško ime Coco. Na odru je bila sicer očarljiva, toda brez pevskega talenta, zato se je kmalu vrnila za šivalni stroj.

Mnogi so ji očitali romanco z nemškim nacističnim oficirjem.
Mnogi so ji očitali romanco z nemškim nacističnim oficirjem. FOTO: Profimedia
Vse se je začelo s klobuki

V tistem času je spoznala francoskega plejboja in milijonarja Étiennea Balsana in se po le nekaj dneh zveze preselila k njemu. Bogataš jo je v času njunega ljubezenskega razmerja zasipal z diamanti, biseri in oblekami ter ji nudil razkošje, ki ga ni bila vajena. Omogočil ji je, da je lahko uresničila svojo strast do oblikovanja. Vse skupaj se je začelo z ljubiteljskim risanjem in oblikovanjem klobukov, kmalu po koncu ljubezni z Balsanom in selitvi v Pariz pa je leta 1910 odprla trgovino s klobuki in modnim blagom. Trgovinica v osrčju Pariza sprva ni bila donosna in Coco je bila tik pred tem, da zastavi svoje imetje, vendar ni odnehala. V predvojnem času se je srečala z nekdanjim najboljšim Étiennovim prijateljem Boyem Capelom, s katerim se je kmalu zapletla v ljubezensko romanco. Z njegovo pomočjo je poplačala dolgove ter odprla še trgovino v Bretaniji. Njene klobuke so začele nositi znane francoske igralke, kar je pripomoglo k začetku njene slave.

Stavila je na preprostost

Coco je med vojno s svojo modo prepričevala ženske, naj se oblačijo glede na svoj okus in želje, ne glede na pričakovanja moških. Po devetletni romanci se je Boy smrtno ponesrečil v avtomobilski nesreči, česar Coco nikoli ni povsem prebolela. V 20. letih prejšnjega stoletja, ko so bili v modi togi stezniki, je Coco Chanel postala prva oblikovalka, ki je iz pletenin začela izdelovati udobna oblačila za ženske. Vselej je ustvarjala preprosta, udobna oblačila. Zase je dejala, da je ženskam dala svobodo in jim vrnila telesa, ki so bila »preznojena zaradi modnih oblek, čipk, steznikov, spodnjega perila in podlog.« Pri ustvarjanju je uporabljala blago, ki je bilo dotlej namenjeno revnejšim slojem prebivalstva ter tako ustvarila novo podobo ženske 20-ih let: mlado, samozavestno damo, ki spreminja ustaljene družbene vzorce. Simbol njene filozofije so znameniti suknjiči, ki so se vidno ločevali od prej poznanih modelov. Njena moda je ostajala dokaj stalna in se ni znatno spreminjala iz leta v leto ali celo iz generacije v generacijo.

Romanca z nemškim oficirjem

Leta 1922 je na trg prišla dišava Chanel No. 5, ki je ostala priljubljena vse do današnjih dni. Enaka usoda je dočakala tudi dva značilna kosa oblačil: malo črno oblekico in Chanelovo pleteno jopico. Obe sta že davnega leta 1925 ugledali luč sveta na modnih brveh, na družabnih srečanjih in tudi ulicah pa kraljujeta še danes. Leta 1939, na začetku druge svetovne vojne, so se oblikovalci odločili, da zaprejo njene trgovine. Tudi sama je verjela, da ni pravi čas za modo, zato se je nastanila v hotelu Ritz, kjer je živela več kot 30 let. Ker je bila v času druge svetovne vojne v razmerju z nemškim oficirjem in nacističnim ovaduhom Hansom Guntherjem von Dincklageom, je to močno vplivalo na upad njene priljubljenosti v Evropi. Okoliščine so jo slednjič prisilile, da je za nekaj časa popolnoma prenehala oblikovati in se preselila v Švico. Leta 1954 se je vrnila v Francijo in na modno sceno. A Francozinje je niso sprejele z navdušenjem, saj njeno razmerje še ni bilo pozabljeno. Američank pa njene romance niso niti približno motile: tam je Chanelova žela aplavze.

Pri svojem oblikovanju je Coco stavila na preprostost in udobje.
Pri svojem oblikovanju je Coco stavila na preprostost in udobje.FOTO: Profimedia
Spomenik ustvarjalnosti na ogled še danes

V tistem času je Coco Chanel predstavila značilen pepita vzorec in še danes priljubljen nekoliko zvončast kroj jaken. To je bil čas, ko sta se v njen slog zaljubili tudi Audrey Hepburn in Grace Kelly. Odtlej je bila oblikovalka neutrudna. Delala je vse do svoje smrti leta 1971. Tako kot je živela, je tudi umrla – v razkošnem apartmaju hotela Ritz, ki si ga privrženci njenega sloga lahko še danes ogledajo kot spomenik njeni ustvarjalnosti in nesmrtnosti sloga, ki ga je ustvarila.

Nasledil jo je Karl Lagerfeld

Po njeni smrti je upravljanje modne hiše prevzel Karl Lagrfeld, ki sledi njenemu tradicionalnemu slogu z rahlo primesjo modernih smernic. Pred nedavnim je brez dlake na jeziku izjavil, da bi Coco sovražila njegove kreacije, a je trenutni predsednik modne hiše Chanel Bruno Pavlosky, drugačnega mnenja. Prepričan je, da bi bila modna legenda navdušena nad njegovim delom. Modna legenda Coco Chanel naj bi se namreč izogibala uporabi mini kril in pa kavbojk, Lagerfeldu pa je uspelo združiti klasiko in modne trende brez, da bi s tem oškodoval ime znamke. „Neverjeten je. Karlu vedno uspe narediti nekaj novega in ima neverjetno moč združevanja talentiranih ljudi, ki lahko delujejo kot ena skupina. Ne kaže znakov, da se bi v prihodnosti upočasni. Prav zato mi še nikoli ni prišlo na misel, da bi našega glavnega oblikovalca zamenjal. Mislim, da je povezava med Karlom, Chanelom in našo energijo zaslužna za ustvarjanje nove kolekcije in množice drugačnih dogodkov,“ je sodelovanje z nemškim oblikovalcem opisal Pavlosky.

Coco Chanel je po smrti nasledil ekstravagantni Karl Lagerfeld.
Coco Chanel je po smrti nasledil ekstravagantni Karl Lagerfeld.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478