Zadovoljna.si
Danes je poper ena izmed osnovnih začimb, medtem ko so v preteklosti njegovo vrednost enačili z vrednostjo zlata.

Moda

Čudežna moč popra

S.O.
05. 12. 2012 10.53
1

Poper je več kot zgolj začimba, saj njegova uporaba sega daleč stran od kuhinjskega lonca. Črne kroglice, ki jih največkrat uporabljamo v mleti različici, nas bodo varovale pred virusi in bakterijami, prav tako bomo s poprom na naraven način oskrbeli svojo kožo. Vendar to še zdaleč ni vse. Poper bo v zmerni količini vplival tudi na boljše delovanje prebavil, pospešil krvni obtok, izboljšal imunski sistem in znižal povišano telesno temperaturo.

Danes je poper ena izmed osnovnih začimb, medtem ko so v preteklosti njegovo vrednost enačili z vrednostjo zlata.
Danes je poper ena izmed osnovnih začimb, medtem ko so v preteklosti njegovo vrednost enačili z vrednostjo zlata.FOTO: Profimedia
Indijska začimba različnih barv

Začimba z ostrim okusom izvira iz Indije, natančneje iz province Malabar. Poznamo več različnih vrst popra, kot so beli, črni, zeleni in rdeči poper, marsikdo pa ne ve, da gre v večini le za drugačno pridelavo plodov črnega popra. Beli poper sestavljajo zrela semena črnega poprovca, črni poper nezrela in posušena semena, ki črno barvo pridobijo s sušenjem, zeleni poper za razliko od črnega takoj po nabiranju vložijo v slano vodo ali posušijo na visoki temperaturi, medtem ko se rdeči poper pridobiva iz druge rastline.

Poznamo beli, črni, zeleni in rdeči poper.
Poznamo beli, črni, zeleni in rdeči poper. FOTO: iStockphoto
Zgodovinska vrednost popra

Danes poper gojijo predvsem v deželah s tropskim podnebjem, njegova vrednost je skoraj zanemarljiva, vendar to ni bilo vedno tako. V preteklosti je poper veljal za luksuzni dodatek, saj je bila njegova vrednost v času kuge enaka vrednosti zlata. V srednjem veku je bilo tako treba za en gram popra odšteti gram zlata. V vlogi zdravila je nastopal predvsem pri pomorščakih, ki so z njim zdravili infekcijske bolezni ter blažili bolečine in otekline. Zaradi visoke vsebnosti protimikrobnih sestavin so s poprom potresli tudi staro meso, ki je na ta način spet postalo užitno.

Od kuhinje do pralnice

Poper danes uvrščamo med osnovne začimbe, znanih pa je tudi nekaj trikov, kako ga lahko uporabljamo tudi daleč stran od kuhinjskega lonca. Žličko mletega popra dodamo pralnemu prašku ali detergentu, pri čemer naj bi prispeval k ohranjanju barve oblačil. Poper je uporaben tudi v kopalnici. Žlico popra zmešamo s polovico skodelice otroškega olja, s skodelico morske soli in dodamo šest kapljic eteričnega olja pomaranče. Vse skupaj dobro premešamo, nanesemo na mokro kožo obraza in telesa, nežno zmasiramo in izperemo.

Naravno sredstvo proti prehladu

Poper lahko uporabljamo tudi kot naravno sredstvo proti prehladu. Z njim začinimo krepko juho, ki bo segrela organizem, medtem ko bo poper očistil dihalne poti in telo na naraven način pripravil do potenja. Je zelo močan antioksidant, ki pospešuje prekrvavitev, izboljšuje presnovo, povečuje apetit in je znan po svojih protivnetnih lastnostih. Med drugim ima tudi pomembno vlogo pri izboljšanju prebavnega sistema, saj spodbuja izločanje prebavnih encimov in želodčnih sokov.

S poprom v boj proti prehladu
S poprom v boj proti prehladuFOTO: Thinkstock

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399