Zadovoljna.si
Ste za kopalke odšteli veliko denarja, vendar se bojite, da bodo hitro izgubile svojo obliko?

Moda

Da bodo kopalke vedno kot nove

Z.S.
18. 07. 2012 16.27
7

Ste končno našli kopalke, ki ustrezajo vaši obliki postave, za njih pa ste odšteli malo morje bogastva? Kopalke sicer veljajo za potrošnji material, zato jih običajno menjamo na eno ali dve sezoni, kljub vsemu pa lahko z malo pazljivosti poskrbimo, da bosta njihova oblika in material ostala skoraj nedotaknjena. Ponujamo vam nekaj preprostih nasvetov.

Ste za kopalke odšteli veliko denarja, vendar se bojite, da bodo hitro izgubile svojo obliko?
Ste za kopalke odšteli veliko denarja, vendar se bojite, da bodo hitro izgubile svojo obliko?FOTO: iStockphoto
Bazen

Ste vedeli, da je klor velik sovražnik poliestra oziroma blaga, iz katerega so izdelane kopalke. Poleg tega, da bodo barve kmalu obledele, klor škoduje tudi sami elastičnosti materiala ter zmanjšuje kakovost blaga. Da bi vaše kopalke ohranile obliko in lep izgled, jih pred uporabo ročno očistite z blagim čistilnim sredstvom, kot je na primer tekoči pralni prašek. Enak postopek ponovite večkrat letno.

Lahke obleke in tunike

Kopalke so sicer namenjene poležavanju na plaži, plavanju in drugim aktivnostim, ki spremljajo poletne dni, kljub temu pa jim močna izpostavljenost soncu prej škodi kot prija. Sončni žarki so namreč zaslužni za bledenje barv, prav tako pa je kopalke priporočljivo zavarovati pred mivko in peskom. Ko se torej naslednjič odpravite na športno igrišče z mivko, si nadenite tanko tuniko, obleko ali si preko pasu ali prsi zavežite poletno ruto.

Čiščenje

Kopalk nikar ne vrzite v pralni stroj, temveč jih očistite ročno, in to vsak dan po kopanju. Njihovi kakovosti bo najbolj prijala topla voda in kapljica mila. Kopalke očistite brez pretiranega raztegovanja in ožemanja tkanine, saj bi to lahko poškodovalo njihovo obliko in obstojnost. Prav tako bodite pozorni na čiščenje modrčka, saj lahko ob pretiranem mečkanju poškodujemo polnilo košarice ali samo kost, ki podpira prsi in kopalkam daje obliko.

Sušenje

Včasih smo mokre kopalke nastavljali sončnim žarkom, kar je sicer spodbudilo sušenje materiala, kar pa je močno vplivalo na samo obstojnost in barvo tkanine. Kopalke zato sušite v senci, položene na ravno podlago, kar bo pripomoglo ohraniti njihove obliko, izogibajte pa se direktni sončni svetlobi. Če to ni možno, kopalke sušite obrnjene na napačno stran.

Pesek lahko poškoduje blago kopalk.
Pesek lahko poškoduje blago kopalk.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368