Zadovoljna.si
nohti

Mesec razvajanja

Do lepih nohtov s pravilno prehrano

S.O.
04. 02. 2015 08.02
2

V hladnejših mesecih ne pozabite na nego svojih rok in nohtov, ki zaradi mraza postanejo hitro lomljivi in izgubljajo svoj sijaj. Negujte jih z olivnim oljem in pravilno izbiro prehrane, ki mora vsebovati veliko železa in vitaminov. Različne težave na povrhnjici nohta zahtevajo posebno prehrano.

nohti
nohtiFOTO: iStockphoto

Hrana za vsako težavo

Za lepe in zdrave nohte posvetite nekaj pozornosti tudi svoji prehrani. Slednja mora vsebovati veliko kalcija ter proteinov in mineralov, ki gladijo nohte. To so železo, silicij, cink, esencialne mastne kisline in vitamine A, D in E.

Suhi in lomljivi nohti – pomanjkanje vitamina A in kalcija.

Navzdol rastoči nohti – pomanjkanje proteinov, folne kisline in vitamina C.

Vertikalne linije na povrhnjici nohtov – slaba prebava, pomanjkanje mineralov, proteinov in železa.

Temnejše obarvani nohti – pomanjkanje vitamina B12.

Bele pikice na povrhnjici – pomanjkanje kalcija in cinka.

Modrikasti nohti – slaba pljuča in srce.

Sadje in zelenjava - vir zdravja za vaše nohte.
Sadje in zelenjava - vir zdravja za vaše nohte. FOTO: iStockphoto

Živila, ki odpravljajo težave

Vitamin A – Čisto obliko vitamina A (retinol) najdemo samo v hrani živalskega izvora (največ ga je v jetrih), jajčnem rumenjaku, mleku in mlečnih izdelkih.

Vitamin B12 – Nahaja se v mesu, drobovini (predvsem v jetrih), školjkah, mlečnih izdelkih in jajcih.

Vitamin C
– Skriva se v sadju in zelenjavi, kot so kivi, brokoli, liči, papaja, jagode, pomaranča, limona, cvetača, grenivka, pasijonka, špinača …

Vitamin D – Najdemo ga v olju iz polenovkinih jeter, ribah (lososu, slaniku, sardinah, tuni), jajcih in maslu.

Vitamin E – Pojavlja se predvsem v oreščkih (arašidih, orehih, lešnikih), soji, sončničnih semenih, kokosu, korenju, koruzi, špinači …

Kalcij – Mleko in ostali mlečni izdelki, zelena listnata zelenjava, fige, brokoli.

Folna kislina – Skriva se v listnati zelenjavi.

Cink – Rdeče meso, morske školjke in jajca.

Železo – Leča, školjke, goveja jetra, sezam, rdeč fižol, soja, mandlji, suhe marelice, tofu, losos …

Proteini – Sirotka, jajca, mleko, ribe, soja …

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493