Zadovoljna.si
evrovizija prvi polfinalni večer - 17

Moda

Evrovizijski modni trendi (1. del)

M.K.
23. 05. 2012 13.57
0

Evropska javnost je nestrpno čakala 22. maj, ko se je v azerbajdžanski prestolnici Baku začelo že 57. tekmovanje za pesem Evrovizije. V prvem polfinalnem večeru se je predstavilo 18 držav, ki so si v treh minutah na vse pretege poskušale zagotoviti mesto v sobotnem finalu – nekateri z glasom, drugi s koreografijo, tretji s stasom. Slovenska predstavnica Eva Boto se bo evropski publiki predstavila na drugem polfinalnem večeru v četrtek in glede na pevske sposobnosti šele 16-letne Korošice, je preboj v sobotni finale popolnoma realno pričakovanje. Ker je to tradicionalno evropsko tekmovanje že zdavnaj preseglo meje glasbe in v ospredje vedno bolj prihajajo vizualni segmenti, države tekmovalke veliko časa namenijo tudi izbiri oblačil in celostni podobi. Kaj torej lahko povemo o modnem slogu prvega polfinalnega večera?

Za Finsko je pela Pernilla in očarala v asimetrični zeleni obleki.
Za Finsko je pela Pernilla in očarala v asimetrični zeleni obleki.FOTO: Reuters
Tekmovanje za pesem Evrovizije je z leti postalo tudi tekmovanje v tem, kdo bo lepše oblečen in kdo bo poleg glasu evropsko prebivalstvo znal prepričati s svojim 'outfitom'. Tudi letošnje leto, sodeč po videnem v prvem polfinalnem večeru, ne bo nič drugače, čeprav je bilo kljub številnim baladam zaznati precej malo elegantnih večernih toalet, kar nekateri pripisujejo gospodarski krizi, ki države sili v varčevanje. Spet drugi so prepričani, da kriza na glasbo nima vpliva in je slog oblačenja tekmovalk in tekmovalcev popolnoma v skladu z najaktualnejšimi modnimi smernicami. Slednje prav gotovo drži za finsko predstavnico Pernillo, ki se je občinstvu predstavila v prelepi zeleni asimetrični obleki, v kateri je lepo poudarila svojo polt in z daljšim zadnjim delom uspešno skrila nekoliko širše boke. Lahkoten svilen material je poskrbel za idealno prileganje in udobje, kar je mladi predstavnici švedske manjšine na Finskem vlilo še več samozavesti.

Grki so navdušili z dinamiko.
Grki so navdušili z dinamiko.FOTO: Reuters
V znamenju modre

Tudi za grško predstavnico Eleftherio Eleftheriou in njene spremljevalce lahko mirno rečemo, da so se kljub težkemu gospodarskemu položaju v državi na odru predstavili v izredno modnih kreacijah. Celotna zasedba je bila v modro-belo-oranžni kombinaciji, ki se je lepo podala njihovemu temperamentu na odru in enkratno dopolnila dinamično pesem. Posebej je navdušila kraljevsko modra, ki je živahnosti dodala pridih elegance. Glede na postavo mlade Eleftherie je tudi dolžina obleke prava, saj so do izraza lepo prišle njene zapeljive noge, prav tako pa je obleka ni ovirala med plesom, ki ga je bilo v dinamični grški točki res veliko. V znamenju modre so se na bakujskem evrovizijskem odru predstavili tudi predstavniki San Marina. Valentina Monetta je veselo poplesavala v modrem usnjenem kostimu, izpod kratke jaknice pa se je bleščal svetleč top – popolnoma v slogu družbenih omrežij, o katerih je pela. Modno manj navdušeni smo bili nad podobo skupinice na odru, saj je bila precej neusklajena. A roko na srce, če skupaj postaviš uniformiranega pilota, zdravnico, navijačico in Facebook navdušenko, na modno usklajenost pač ne moreš računati.

Islandski duo je blestel v črnini z zlatimi dodatki.
Islandski duo je blestel v črnini z zlatimi dodatki. FOTO: Reuters
Črnogorec razočaral

Čast elegance sta uspešno rešila predstavnika Islandije, Greta Salóme in Jónsi. Ona v stezniku z zlatimi vezeninami in v dolgi črni večerni obleki, posuti z bleščicami, on v črnem kompletu s prav tako zlatimi našitki na žepih in zlatimi manšetnimi gumbi, sta poskrbela za modno in popolno stilsko dovršenost. Dolga obleka z golim ramenskim delom je bila v spodnjem delu razširjena in podaljšana ter je Gretini pojavnosti vlila dodatno mero bogastva in prestiža. Tudi črnogorski predstavnik Rambo Amadeus je svojo pesem 'Euro Neuro' zapel v črnem kompletu s svilenim ovratnikom na suknjiču, pod katerega je oblekel belo srajco brez kravate, a s svojo pojavnostjo modne kritike vse prej kot navdušil. Suknjič si je med pesmijo namreč odpel, tako da je ta 'štrlel' z njega, hlač ni imel ukrojenih po meri, srajca pa je bila morda za kakšno številko prevelika, njen ovratnik pa je bil vse prej kot lepo popravljen in zavihan.

Rusinje, ki so v povprečju stare 70 let, so bile modno usklajene.
Rusinje, ki so v povprečju stare 70 let, so bile modno usklajene.FOTO: Reuters
Ruske babice v tradicionalnih kostumih

Čisto svojo pot so ubrale ruske babice, ki so za zabavo na evrovizijskem odru poskrbele kar v narodnih nošah svoje pokrajine. Buranovskije Babuški iz Buranova tako niso veliko razmišljale o svoji stilski podobi, kljub temu da so se mnogi zgražali nad njihovim 'outfitom', pa so skupinsko vsekakor izgledale bolje kot številni drugi predstavniki. V rdečih opravah z raznobarvnimi vzorčki in temnimi rutami na glavi ter v debelih nogavicah ter lesenih čevljih so bile videti prav zanimive, a za ženske, ki imajo v povprečju 70 let, so se (v modnem smislu) s samozavestnim nastopom odrezale več kot odlično. Pozitivne kritike so poželi tudi predstavniki Romunije, skupina Mandinga. Kubansko-romunska naveza je ob temperamentni glasbi poskrbela za živahen modni izgled. Pevka je veselo poplesavala po koreografiji Slovenca Anžeta Škrubeta v minimalistični oranžni oblekici, pod katero je imela oblečene vroče črne usnjene hlačke, ki so se lepo ujemale z robovi zgornjega dela obleke in naramnico. Kritično modno oko je zmotila predvsem neusklajenost skupine. V belih kostimih z zlatim okrasjem plesalci nikakor niso bili složni z oranžno-črno pevkino opravo.

Rona Nishliu je poskrbela tako za glasbeno kot tudi za stilsko presenečenje.
Rona Nishliu je poskrbela tako za glasbeno kot tudi za stilsko presenečenje. FOTO: Reuters
Veliko 'posebnih' modnih slogov

Tako z glasom kot s stilsko podobo je presenetila albanska predstavnica Rona Nishliu. Dolga črna obleka s samostoječim širokim ramenskim ovratnikom je še vedno diskretno, a lepo, odprla njen obraz in ramena, črnino pa je popestril električno moder kos blaga z rdečo obrobo, ki je bil tako s sprednje kot z zadnje strani obleke na štirih mestih zavezan oziroma prišit na ovratnik, sicer pa je prosto padal ob telesu in na daleč je izgledalo, da ima mlada Albanka oblečeno črno-modro lepo padajočo obleko. Kot 'poseben' bi lahko označili tudi modni slog Solune Samay, ki je pela za barve danske zastave. Svetlolaska je namreč imela oblečen rdeče-zlat top v obliki brezrokavnika z ozkim izrezom na dekolteju in s poudarjenimi rameni. Zraven je oblekla temno modre hlače moškega ozkega kroja, vse skupaj pa začinila še z zlato-črno kapitansko čepico. V tej opravi je močno spominjala na moškega in delovala kot pirat s Karibov s posebnim okusom za barve in modne trende.

Navdih v zgodovini

Kar nekaj izvajalcev je s svojim modnim slogom popolnoma razočaralo. Med njimi velja zagotovo omeniti 17-letno Iris iz Belgije, ki je nastopila v beli oblekici do kolen, posuti z bleščicami in dodatki v obliki belih lističev. Oprava je na postavni mladenki izgledala precej ceneno in komajda vredno omembe. Nič bolje se niso odrezali niti predstavniki Izraela. Skupina Izabo, ki je pela pesem z naslovom 'Time', bi se res morala malo zamisliti nad časom, saj so se na odru pojavili v oblekah, ki so bile modni hit evrovizijskih tekmovanj pred 20 leti. Sicer lep moder moški komplet, ki ga je nosil glavni pevec, so pokvarile na rob zlikane hlače, v katerih je močno spominjal na člane legendarne skupine The Beatles. Letos zelo modna modra barva pa ni mogla rešiti niti latvijske predstavnice Anmary. Sicer odlična vokalistka se ne more ravno pohvaliti s trendovskim izborom oblačil, saj se je predstavila v precej enostavnem in staromodnem modelu obleke, ki je segala malo pod kolena. Našitki na levi strani obleke so sicer lepo dopolnili celoto, a vseeno je Anmary precej postarala. No, se pa lahko njena ekipa pohvali vsaj z usklajenostjo. Tudi njene spremljevalne vokalistke so bile namreč oblečene v precej podoben model obleke v različnih barvah in z različnimi detajli.

Na Ivi Adamou se je spočilo marsikatero oko.
Na Ivi Adamou se je spočilo marsikatero oko.FOTO: Reuters
Modna dovršenost

Modno dovršen je bil slog predstavnikov Švice. Skupina Sinplus, ki se je predstavila z rockovsko skladbo 'Unbreakable', je postregla z usnjem in ogromno mero črnine. Manjkale niso niti usnjene zapestnice, pasovi z neti in verige, ki so bile pritrjene na pas. Tipično rockersko in trendovsko – videz, ki se je docela zlil z ritmom pesmi. V znamenju črnine in usnja pa je minil tudi nastop madžarske skupine Compact Disco. Fantje, katerih skladba sicer ni bila rockovska, so se kljub temu pretežno oblekli v usnje in ga lepo dopolnili z drugimi materiali črne barve, med katerimi je bilo tudi nekaj svetlečih. Modno pohvalo vsekakor zasluži celostna podoba skupine in pa številni kosi črnega platna različnih materialov, ki so bili prišiti na suknjiče. Prava paša za oči je bila tudi Iva Adamou, ki je pela za Ciper. Sicer je bila oblečena v lahno kratko oblekico nevpadljive krem barve, pozornost pa so vzbujali kristalčki in bleščice, ki so bile posute po zgornjem delu. Podobne oblekice so nosile tudi spremljevalne vokalistke, le da so namesto bleščic nosile bele pasove, ki so lepo poudarili linije njihovih teles.

Ekstremi

Prva modna posebnost večera sta bila zagotovo predstavnika Irske, izvajalca Jedward. Enojajčna dvojčka sta bila oblečena v popolnoma enaki opravi in sta bolj kot na modni ikoni spominjala na pustni maškari. Zlato-srebrna kombinezona in črno-srebrni elegantni čevlji nikakor niso bili prava kombinacija. V tej opravi, ki je bila sicer po mnenju številnih kritikov veliko boljša od lanske, sta bolj kot na pevca spominjala na igralca 'Vojne zvezd'. Paša Parfei, predstavnik Moldavije, je presenetil v modno dodelani kombinaciji rjavih hlač in umazano rumene srajce ter svoj videz dopolnil z rjavimi škornji ter pasovi in usnjenima 'podaljškoma' na stegnih. Veliko slabši je bil slog njegovih plesalk, ki so sicer nosile letos izredno modne potiske in vzorce živahnih barv, a je močno zmotil model oblek z obročem ter zlatorjave pajkice in za gala prireditev popolnoma neprimerne balerinke. Na koncu je celotna točka bolj spominjala na cirkuško kot pa na glasbeno. Kot v nočnem klubu pa se je občinstvo lahko počutilo ob skladbi avstrijskega dua Trackshittaz. Raperja, ki sta bila v suknjičih in modnih oprijetih hlačah, sta bila še v koraku z modo, veliko več zgražanja pa so bile deležne plesalke v črno-zelenih minioblekicah, v katerih so plesale ob drogu. Oblekice, ki so bile za kakšno številko premajhne, so več odkrivale kot skrivale, prav tako pa je v oči bodel tudi izredno globok dekolte. Edina svetla točka nastopa so bili v temi svetleči se trakovi, ki so vsaj za trenutek skrili za azerbajdžansko kulturo precej sporno golo kožo.

Enojajčna dvojčka je Irska v ogenj poslala že lani.
Enojajčna dvojčka je Irska v ogenj poslala že lani.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413