Zadovoljna.si
Kitajci so se s sladoledom sladkali že pred 3000 leti.

Moda

Ga radi ližete?

S. H.
26. 05. 2009 19.00
1

Poletje je tu. Ponujamo vam nekaj idej, kako lahko na preprost način popestrite svojo porcijo sladoleda in pričarate pravo gurmansko poletno sladico.

Kitajci so se s sladoledom sladkali že pred 3000 leti.
Kitajci so se s sladoledom sladkali že pred 3000 leti.FOTO: Reuters
Marco Polo je konec trinajstega stoletja iz Kitajske prinesel recept za zanimivo slaščico – v sneg iz planin naj se vmeša sadje, vino in med. V Evropi so sladico pripravili nekoliko po svoje. V sneg so umešali mleko in tako dobili bolj kremasto teksturo. V Franciji so – kot se za gurmane spodobi – recept izpopolnili. Dodajali so razne okuse, kot sta čokolada in jagode.

Iz stare celine je sladoled nadaljeval svojo pot onstran luže, kjer ga danes pojedo največ. Ameriški kupci imajo na razpolago kar tretjino vsega sladoleda. Najbolj priljubljeni okus je vanilija. Sledita ji čokolada in jagoda.

Ne ponujamo vam recepta za doma narejen sladoled. Večina nas tako ali drugače sladoled najraje kupi kar v banjicah ter mu doma dodaja razne prelive, oreščke, sadje in podobno. Lahko pa vam ponudimo nekaj idej, kako lahko iz vanilijevega sladoleda naredite pravo malo čarovnijo.

Bučno olje

Zelo zanimiv trik, ki ga lahko uporabite, ko nimate ničesar pri roki, je, da vanilijev sladoled prelijte z malo bučnega olja. Videti bo skoraj kot čokoladni, okus pa bo naravnost neverjeten. Nekateri nad idejo nekoliko vihajo nosove, a le, dokler sladice ne poskusijo.

Jagode v rdečem vinu

V tem času ni nič lažjega, kot dobiti sladke in sočne jagode. Izberite čvrstejše sadeže. Po dolgem jih narežite na rezine (približno 3 milimetre). Narezane jagode posujte s sladkorjem in jih zalijte z rdečim vinom, tako da jih prekrijete. Posodo za nekaj ur postavite v hladilnik. Ko vas bo zamikala osvežilna sladica, dajte žlico ali dve namočenih jagod na porcijo vanilijevega sladoleda in ga polijte z nekaj vina, v katerem so se sadeži okopali.

Vroče grozdje

Grozdni sok ali polsuho belo vino, ki ga sladkamo in mu dodamo nekaj kapljic limoninega soka, počasi kuhamo na zmernem ognju, da se tekočina zgosti. Dodamo oprano in razkoščičeno belo namizno grozdje – jagode prerežemo na polovico. Sirupu z grozdjem dodamo še cimet in premešamo. Vroče grozdje z nekaj tekočine polijemo po vanilijevem sladoledu.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658