Zadovoljna.si
Grelniki nog

Moda

Gamaše – obvezni modni dodatek letošnje zime

Z.T.
06. 02. 2012 14.53
0

Gamaše, ki že dolga leta opravljajo funkcijo gretja, so zadnja leta nepogrešljiv modni dodatek, tako na modnih brveh kot tudi na ulici. Ta modni dodatek pa ni več samo del športne opreme, pač pa letošnjo zimo predstavlja modno zapoved, ki jo narekujejo tudi znani oblikovalci.

Grelniki nog
Grelniki nog FOTO: Wikipedia

Zgodovina nošenja gamaš

Začetek nošenja gamaš seže vse v 19. stoletje, ko so jih začeli uporabljati vojaki in konjeniki za zaščito oblek. Takratne gamaše so bile narejene iz drugačnega materiala, največkrat iz usnja. Poleg tega, da ščitijo obleko, ogrejejo tudi noge pred mrazom, zato so nepogrešljiv dodatek tudi pri raznih športih aktivnostih. Gamaše so trakovi blaga, največkrat narejeni iz volne, usnja ali bombaža, ki sežejo od gležnjev pa vse do podkolen. S tujko jih imenujemo 'leg warmers', kar bi v prevodu pomenilo, grelci nog.

 Začetki

Prvotno so gamaše začeli uporabljati kot del plesne opreme, predvsem pri baletu in drugih klasičnih plesih, zato da so grele mišice za zaščito pred možnimi mišičnimi krči ali poškodbami. Največji modni hit so postale leta 1980, ob izidu plesnega filma Fame in Flashdance. Po tem obdobju je njihova uporaba v modni industriji spet malce padla ter se nato okrog leta 2000 spet dvignila.

Grelniki nog kot modni dodatki

Danes najdemo gamaše v vseh barvah, tekstilih in velikostih. V zadnjih letih lahko na naših ulicah spet zasledimo povečano uporabo nožnih grelnikov, saj poleg njihove prvotne funkcije služijo tudi kot modni dodatek. Lepo se podajo tako hlačam, pajkicam kot tudi krilom, nekateri pa jih zavihajo čez čevlje in tako popestrijo svojo obutev. Letos so še posebej modne gamaše iz umetnega krzna. Grelnike vse pogosteje najdemo tudi v tanjših pleteninah, čipkah ali bombažu, tako da niso več nujno obvezne le v zimskem času. Na gamaše, kot modni dodatek, prisegajo tudi modni oblikovalci, kot so Alexander Wang in znan modni par Dolce&Gabbana.

Kako jih nosimo

Ker ta modni dodatek tudi optično stanjša in podaljša noge, jih obvezno dodajte k svoji garderobi. Lahko jih nosite zmečkane ob gležnju ali pa jih potegnete čez kolena do sredine stegna. Če se odločite gamaše dodati elegantni oblekici, naj le-te ne bodo narejene iz grobe in debele pletenine. Nasprotno pa si lahko privoščite pri kratkem krilcu ali debelem puloverju. Ker jih lahko najdete v različnih barvah in vzorcih, jih lahko prilagodite drugim modnim dodatkom, na primer rokavicam ali kapi.

Naredite same

Ker so gamaše dejansko le 'tulci' blaga, jih preprosto lahko naredite tudi same. Ena izmed možnosti je, da za izdelavo gamaš uporabite star pulover, kateremu odrežete rokave ali pa razrežite stare raztegljive pajkice. Pri tem naj bo elastičen patent rokava ali hlačnice uporabljen pod kolenom, drugi del pa ob gležnju. Tudi, če niste prav ustvarjalni tip človeka, gamaše lahko kupite v večini trgovin z oblačili.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368