Zadovoljna.si
Naličen obraz

Lepota

Ivana Bilandžija Billy: »Igrajte se z ličili, barvami in teksturami«

M.K.
09. 08. 2013 08.08
7

Ivana Bilandžija Billy je v svetu profesionalnega ličenja prisotna že 17 let. Že več let je vodilna vizažistka igralske in pevske elite na Hrvaškem, njeno delo pa odmeva tako v klasičnih 'beauty' editorialih, kot tudi v revijah, televizijskih projektih, glasbenih video posnetkov, filmih in gledaliških maskah. Navdih za svoje ustvarjanje črpa iz burlesk ter nenavadnega, fantazijskega sveta, njen specifičen smisel za estetiko pa ji omogoča, da venomer znova ustvari edinstven make up, ki govori svojo osebno zgodbo. Billy velja za narekovalko trendov, ki zmeraj pozna aktualne smernice in brez dlake na jeziku izrazi svoje mnenje, kar se je pokazalo tudi v njenih odgovorih na naša vprašanja.

Kakšno je vaše mnenje o lepotilnih navadah Slovenk? Koliko damo nase oziroma na naš lepo naličen obraz?

Slovenke ste precej podobne Hrvaticam, saj se tudi ve zavedate samih sebe, ste rade urejene in spremljate trende oblačil in ličenja. Edina razlika je morda v tem, da se na Hrvaškem ženske in dekleta nekoliko bolj ukvarjajo s svojim videzom. Za nas make-up ni več stranska ali nepomembna stvar, vanj namreč vlagamo enako količino truda kot pa izbiri oblačil ali oblikovanju frizure - eno brez drugega pri nas pač ne funkcionira.

Kakšne pa so naše najpogostejše napake pri ličenju?

Najbolj pogoste napake, ki jih ženske naredijo, so napačna izbira barve podlage oziroma pudra, slaba izbira barve rdečila in napačen nanos le-tega ter slaba ali nepravilna definicija oblike obrvi. Veliko žensk se ne zaveda, da so prav obrvi okvir našega obraza in ko spreminjamo njihovo obliko, spreminjamo tudi izraz našega obraza ... To so nekatere najbolj pogoste napake, vendar bi jih lahko še naštevali. Na primer slabo začrtana, nepravilna linija ustnic, premočno naneseno temno senčilo, da namesto »sexy smokie eyes« dobimo nekaj, kar je bolj podobno rakunu ali modrici (smeh) ali pa nenatančno in neravno začrtana linija tuša itd.


Kaj je pri ličenju najbolj pomembno?

Najbolj pomembno pravilo pri ličenju je, da ne pretiravamo s količino ličil ter da navsezadnje naenkrat ne poudarimo prav vsega na našem obrazu, temveč se raje držimo zlatega pravila »manj je več«. Bolj močno poudarjanje številnih atributov je primerno za lepotne editoriale, modne revije, dogodke itd.
Če želite doseči videz žametne polti, vam priporočam, da uporabite več različnih izdelkov - prvi in osnovni je vsekakor 'primer', ki ga izberete glede na želeni učinek (satenast ali mat). Poleg tega, da ta podaljša in fiksira obstojnost vaših ličil, preprečuje tudi prodiranje pudra globoko v kožo. Naslednje pravilo, ki bi ga rada poudarila je, da skušate uporabiti čim manj podlage oziroma pudra na čim večjo površino kože. Pri uporabi rdečil za lica, senčil za oči in rdečil za ustnice pa je pomembno predvsem to, da pazite na intenzivnost nanašanja proizvodov.


Katera so tista pravila ličenja, ki bi jih morala poznati ženska, ki si želi biti urejena na vsakem koraku?

Pravila so zelo preprosta, vendar pogosto opažam odpor žensk do pravilnega nanašanja podlage, saj se marsikateri zdi nepotrebno kombinirati več različnih izdelkov. Pri tem dame pogosto pozabljajo, da je tehnologija zelo napredovala, saj nas podlage in pudri obenem ščitijo pred negativnimi vplivi, vsebujejo hranilne snovi in tudi zaščitne faktorje pred soncem. Če želimo ohraniti obstojnost ličil več ur, moramo najprej neposredno na čisto kožo ali na kožo, ki smo jo navlažili s kremo, nanesti 'primer', potem pa tekočo podlago, ki jo okronamo s kompaktnim pudrom ali s pudrom v kamnu. To je zmagovalna kombinacija produktov, ki bo zagotovila dolgotrajno obstojnost brez nenehnega popravljanja vsake tri ure. Ne pozabite, barvo pudra ne izbiramo na koži roke, temveč na obrazu, saj lahko le na ta način izberete pravilni odtenek glede na ton in podton vaše kože. Kar se tiče rdečil je pomembno vedeti, da temnejši odtenki pogosto ustvarijo videz utrujenosti, zato priporočam, da izberete rdečila v svežih rožnatih, mareličnih ali breskovih odtenkih. Nikakor ne pozabite na obrvi, ki jih definiramo s pigmenti in ustnice, ki jih je treba najprej očrtati s črtalom za ustnice ali pa črto ustvarite s čopičem in rdečilom za ustnice. Če boste upoštevale ta pravila, boste v celoti dosegle svež in čuten končni videz.

Kakšen pa je sicer pomen ličil v današnjem modnem svetu?

V svetu mode so ličila enako pomembna kot oblačila in modni dodatki. Ne smemo pozabiti niti oblike las in lakov za nohte, ki so navsezadnje 'podaljšek' celotnega make-upa. Barvne palete ličil se pogosto razvijajo skupaj z barvami oblačil glede na aktualne sezonske trende, kar pomeni, da se omenjena svetova neprestano srečujeta, dopolnjujeta in nadgrajujeta. Vsak segment lahko enako dobro funkcionira samostojno ali pa kot celota. Povsem nepredstavljivo je, da bi se igralke ali estradnice po rdeči preprogi sprehajale v čudoviti obleki, a brez čudovitega make-upa in frizure – da sploh ne omenjam snemanj modnih in lepotnih editorialov.


Za katero znano osebnost bi rekli, da bi nam vsem lahko bila za zgled, kar zadeva ličenje in lepotičenje?

Če govorimo o izjemno slavnih osebah, potem vam moram izdati eno skrivnost – one se ne ličijo same. (smeh) Ker za njihov videz skrbijo stilisti, vizažisti in frizerji, je zelo težko oceniti, katera od teh znanih div se pravzaprav naliči sama in za katero priložnost. Ne glede na to, me osebno zmeraj navduši ličenje in frizura igralke Charlize Theron ali pa zmeraj senzualna in seksi Monica Bellucci, pa starleta Dita Von Teese s svojo brezhibno porcelanasto poltjo in čudovito oblikovanimi obrvmi, da o njenih vintage pin up frizurah sploh ne govorim. Všeč mi je tudi manekenka Kate Moss, ki je vedno čudovita - ne glede na to, ali je oblečena v kavbojke ali pa v večerno obleko. Skratka, všeč so mi osebe, ki se lahko glede na priložnost popolnoma preobrazijo in temu primerno tudi premišljeno izbirajo svoj stil in make up.

Kakšne trende ličenja pa napovedujete za jesen in zimo 2013/14?

Osebno ne maram trendov oziroma jim ne sledim slepo, ampak jih po svoje interpretiram in uporabim.
Pri Illamasqui vsako leto predstavimo okoli deset novih kolekcij, kar pomeni, da nismo omejeni na sezone in to je meni, kot ustvarjalcu, genialno. Seveda imajo določeni izdelki bolj umirjeno paleto barv (npr. za jesen in zimo), vendar načeloma zagovarjamo izvirnost in individualnost, kar se odraža tudi v 'divjih' in ekstravagantnih barvah. Izjemno veseli smo, ko sredi zime srečamo kakšno našo stranko in opazimo, da ima namesto temno rjavih tonov in črnega črtala na očeh paleto turkiznih barv z bordo rdečo črto ali pa ima nanesen kovinsko rdeči tuš – v turobno sivem vremenu barve namreč naredijo čudeže! Priporočam vam, da nosite barve, ker se boste počutili bolj vedro in veselo. In ne pozabite, igrajte se z ličili, barvami in teksturami podobno, kot to počnete, ko kombinirate oblačila in modne dodatke.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478