Zadovoljna.si
teden mode v londonu, pomlad/poletje 2013 - 3

Moda

Kaj je ponudil teden mode v Londonu?

M.K.
20. 09. 2012 13.03
0

Teden mode v Londonu je za nami. Postregel je s številnimi trendi, ki smo jim bili priča že v New Yorku, uvaja pa tudi kar nekaj (sicer detajlnih) novosti. Mode željno občinstvo je bilo priča številnim predlogom, kako se obleči naslednjo pomlad in poletje. Največ pozornosti so po pričakovanjih pritegnile modne revije priznanih blagovnih znamk, na presenečenje mnogih pa so se zelo izkazali tudi nekoliko mlajši in modni javnosti manj znani oblikovalci.

Burberry kolekcija je bolj kot na poletne spominjala na jesenske in zimske trende.
Burberry kolekcija je bolj kot na poletne spominjala na jesenske in zimske trende.FOTO: Reuters
Številni modni poznavalci so se pred londonskim tednom mode spraševali, ali je sploh mogoče videti še kaj novega, svežega in dih jemajočega. Takoj ko so močne luči razsvetlile modno brv in so se po njej sprehodili prvi modeli, je bilo dileme konec: moda lahko vedno znova postreže s čim novim in osupljivim.

Volančki vedno in povsod
Volančki vedno in povsod FOTO: Reuters
Poletje v plašču?

Ena najbolj zanimivih modnih revij je bila zagotovo prestavitev poletnih trendov 2013 znamke Burberry. Potrdila se je teza modnih kritikov, da si bo britanski velikan prizadeval kupcem prodati plašč ne glede na letni čas. Modna revija je bila namreč v znamenju trenčev v barvi fuksije ter elegantnih oblek (ki so mimogrede prav tako močno spominjale na trenčkot) v smaragdni barvi s čipko. Številni so se ob tem spraševali, kaj je oblikovalce pritegnilo k tem trendom in še najbolj verjetna se nam je zdela teza, da računajo na deževno pomlad. Sicer smo bili priča barviti kolekciji kakovostnega uličnega sloga, ki so ga lepo dopolnile skrbno izbrane torbice, modele pa bi z modne brvi zlahka postavili na londonske ulice.

Obleka brez rokavov z volančki

Veliko se je govorilo tudi o kolekciji znamke Christopher Kane. Vse skupaj je bilo videti, kot če bi dali na kup loke, vijake, dobra dekleta in za nameček še samega Frankensteina. Kolekcija je vrhunec domišljije in ubijalec večernih oblek obenem. Koktajl obleke brez rokavov so nesimetrično okrašene z različnimi volančki in so nadgradnja lanskih kreacij. Barvna paleta kolekcije je pestra, večinoma pa prevladujejo nežnejši odtenki. Veliko je tudi prosojnih materialov, ki v nekaterih primerih lepo dopolnijo celostno podobo, spet drugič je njihova vloga skriti to, kar se naj ne bi videlo.

Proge? Zakaj pa ne
Proge? Zakaj pa ne FOTO: Reuters
Progast glamur

Po mnenju številnih modnih kritikov je bila vrhunec londonskega tedna mode revija Jonathana Saundersa, ki je temeljila na progah. Že prvi model je nakazal rdečo nit kolekcije, saj se je manekenka pojavila v preprosti progasti majčki s kratkimi rokavi bež barve in v hologramskem usnjenem krilu. Linije kolekcije so kontrastne in so idealen trik za ustvarjanje dramatičnega vzdušja. Proge oziroma črte so vladale ves večer, oblikovalec pa jih je lepo vključil v vsako oblačilo, ne glede na material. Zanimivo je bilo kombiniranje horizontalnih prog na majici in vertikalnih na krilu – za optično povečanje prsi in zmanjšanje bokov.

Potiski nekoliko drugače

Potiski so v modnem svetu zavladali pred dvema letoma in zdi se, da se tudi v prihajajoči pomladi in poletju (še) ne nameravajo posloviti. A oblikovalka Mary Katrantzou jim je dala nov pomen. Potiske je namreč na tkanine nanesla v obliki sloganov in jih oblikovala v tridimenzionalno umetniško delo. Največje presenečenje so bili potiski poštne znamke – za mnoge nenavadno, a zelo prijazno očem. Potiski so tako dobili novo dimenzijo. Živahni dizajni so natisnjeni na trše tkanine, velik poudarek pa je tudi na ostrini in ostrih linijah.

Potiski se očitno še ne bodo poslovili iz modnega sveta.
Potiski se očitno še ne bodo poslovili iz modnega sveta.FOTO: Reuters
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478