Zadovoljna.si
Lepi nohti so odraz dobrega zdravja.

Moda

Kaj nam sporočajo nohti

Julijana Grce
06. 08. 2008 12.50
2

Mogoče se nam zdi zdravje nohtov samoumevno, vendar to ne drži. Prav naši nohti so lahko dober pokazatelj splošnega zdravstvenega stanja.

Nohti so pokrivalo prstov.
Nohti so pokrivalo prstov.FOTO: iStockphoto

Nohti na nogah in rokah ščitijo tkivo prstov. So iz plasti strjenega proteina imenovanega keratin, ki je tudi del las in kože. Zdravje nohtov je lahko dober pokazatelj splošnega zdravja. Zdravi nohti so ponavadi gladki in povsod enako obarvani. Določene spremembe v barvi in hitrosti rasti lahko kažejo na različna obolenja pljuč, srca, ledvic in jeter, lahko pa so celo pokazatelj za sladkorno bolezen in anemičnost. Na nohtih se nekaterim pojavijo tudi bele pike in navpične vdolbinice, vendar so te neškodljive.

Med težave z nohti, katere je priporočljivo zdraviti, spadajo bakterijske in glivične okužbe, vraščeni nohti, tumorji in izrastki. Če skrbimo, da so naši nohti čisti, suhi in pristriženi se lahko nekaterim težavam izognemo. Ne smemo pa odstranjevati obnohtne kožice, saj lahko to povzroči okužbo.

Kadar so nohti krhki

Dermatologi opozarjajo, da so med najpogostejšimi težavami krhki nohti, glivične okužbe in težave, ki jih imamo lahko zaradi kozmetike za nohte. Profesor dermatologije na ameriški univerzi v Jacksonu dr. C. Ralph Daniel je na Dermatološki akademiji v Chicagu govoril o najbolj pogostih težavah z nohti in o tem, kako ugotoviti, kdaj nam pri odpravljanju težav mora pomagati zdravnik.

Krhki nohti so običajna težava, s katero se dermatologi pogosto srečujejo. Redko jo povzroča kakšno obolenje ali zdravilo, osnovni vzrok je ponavadi okolje. Trde krhke nohte povzroča premalo vlage, običajno pa se ta težava pojavlja pri starejših osebah. Pri tej vrsti krhkih nohtov se nam lahko zdi, da so nohti suhi, prav tako pa se kakšna plast na površini nohta zlomi ali odpade. Ljudje s krhkimi nohti imajo tudi suho kožo, ponavadi pa se ta težava pojavlja pogosteje pozimi zaradi suhe toplote, ki jo povzroča ogrevanje stanovanj, in v zelo suhem podnebju z malo vlage.

Vzrok za mehke in krhke nohte naj bi bila prevelika količina vlage. Pojavijo se pri ljudeh vseh starosti, vendar pa so bolj pogosti pri mladih ljudeh, še posebej pri tistih, ki si veliko umivajo roke. V to skupino so vključeni tudi zdravniki in kuharji. Čeprav na dotik nohti niso suhi, pogosto plasti odstopajo na konicah, ko se lomijo.

Trde krhke nohte lahko zdravimo z vlaženjem nohtov. Bolniki z mehkimi krhkimi nohti pa bi morali paziti na to, koliko vlage pride v stik z našimi rokami. Dr. Daniel predlaga ljudem, ki imajo mehke krhke nohte in delajo v okolju, kjer so njihove roke pogosto izpostavljene vlagi, da med delom pod gumijastimi rokavicami nosijo lahke bombažne rokavice. na ta način bodo preorečili, da bi vlaga prišla v stik z nohti. Na splošno bi morali ljudje s krhkimi nohti nositi rokavice in se izogibati snovem, ki dražijo kožo.

Med najbolj pogoste težave sodijo nohtne glivice

Glivične okužbe ali plesen nohtov so vzrok polovice vseh obiskov pri dermatologih zaradi težav z nohti. Ker se okužba pojavi pod nohtom ali na nohtnem ležišču, je zdravljenje precej oteženo. Glivične okužbe, ki so lahko belo, zeleno, rumeno ali črno obarvane, povzročijo, da se konica nohta loči od nohtnega ležišča. Razrastejo se lahko tudi pod nohtom in razbarvajo nohtno ležišče. Ker imamo noge ponavadi na toplem in vlažnem, pogosteje dobimo glivično okužbo nohtov prav na nogah.

Glivičnim okužbam nohtov so bolj izpostavljeni ljudje z luskavico, še posebej moški. Dermatologi so odkrili, da zdravila, ki običajno pomagajo bolnikom z glivično okužbo nohtov, pri bolnikih z luskavico pomagajo zdraviti to glivično okužbo, ne pomagajo pa pri zdravljenju luskavice. Nohtne glivice je težko pozdraviti, vendar se večinoma stanje izboljša z uporabo določenih zdravil. Poskusno zdravljenje za nohtne glivice vključuje fotodinamično terapijo (PTD) in najnovejša zdravila, sedaj pa poskušajo ugotoviti, ali bi lahko pomagali tudi nanodelci.

Je dekorativna kozmetika za nohte neškodljiva?

Pazljive moramo biti tudi, ko nam drugi urejajo nohte.
Pazljive moramo biti tudi, ko nam drugi urejajo nohte. FOTO: Dare Čekeliš

Dekorativna kozmetika za nohte je lahko vir raznih težav. Resda te težave niso tako zelo pogoste, pa vendar lahko alergične reakcije in okužbe zaradi kozmetike za nohte, ki jo uporabljamo doma ali v lepotnih salonih, predstavljajo resno zdravstveno tveganje.

V salonih uporabljajo za lepljenje umetnih nohtov akrilna lepila, ki lahko povzročajo bolečino, rdečico, srbenje in luskavico. Ameriški Urad za hrano in zdravila (FDA) je sicer prepovedal uporabo metilnih akrilov, kljub temu pa ponekod še vedno uporabljajo umetne nohte iz takšnih snovi.

Nekatere sestavine v lakih za nohte in odstranjevalcih laka za nohte lahko izzovejo alergično reakcijo. Prosti formaldehid, to pomeni, da ni vezan na drugo snov, je FDA prav tako prepovedal, saj lahko povzroči srbenje, rdečico in celo izpuščaje. Zato je bolje, če uporabljamo odstranjevalce laka za nohte z acetati in ne acetoni, ki naše nohte izsušijo in dražijo.

Prinesite pilico s seboj

Da bi zmanjšali možnost okužbe v kozmetičnem salonu, prinesimo pripomočke od doma. Če svojih pripomočkov nimamo, si v lepotnem salonu kupimo tiste za enkratno uporabo. Kadar pa se ne moremo izogniti uporabi pripomočkov, ki jih ima manikerka, se prepričajmo, da so sterilizirani v avtoklavu. V nasprotnem primeru se raje odločite za drugi salon. „Naši nohti bodo zdravi in močni, če bomo zanje pravilno skrbeli. Ne tvegajmo po nepotrebnem, da bi bili nohti videti lepi,“ opozarja dr. Daniel. „Zavedati se moramo, da spremembe nohtov lahko kažejo na resno obolenje. Dermatologi so neke vrste detektivi, ki lahko odkrijejo mnogo zdravstvenih težav s tem, da si ogledajo naše nohte. Zato ne odlašajmo z obiskom dermatologa, če opazimo kakšno spremembo ali nas skrbi zdravje nohtov.

Pike, jamice in druge težave

Bele pike so zelo pogost pojav in jih ponavadi povzročijo manjše poškodbe, kot na primer obtolčen noht. Najpogosteje se pojavljajo, če veliko delamo z rokami. V nekaterih primerih je vzrok dednost. Zaradi belih pik na nohtih ni potrebno k zdravniku, izginile bodo, bo bo noht zrasel.

Lepi nohti so odraz dobrega zdravja.
Lepi nohti so odraz dobrega zdravja.FOTO: iStockphoto

Kadar se na nohtih pojavijo jamice, je noht videti kot naprstnik. Tudi v tem primeru gre lahko za dednost ali pa so posledica poškodbe. Jamice se lahko pojavijo tudi zaradi določenih bolezni, kot je luskavica, ekcem ali artritis. Včasih pomaga, če zdravimo bolezen, ki je vzrok za tvorbo jamic, vendar pa ne vedno.

Ko se noht loči od osnovnega tkiva, je videti, kot bi se bel del nohta podaljševal nazaj in postajal večji. Vzrok za to je najpogosteje luskavica ali pogosta izpostavljenost detergentom. Do tega pojava lahko pride, če se nehote zataknemo z nohtom ob kakšno podlago in se plast nohta loči od nohtnega ležišča. Verjeli ali ne, na nohte lahko vpliva tudi pogosto tipkanje.

Črni noht ali podnohtna krvavitev je zelo pogost pojav, ki ga povzročijo hude poškodbe: če si prst pripremo z vrati, si zmečkamo nohte ali se udarimo s kladivom. Včasih nam noht lahko odpade, vendar v večini primerov ponovno zraste. Ko krvavitev pritiska na noht in nam povzroča bolečino, si lahko pomagate na ta način, da v noht zvrtate majhno luknjico. na ta način se bo pritisk sprostil. Lahko se poslužimo tudi strokovne pomoči. Svoje mnenje lahko izrazite tudi na forumu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413