Zadovoljna.si
poslovna ženska

Moda

Kako se obleči za razgovor za službo

M.K.
07. 03. 2012 16.33
0

V času finančne krize, ki je nikakor noče biti konec, je še toliko bolj pomembno, da ob pripravah na razgovor za službo poleg vseh referenc in znanja poskrbite tudi za prava oblačila. Vaši nadrejeni si bodo gotovo že na prvi pogled ustvarili boljše mnenje o vas, če se boste oblekli delu in okolju primerno. Jasno pa je, da se vzporedno z visoko modo spreminjajo tudi trendi poslovne mode, zato se je pred razgovorom dobro pozanimati, kakšna oblačila bodo bolj verjetno očarala vaše bodoče nadrejene.

poslovna ženska
poslovna ženska FOTO:
Znano je, da v poslovnem svetu veljajo drugačna pravila kot v prostem času – tudi kar zadeva garderobo. Obstajajo določena pravila, ki bi se jih naj držali, če hočemo dobiti službo na delovnem mestu, na katerega smo se prijavili. To pa ne pomeni, da moramo izgledati kot okostnjaki iz omare, saj se moda spreminja tudi v poslovnem svetu in bo zato dobro, da spremljate trende in ste v koraku s časom. Navsezadnje to priča o vaši osveščenosti in dojemljivosti za novosti, kar je, roko na srce, tudi v poslu ključnega pomena. V omari nobene poslovne ženske ne sme manjkati nekaj klasičnih oblačil, ki so lahko obdelana na moderen način: plašč, črn suknjič, srajčka poljubne barve z enostavnimi linijami, 'ošiljeno' krilo (po možnosti črno ali kakšne druge temne barve), priljubljene elegantne hlače in klasični kostim. Te kose se načeloma ob pravi barvni kombinaciji da lepo uskladiti in se jih lahko kombinira med seboj, zraven pa seveda sodijo zapeljivi salonarji, višino pete katerih prilagodite svojim zmožnostim. Izbor teh oblačil je zmagovalna kombinacija za razgovor za kakršno koli delovno mesto. Oblačila so klasična, a elegantna in primerna za vse, ne glede na sfero delovnega okolja.

Pozanimajte se o notranji politiki oblačenja

Načeloma velja, da se je treba pred odhodom na razgovor za delovno mesto pozanimati, ali imajo morda v podjetju kakšna posebna pravila glede oblačenja. Če so, se jim je pametno prilagoditi, saj vam to lahko ključno pomaga na poti do vaše kariere. Če podjetje ne vodi posebne politike oblačenja, pa se je dobro na spletu ali pri znancih opremiti s čim več podatki o tem, kako so sicer oblečeni uslužbenci v tem podjetju. Če boste namreč prišli na razgovor podobni njim, vas bodo hitro vzeli za svoje in tako boste imeli ključno prednost pred drugimi kandidati. Če odhajate na razgovor v kakšno bolj konservativno pisarno, pazite, da če boste oblekle krilo, to ne bo prekratko. V poslovnem svetu se je nekako uveljavilo pravilo, da je prava dolžina tega klasičnega oblačila od tri prste nad do tri prste pod kolenom, del obvezne opreme pri tej izbiri pa so tudi hlačne nogavice oziroma 'najlonke', ki naj bodo v barvi kože ali črne, dovoljeni pa so tudi vzorci.

Kdaj klasično, kdaj trendovsko?

Pri izbiri oblačil na razgovor za službo je pomembno, da uganete tisto pravo sredino med klasično eleganco in prefinjenim dodatkom aktualnih modnih trendov, seveda ob predpostavki, da izberete opravo, v kateri se boste počutili pomembno in udobno. Vsako delovno mesto je po svoje posebno, specifično, zato je glavna naloga vsakega prosilca pridobivanje informacij o navadah v podjetju. V nekaterih poklicih so uslužbenci dolžni nositi uniforme, ki jim jih priskrbi delodajalec. V teh primerih je seveda urejenost ob razgovoru nujna, ni pa glavno merilo. Težje je na delovnih mestih, kjer uniform ni. Tu se je treba osredotočiti na naravo in obseg dela. Če se prijavljate na delovno mesto, za katerega veste, da boste veliko potovale, je dobro za razgovor izbrati plašček, suknjič, pod katerega oblečete elegantno majčko in elegantne čevlje, ki pa naj nimajo previsoke pete. Če se odpravljate na razgovor v odvetniško pisarno, je dobro izbrati oblačila, v katerih lahko nastopite suvereno in samozavestno, a ohranite klasičnost. Videz pomembnosti dajejo predvsem kostimi v temnih barvah in srajčke, morebitno monotonost pa lahko razbijete s šalom ali modnim kosom nakita.

Bodite odločne in elegantne

Vsem tistim, ki greste na razgovor za delo v oglaševalski agenciji, v odnosih z javnostjo ali kakšni ekonomski sferi, priporočamo, da izberete modna oblačila, ki pa naj ohranjajo prefinjenost. Idealna izbira so klasične hlače ali 'ošiljeno' krilo, to pa kombinirate z modno majčko ali trendovsko srajčko. Slog za tovrstna delovna mesta je bolj sproščen in načeloma ne vsebuje toliko klasične mode. Izberete lahko tudi modne obleke, ki pa naj bodo vseeno primerne dolžine in barvno usklajene čevlje, ki imajo lahko visoko peto, če hoja v njih ni preveč naporna, seveda. Širši je tudi izbor modnih dodatkov. Verižice, zapestnice, modni uhani, šali, pasovi – prav vsak izmed teh kosov vam utegne priti prav. Več svobode imate tudi pri izbiri modnih torbic: te so lahko barvne (vendar pa se naj ujemajo z barvo oblačil ali čevljev), trendovske in poljubno okrašene. A na koncu je še zmeraj najpomembnejši vaš nastop. Pomembno je, da ste samozavestni, uglajeni in odločeni, da vas nič ne more vreči iz tira. Obleka sicer res naredi človeka, ni pa glavno merilo pri sprejemu v službo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368