Zadovoljna.si
Modne brvi bodo kmalu spet polne.

Moda

Kaj prinaša modno leto 2012?

M.K.
18. 01. 2012 13.36
0

Lahko bi rekli, da je bilo leto 2011 prelomno vsaj glede slovenske mode. Dobili smo svoj teden mode in se tako uvrstili na seznam številnih svetovnih modnih mest. Naši oblikovalci so bili zelo inovativni in uspešni tako doma kot v tujini. Sedaj pa so vsi pogledi že usmerjeni v prihodnost. Zato smo za vse modne navdušenke pripravili kratek pregled načrtovanega dogajanja na svetovni modni sceni v letu 2012.

Modne brvi bodo kmalu spet polne.
Modne brvi bodo kmalu spet polne.FOTO: Reuters
Po kratkotrajnem zatišju v svetu mode ponovno postaja vse bolj napeto. V Berlinu je območje okrog Brandenburških vrat že nekaj dni zaprto, saj pripravljajo teren za današnje odprtje berlinskega tedna mode, ki bo pomenil začetek tovrstnih dogodkov v svetovnih modnih metropolah in bo potekal od 18. do 21. januarja. Že čez dva dni bo sledil "Paris Jaute Couture", od katerega si mnogi modni navdušenci obetajo največ, saj je Pariz znan kot mesto, ki narekuje nove modne smernice. V februarju se bo začel teden mode v New Yorku, in sicer 9. februarja, le dober teden dni zatem pa se bo središče modnega dogajanja znova prestavilo na evropska tla, in sicer v britanski London. Čeprav je februar najkrajši mesec v letu, se bo prav takrat na modnem področju dogajalo največ. Za pravi spektakel bo prav gotovo poskrbel teden mode v Milanu, ki se bo začel 22. februarja in ki ga vsako leto obišče tudi veliko modnih navdušencev iz Slovenije. Februarsko dogajanje se bo končalo v francoski prestolnici, kjer bo potekal "Paris Ready to Wear". To je sicer napovednik za zgolj prvo polovico leta – nadaljnji datumi velikih modnih dogodkov namreč še niso točno določeni.

Modni navdušenci že komaj čakamo na novosti.
Modni navdušenci že komaj čakamo na novosti.FOTO: Reuters
Modni oblikovalci za zvezdnike

Veliko modnega dogajanja bo tudi na rdečih preprogah, kar je že nakazala podelitev zlatih globusov. Znane (pa tudi malo manj znane) vrhunske modne hiše in oblikovalci se bodo "grebli" za vrhunski in edinstven izziv, da v svoje najboljše kreacije oblečejo zvezdnice in zvezdnike svetovnega formata ter s tem pokažejo svoje znanje oziroma svoj potencial. Filmske, glasbene ali kakšne druge podelitve nagrad, premiere filmov, dobrodelne prireditve – ob vseh mogočih priložnostih se bodo znana imena svetovnega "šovbiznisa" sprehajala po rdeči preprogi, in če bodo nosili popolno obleko, bo to promocija tako zanje kot tudi za modne oblikovalce. Za ustvarjalce modnih oblačil je to še kako pomembno, saj se njihova dejavnost na ta način kaže svetovni javnosti. Vendarle morajo biti tudi izredno pazljivi, saj lahko že najmanjša napaka popolnoma uniči njihov ugled.

Tudi letos bodo najboljši nagrajeni.
Tudi letos bodo najboljši nagrajeni.FOTO: Reuters
Nagrade za najboljše

Najbolj uspešni oblikovalci se vsako leto potegujejo za modne nagrade. Združenje ameriških modnih oblikovalcev (Council of Fashion Designers of America) bo v sodelovanju z ameriško različico revije Vogue poleti že desetič podelilo nagrado najboljšim in najobetavnejšim modnim oblikovalcem. Lansko leto je to nagrado prejel mladi Joseph Altuzarra. Spregledati ne gre niti znamenitih in zelo veličastnih britanskih modnih nagrad (British Fashion Awards), ki vsako leto enega izmed modnih oblikovalcev ovenčajo z nazivom oblikovalca leta. Spomnimo, da je lani ta prestižni naziv pripadel naslednici McQueens, oblikovalki Sarah Burton. Na tem modnem dogodku vsako leto izberejo tudi modno znamko leta – ta čast je lani pripadla sami Victorii Beckham. Modni svet vsako leto nagradi tudi mlade oblikovalce, ki se poskušajo uveljaviti v svetu mode in na prireditvi "Oblikovalec za jutri" (Designer for Tomorrow) pod okriljem nemškega Peek&Cloppenburg, pri čemer jim s finančno nagrado ter medijsko izpostavljenostjo pomagajo prodreti v modni svet.

Glede na napovedi lahko pričakujemo pestro modno leto.
Glede na napovedi lahko pričakujemo pestro modno leto.FOTO: Reuters

Nove kolekcije

Modni svet z navdušenjem pričakuje prihod napovedanih kolekcij. Weekday naj bi že sredi februarja predstavil novo linijo oblačil MTWTFSS – avantgardne dizajne visoke kakovosti, katerih osnutke si je že mogoče ogledati na svetovnem spletu. Ljubitelji mode Victorie Beckham pa najbrž z nestrpnostjo pričakujejo njeno novo kolekcijo s preprostim naslovom Victoria. Zvezdnica in modna oblikovalka obljublja, da bo stroge ozke modele spremenila v nekoliko bolj nosljive in udobnejše ter se s tem približala širšemu krogu potencialnih kupcev. Oblikovalka Stella Mccartney bo ponovno oblikovala za enega izmed znanih proizvajalcev športne opreme, Marni pa naj bi marca nasledil Versace in za eno izmed skandinavskih blagovnih znamk tekstila predstavil svojo novo kolekcijo "casual" oblačil. Vroča tema leta pa ostaja tudi vprašanje, kdo bo pri modni hiši Dior nasledil odpuščenega Johna Galiana, ki so ga odpustili po lanskoletnem rasističnem incidentu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493