Zadovoljna.si
V svoji omari enkrat za vselej naredite red.

Moda

Kako pregnati nered iz omare?

M.K.
19. 04. 2012 08.07
0

Vsaka modno ozaveščena dama mora biti nujno dovolj organizirana, da je sposobna urediti občasen nered v svoji omari. S tem boste same sebe razveselile vsakič, ko boste pogledale v omaro, saj bodo vse majčke, hlače in modni dodatki na svojem mestu in vedno na dosegu roke – kot v kakšnem modnem butiku. Prav tako boste imele dober pregled nad tem, kaj imate in česa nimate. Točno boste vedele, kaj bi bilo dobro iskati ob naslednjem nakupovalnem izletu, prav tako pa boste hitreje in učinkoviteje kombinirale oblačila in dodatke, ki jih imate. Tako tudi ne bo več toliko nepotrebnih nakupov, saj vam ravno nered in neorganiziranost dajeta občutek, da nimate ničesar, kar bi lahko oblekle. Le kdo bi si namreč mislil, da je zgolj nekaj uric pospravljanja in organiziranja potrebnih, da prihranite nekaj dragocenega denarja.

V svoji omari enkrat za vselej naredite red.
V svoji omari enkrat za vselej naredite red.FOTO:
Red v vaši omari daje popolno sliko vseh oblačil in modnih dodatkov, ki ste jih nakupile v zadnjih nekaj sezonah. Ko se odločite organizirati svojo omaro, je pomembno, da ob pospravljanju sproti delate spisek tega, kar vam morda manjka za to, da boste lahko uspešno kombinirale svoje vsakodnevne 'outfite'. Prav tako je priporočljivo, da se vprašate, ali imate tiste osnove, brez katerih si svoje celostne podobe ne morete predstavljati. Prav pospravljanje omare je idealna priložnost za psihološki trening. Tako se lahko ob pospravljanju vprašate, kje vedno naredite napako in za katere kose oblačil vedno znova zapravljate denar, pa vam v bistvu sploh niso všeč ali pa jih nikoli zares ne oblečete. Pomagalo bo, če se vprašate, kolikokrat ste posamezno oblačilo v zadnjih dveh letih oblekle, in če bo vaš odgovor „Nikoli“, je to verjetno dober znak, da se takega kosa znebite. Lahko ga podarite kateri izmed prijateljic, prodate na dražbi ali preko spleta ali pa ga darujete v dobrodelne namene. Vam namreč skoraj gotovo ne bo več koristil.

Pospravljanja se lotite sistematično.
Pospravljanja se lotite sistematično.FOTO: iStockphoto

Kako urediti omaro?

Svetujemo vam, da si omaro uredite glede na letne čase. Velika prednost je, če imate na voljo več omar, saj potem enostavno sortirate poletno in zimsko kolekcijo vsako v svojo omaro in se izognete večnemu razkopavanju in 'rovarjenju'. Tako boste tudi točno vedele, kje iskati posamezno oblačilo. Če te sreče nimate in morate vso garderobo, ki jo premorete, stlačiti v eno omaro, boste imele pri organiziranju nekoliko več dela. Ob začetku posameznega obdobja boste namreč morale na zunanjo in bolj dostopno stran omare dati kolekcijo, ki bo za prihajajoči letni čas uporabna in primerna. To pa nikakor ni slabo, saj boste tako primorane vsaj malo prezračiti svoje shrambe oblačil, kar je lahko za modne kose tekstila samo pozitivno. Tiste še nekoliko bolj pedantne lahko red v omarah ustvarite tudi po barvnih odtenkih, saj boste na ta način prihranile ogromno časa pri usklajevanju vsakodnevne celostne podobe in boste na vsakem koraku videti brezhibno.

Nič več nepotrebnega nakupovanja.
Nič več nepotrebnega nakupovanja. FOTO: iStockphoto
Mislite na cilj in rezultat

Obstaja veliko različnih strategij, kako organizirati svojo omaro, a najbolj učinkovita je verjetno metoda, pri kateri so glavne karakteristike razvrščanje, čistka, vrednotenje, shranjevanje in izenačevanje. Svetujemo vam, da si najprej naredite načrt pospravljanja in se kot prvo lotite tistega dela omare, ki je najbolj razmetan. Morda boste sicer ob tem precej utrujene, a ves čas mislite zgolj na cilj in rezultat, ne na samo pot, kako boste prišle do njega. V pomoč vam bodo razno razne škatle za shranjevanje, ki jih lahko uporabite tudi pri organiziranju in v katere boste lahko shranile veliko različnih stvari, kot so modni dodatki, nakit ali celo spodnje perilo.

Prednosti organizirane omare

Če boste poskrbele za red v omari, boste gotovo prihranile veliko denarja, saj se boste lahko izognile nakupovanju oblačil, ki jih ne nosite oziroma jih že imate, pa tega niste vedele. Prav tako boste prihranile kar nekaj časa in energije tudi pri vsakodnevnem izbiranju oblačil, saj boste veliko hitreje uskladile svojo idealno celostno podobo. Mogoče se sliši nekoliko nenavadno, a dejansko boste z organizacijo omare pridobile kar nekaj dodatnega prostora, za katerega morda sploh niste vedele, da ga imate. Konec bo slabe volje in stavkov, kot sta „Kam za vraga sem pospravila tisto krilo?“ in „Vem, da sem majčko dala sem, a je ne najdem“, saj boste z lahkoto našle vse, kar ste kdaj kupile. Izredno pozitivna stvar pri vsem tem je tudi dejstvo, da boste ob pospravljanju ugotovile, da imate v bistvu veliko zelo lepih in modnih oblačil, za katere sploh niste vedele, da jih imate. S tem boste tako rekoč brez nakupovanja 'dobile' veliko novih kosov tekstila.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368