Zadovoljna.si
V dopoldanskih urah se soncu raje izognite.

Moda

Katera krema za sončenje je najboljša?

S.O.
10. 07. 2009 19.05
1

Govorimo o kremi za zaščito pred sončnimi žarki. Da bo poležavanje na plaži brezskrbno, izberite takšno, ki bo pisana na vašo kožo. Zaščita na soncu je obvezna!

Tudi v senci se ne morete skriti pred škodljivimi sončnimi žarki.
Tudi v senci se ne morete skriti pred škodljivimi sončnimi žarki.FOTO: iStockphoto
Nakup sončne kreme je danes postal že pravi obred. Ob poplavi različnih struktur krem, losjonov, olj in drugih sredstev, ki naj bi kožo zaščitila pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, se marsikdo vpraša, katera je najboljša.

Po kremo v lekarno

Mnenje, ki smo ga slišali že od naših babic, in sicer da je vsaka krema boljša v lekarni, ne drži popolnoma. Kreme v lekarni naj bi vsebovale manj sestavin, ki običajno povzročajo alergije, imele naj bi višji zaščitni faktor, njihova kvaliteta pa je danes postala enakovredna tistim, ki se kupijo v navadni trgovini ali drogeriji.

V dopoldanskih urah se soncu raje izognite.
V dopoldanskih urah se soncu raje izognite.FOTO: iStockphoto

Višji zaščitni faktor, več zaščite?

Danes zaščitni faktorji segajo že visoko v nebo. Pa ste se kdaj vprašali, ali je zaščita 50+ dejansko resnična? Ameriški znanstveniki in dermatologi so pred časom ugotovili, da visok zaščitni faktor še ne pomeni boljše zaščite. Nasprotno. Kreme, ki vsebujejo zaščitni faktor nad 30, naj bi koži povzročile več slabosti kot koristi. Njihove sestavine so zelo agresivne, zato lahko povzročijo alergijo ali druge reakcije kože. Za odraslega človeka naj bi zato zadostoval faktor 20, za otroke pa faktor 30. Kremo naj bi nanesli že 10–30 minut pred sončenjem, nanos pa naj bi večkrat ponovili, predvsem pri mladi otroški koži.

Losjon, krema ali olje

Prve tri dni kožo negujte s kremo za sončenje, saj je ta najbolj obstojna. Losjoni so namenjeni predvsem ljudem, ki imajo že rahlo podlago in koža na sonce ni občutljiva. Olje se uporablja predvsem za hitro zagorelost, medtem ko bo barva nekoliko manj obstojna. Vse je odvisno od vašega tipa kože. Še vedno velja pravilo, da se soncu v dopoldanskih urah raje izognimo. Po nasvetih strokovnjakov pa naj bi se sončili le 15 minut na dan.

Kožo po sončenju obvezno nahranite z vlažilno kremo.
Kožo po sončenju obvezno nahranite z vlažilno kremo. FOTO: iStockphoto


Nega po sončenju

Kožo po sončenju sperite z vodo in nežnim milom. Najboljši so tisti z dodanim oljem, saj kožo nahranijo in vlažijo. Po končani prhi kožo narahlo obrišite ali 'potapkajte' z brisačo in nanjo takoj nanesite kremo po sončenju. Lahko izberete tiste, ki imajo dodana barvila, saj bodo vašo barvo podaljšala in ohranila, najboljša pa je izbira kreme z dodatkom aloe vera, ki kožo umiri in prijetno ohladi.

Sončne opekline

Opekline namažite s hladilno kremo, dober pripomoček pa je tudi navadni jogurt. Ne uporabljajte agresivnih mil in neprijetnih materialov oblačil.

Še vedno velja …

– tudi v senci vas lahko opeče
– sonce vas lahko opeče, čeprav imate temno polt
– izogibajte se dopoldanskemu soncu
– na dopustu ne uporabljajte agresivnih mil, gelov, pilingov in druge kozmetike
– sončenje prilagodite svoji koži in ne pretiravajte!
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413