Zadovoljna.si
Viktorijinin angelček z Rihanno

Moda

Kdo je skrivnostna Victoria, ki si lahko privošči svoje angelčke?

Z.M.
23. 08. 2013 10.12
7

Če bi dobile priložnost, se za en dan preleviti v slavno osebnost, bi številne ženske želele postati eden izmed 'Victoriinih angelčkov'. Take in podobne želje so dokaz izredne priljubljenosti in prestiža te blagovne znamke, ki velja za statusni simbol. Podatek, da je po vsem svetu posejanih več kot tisoč trgovin blagovne znamke Victoria's Secret in da zemeljsko oblo vsako leto obkroži več kot 400 milijonov kopij njihovih katalogov, ni nobena skrivnost. Vendarle pa so določena dejstva o enem najuspešnejših modnih družb na svetu povprečni modni navdušenki precejšnja neznanka, zato vam jih nekaj razkrivamo mi.

Prvi del ene najbolj prepoznavnih znamk spodnjega perila naj bi se nanašal na britansko kraljico Viktorijo, dodatek 'Secret' (skrivnost) pa naj bi bil del skrbno premišljene marketinške strategije.
Prvi del ene najbolj prepoznavnih znamk spodnjega perila naj bi se nanašal na britansko kraljico Viktorijo, dodatek 'Secret' (skrivnost) pa naj bi bil del skrbno premišljene marketinške strategije.FOTO: Reuters
Izvor imena

Večina oboževalk in oboževalcev luksuzne znamke ne ve, od kod izvira ime 'Victoria's Secret'. Prvi del naj bi se nanašal na britansko kraljico Viktorijo, dodatek 'Secret' (skrivnost) pa naj bi bil del skrbno premišljene marketinške strategije najbolj znane blagovne znamke spodnjega perila na svetu. Z imenom naj bi ustanovitelji spretno namigovali, da vplivna britanska monarhinja z veseljem smukne v zapeljivo spodnje perilo. Imenu blagovne znamke primerno naj bi bila urejena tudi prva prodajalna v San Franciscu: močno je namreč spominjala na bordel, urejen v viktorijanskem slogu.

Victoriin angelček ne postaneš kar tako.
Victoriin angelček ne postaneš kar tako. FOTO: Reuters
'Ustanovitelj' je skočil v smrt

Blagovno znamko 'Victoria's Secret je zasnoval podjetnik Roy Raymond, ki je leta 1977 v Stanfordskem nakupovalnem središču v Kaliforniji odprl prvo trgovino s spodnjim perilom te znamke. Ker je posel precej obetal, je v bližnji okolici odprl še nekaj prodajaln in pričel s kataloško prodajo po pošti, nato pa znamko drago prodal družbi 'Limited Brands'. Do leta 1993 je znamka 'Victoria's Secret' postala ena najbolj priljubljenih znamk spodnjega perila, njen 'izumitelj' Raymond pa je poslovno pot končal z bankrotom in se vrgel z znamenitega mostu 'Golden Gate'.

Grebe se jih veliko, a …

Ed Razek, vodja oddelka za trženje pri 'Victoria's Secret' je v nedavnem intervjuju dejal, da mora vsak mesec zavrniti ogromno prošenj visoko profiliranih slavnih žensk, ki se na vse pretege trudijo postati častni 'Victoriini angelčki'. A ta naziv si nihče ne more pridobiti kar tako, saj gredo izbrani modeli skozi intenzivni program uvajanja z namenom, da iz vsake izmed manekenk naredijo ravno to, kar na koncu so: svetovno znane zvezde. Tudi častni angelčki morajo izpolnjevati visoko zastavljena merila, ki so hollywoodskim zvezdnicam precej tuja, saj običajno nimajo zahtevane višine, teže, idealnih oblin ali primernega obnašanja za tako častno vlogo.

Victoria's Secret - 72
Victoria's Secret - 72FOTO: Reuters
Ženske so središče pozornosti

Pomembno glavnino te izredno priljubljene družbe zasedajo ženske. Kako tudi ne bi, saj gre za prestižno žensko spodnje perilo – od žensk za ženske, bi lahko rekli. Zaradi izredne osredotočenosti na žensko populacijo ne čudi podatek, da sta med modeli, ki spadajo med najbolj znane angelčke vseh časov, tudi med ženskami z vsega sveta izredno priljubljeni Tyra Banks in Heidi Klum. Obe veljata za šarmantni in prizemljeni dami, ki nista prav nič ošabni ali vzvišeni, zato ni čudno, da sta vzornici številnih deklet in žena po vsem svetu.

Ukinitev?

Čeprav vsakoletno modno revijo 'Victoria's Secret' že sedem let predvajajo na priljubljenih ameriških televizijskih postajah, pa kljub temu obstaja skupina konservativnih posameznikov, ki ta modni spektakel dojemajo kot neprimeren in vulgaren dogodek zato se borijo, da bi ga umaknili s televizijskih ekranov. A tudi v modnem svetu so lobiji verjetno preveč močni, da bi jih lahko premagala marginalna skupina aktivistov.

Pri 'Victoria's Secret' se vse vrti okrog žensk.
Pri 'Victoria's Secret' se vse vrti okrog žensk.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413