Zadovoljna.si
Prestara kozmetika je vašemu zdravju škodljiva. (Foto: i.dailymail.co.uk )

Moda

Šminka, koliko si stara?!

Tania Mendillo
28. 10. 2008 10.56
0

Zdrava pamet narekuje, da je potrebno kozmetične produkte, ki ležijo v vaši kopalnici več kot dve leti, zavreči. Pa ravnate tako?

Prestara kozmetika je vašemu zdravju škodljiva. (Foto: i.dailymail.co.uk )
Prestara kozmetika je vašemu zdravju škodljiva. (Foto: i.dailymail.co.uk )FOTO:

Raziskave so pokazale, da devet od desetih žensk uporabljajo šminko in maskaro, katerim je rok uporabe že davno potekel. Kozmetiko, še posebej, če ste zanjo odštele celo premoženje, je težko zavreči. Najpogosteje dekorativne kozmetike ne porabimo do konca, saj ji prej izteče rok uporabe. Pred to težavo se znajdete predvsem tiste ženske, ki se ne ličite pogosto.

Naredite inventuro svoje kozmetične torbice in zagotovo se bo v njej našlo kakšno senčilo ali šminka, ki ste jo kupile pred leti. Ne pozabite, da kozmetika vsebuje vrsto kemikalij in sestavin, ki so pokvarljive in zaradi tega škodijo zdravju.

Bodite pozorni na rok trajanja izdelkov.
Bodite pozorni na rok trajanja izdelkov.FOTO: iStockphoto

Kaj pravi zakonodaja

Po zakonu morajo biti kozmetični preparati uporabni 30 mesecev od dneva izdelave in opremljeni z datumom izdelave oziroma uporabnosti. Rok uporabnosti je čas, v katerem je izdelek uporaben pod normalnimi okoliščinami hranjenja in uporabe glede na sestavo izdelka, pakiranje, konzerviranje ... Če je rok trajanja oziroma uporabnosti kozmetičnega proizvoda zagotovljen le ob upoštevanju določenih pogojev, morajo biti le ti navedeni na embalaži. V primeru, če ima kozmetični proizvod rok trajanja oziroma uporabnosti več kot 30 mesecev, roka ni treba navajati. Vendar pa morajo biti ti proizvodi označeni s simbolom odprte posodice, ob katerem mora biti naveden rok trajanja oziroma uporabnosti po odprtju proizvoda, ki je izražen v mesecih ali letih. (vir: Trgovska zbornica Slovenije)

Temna embalaža, tube in razpršila

Praviloma navedeni roki uporabnosti niso vedno najboljši kazalnik realnega stanja, saj na ohranjanje kakovosti izdelka vpliva več dejavnikov. Krema, ki jo shranjujete blizu radiatorja ali na mestu z neposredno sončno svetlobo, bo po odprtju uporabna manj časa. Bakterije pridejo v kremo že ob prvem stiku s prsti. Nekateri izdelki reagirajo občutljivo že ob najmanjšem stiku s kisikom in lahko postanejo kalni, njihov vonj vam lahko izda, kdaj je izdelek pokvarjen. Izdelki v tubah so uporabni dlje časa kot tisti v stekleničkah ali lončkih, saj se bakterije na manjših površinah počasneje širijo. Tudi razpršila imajo daljšo življenjsko dobo, saj ne pridejo v stik z bakterijami. Velja pravilo, da čim temnejša je posoda in čim manjša je njena odprtina, tem daljši je rok uporabnosti.

Ličila so najbolj izpostavljena bakterijam.
Ličila so najbolj izpostavljena bakterijam.FOTO: iStockphoto


Najbolj so izpostavljena bakterijam ličila

Čeprav ličila mogoče shranjujete pod najboljšimi pogoji, imajo zaradi bakterij in umazanije, ki nanje pridejo prek čopičev ali stika s kožo, krajšo uporabno vrednost. Da bi preprečili uporabo zastaranih produktov, si na pokrovček napišite datum prve uporabe.

Za lažjo inventuro vaše kozmetične torbice vam ponujamo nekaj nasvetov.

Puder zamenjajte vsako leto, če je narejen na oljni osnovi; če pa je izdelan na vodni osnovi, ga lahko uporabljate leto in pol.

Korektor je dobro zamenjati vsako leto.

Rdečila za lica in bronzer v prahu so uporabni do dve leti; kremna rdečila in bronzerji pa eno leto do največ leto in pol.

Maskaro zamenjajte z novo vsake tri do šest mesecev. To je izdelek, ki je močno izpostavljen bakterijam zaradi pogostega stika z zrakom in trepalnicami. Glede na to, da ga uporabljate na zelo občutljivem mestu, vam priporočamo, da ste zelo previdni.

Senčila za oči lahko uporabljate tudi do tri leta pod pogojem, da skrbite za redno higieno čopičev in gobic, s katerimi senčila nanašate. Kremna senčila za oči pa nekoliko manj, po enem letu se namreč izsušijo in so le še za v koš.

Tekoči eyeliner je podobno kot maskaro potrebno zamenjati vsake tri do šest mesecev.

Svinčnike za ustnice in oči zavrzite, če so starejši kot dve leti.

Šminke in glosse lahko uporabljate približno leto in pol, če pa opazite spremembo vonja ali barve, jih zavrzite takoj.

Lak za nohte zdrži približno eno leto. Pri pogostem odpiranju se posuši prej. Če želite, da bo dolgo zdržal, ga imejte v poletnih mesecih v hladilniku.

Naravna kozmetika ima krajšo življenjsko dobo, saj ne vsebuje konzervansov, ki uporabnost podaljšujejo.

Očistite čopiče, gobice, blazinice, ščetke ...
Očistite čopiče, gobice, blazinice, ščetke ...FOTO: iStockphoto

Očistite pribor za ličenje

Pripomočki za ličenje, kot so čopiči za nanašanje senčil in šminke, gobice, ščetke za obrvi in trepalnice, so pravo gnezdišče številnih bakterij in nečistoč. Priporočljivo je, da jih redno čistite. Enkrat mesečno jih preprosto operite z blagim šamponom ali tekočim milom. Pozorni bodite, da šampon dobro sperete z vodo. Čopiče nato obrišite s papirnato brisačo in jih pustite, da se do konca posušijo. Če se vam ne ljubi prati čopičev ali nimate dovolj časa, vam priporočamo, da  vsake toliko časa kupite nove čopiče in gobice.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 303