Zadovoljna.si
Čokolada

Lepota

'Lepe in sladke' s čokolado!

Z.K.
29. 07. 2011 14.50
0

Med hrano, ki ima na vaše telo in videz pozitivne učinke, se ne uvršča le zelena solata, ki k lepemu videzu sicer veliko pripomore, temveč tudi sladka pregreha imenovana čokolada. Vendar pa je pri izbiri čokolade treba vedeti, katera je tista prava, s pozitivnimi učinki, sicer boste z uživanjem čokolade le kopičili odvečne kilograme.

Temna čokolada vsebuje zdravju prijazne flavonoide.
Temna čokolada vsebuje zdravju prijazne flavonoide.FOTO:

Temna čokolada in njeni pozitivni učinki

Zagotovo vam zaigra srce, ko preberete, da ima čokolada na lep videz pozitiven učinek. Pomembno je le vedeti, da se med koristne čokolade uvršča le temna, ki vsebuje najmanj 70 odstotkov kakava, žal pa je na prodajnih policah v manjšini. Kakav vsebuje visoke deleže antioksidantov flavonoidov, ki imajo blagodejne učinke na srce in ožilje, saj redčijo kri in zmanjšujejo možnost nastanka krvnih strdkov. Vsebnost mleka v mlečni čokoladi tovrstne pozitivne učinke kakava zmanjša, poleg tega pa poveča delež prisotnih nasičenih maščob. Temna čokolada učinkovito zniža krvni tlak in zmanjša možnost možganske kapi. Obenem pa izboljšuje tudi razpoloženje, za kar je odgovorna 'čudežna' sestavina feniletilamin. Flavonoidi izboljšujejo videz kože, saj veljajo za antioksidante, zaradi česar je koža bolj odporna na škodljive UV žarke, nevtralizira delovanje prostih radikalov in poveča pretok krvi. V eni izmed raziskav so znanstveniki ugotovili, da flavonoidi celo povečajo vlažnost kože.

Čokolada
Čokolada FOTO: iStockphoto

70 gramov na teden!

Čeprav ima temna čokolada pozitivne učinke na telo in videz, je ne smete uživati v neomejenih količinah, sicer boste hitro nabrali odvečne kilograme, saj boste poleg flavonoidov zaužili tudi maščobo in sladkor. Na teden ne potrebujete nič več kot 70 gramov čokolade, da zadovoljite potrebo po sladkem in flavonoidih. Kadar vam po kosilu tekne sladka pregreha, mirno posezite po tovrstni čokoladi, brez slabega občutka, da ste se pregrešili.

Bolj je grenka, več ima flavonoidov

Kadar kupujete temno čokolado, vedno natančno preberite, katere sestavine vsebuje. Čeprav je že na embalaži z veliko številko navedeno, da čokolada vsebuje 70 ali več odstotkov kakava, to ni nujno res. Na zadnji strani, kjer je prilepljena etiketa, na kateri so navedene sestavine, upoštevajte vrstni red. "Kadar je prva našteta sestavina mleko ali sladkor, čokolada zagotovo ne vsebuje 70 ali več odstkotkov kakava,“ pojasni Thierry Muret, strokovnjak za čokolado. Kako vedeti, ali je čokolada kakovostna? Muret pravi, da to lahko ugotovite le po sestavinah, z okušanjem in prepoznavanjem tekstur in ne z ocenjevanjem embalaž. "Kakovostna čokolada se v ustih kar stopi, njena tekstura pa je gladka“, še doda mojster za čokolado. Temni čokoladi grenek okus dajejo ravno flavonoidi, bolj je temna, bolj je grenka in več flavonoidov vsebuje. Kadar jeste temno čokolado in menite, da nima dovolj grenkega okusa, obstaja možnost, da so pri izdelavi čokolade odstranili flavonoide. Na ta način je bolj sladka in jo večina kupcev raje kupi.
 

Uživajte v svoji najljubši pregrehi!
Uživajte v svoji najljubši pregrehi!FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413