Zadovoljna.si
Med čebeljimi izdelki je verjetno najmanj znan matični mleček.

Moda

Privilegij kraljic

Savina Hrs
03. 03. 2009 19.00
0

Med čebeljimi izdelki je poleg medu, voska, cvetnega prahu, propolisa in strupov najmanj znan matični mleček. V uporabi je že od nekdaj: zaradi izredno bogate hranilne sestave je bil čislan v starodavnem Egiptu, v kitajski medicini pa so poudarjali njegov učinek pri zaviranju staranja organizma.

Matični mleček – mojstrovina narave

Čebele delavke in matica, označena z rožnato piko
Čebele delavke in matica, označena z rožnato pikoFOTO: iStockphoto

Matični mleček je izloček žrelnih žlez, ki so vidne kot dva mešička ob glavi in ki pozneje zakrnijo. Izločajo ga mlade čebele dojilje, stare pet do dvanajst dni, katerih naloga je skrbeti za zarod – matico, čebele delavke in trote. Njihove žleze začnejo delovati šele po četrtem dnevu življenja in prenehajo izločati hranilni mleček po enajstem dnevu. Z matičnim mlečkom hranijo svoj zarod ličink tri zaporedne dni, pozneje pa s krmo iz mešanice medu in cvetnega prahu. Ličinke se sicer med sabo ne razlikujejo, a le tiste, ki jim je namenjeno postati matice in ki so nameščene tudi v večjih celicah satovja, dobivajo matični mleček v izobilju. Tudi pozneje, ko je njihov razvoj že končan, jih delavke krmijo izključno s to hrano.

Čebele proizvedejo matični mleček v izredno majhnih količinah

Čebele v normalnih razmerah ne proizvajajo velikih količin matičnega mlečka in ga ne shranjujejo, kot to nagonsko počnejo pri cvetnem prahu in medu. Danes obstajajo posebni postopki, s katerimi je mogoče čebele spodbuditi k večjemu izločanju te dragocene snovi. Pridobivajo ga tako, da družini brez matice dajo komaj izvaljene ličinke matic, stare 20 do 36 ur. Satne celice s temi ličinkami čebele kmalu napolnijo z matičnim mlečkom, ker hočejo vzgojiti novo matico. 48 do 52 ur po prenosu ličink čebelar pobere matični mleček. Ta je bledo rumenkaste barve in gosto tekoč, značilnega vonja ter kiselkastega, rahlo pekočega in nekoliko sladkastega okusa. S staranjem postaja gostejši, v stiku z zrakom pa se lahko njegova barva spremeni.

Občutljiva snov

Pri pobiranju matičnega mlečka za zdravilne namene mora čebelar paziti na čistočo in ga shranjevati v sterilnih steklenih kozarcih na temnem in hladnem prostoru. Matični mleček je zaradi svoje sestave izredno občutljiv. Škodijo mu toplota, svetloba in kemična sredstva. Na zraku se hitro izsuši in postane lepljiv, se strdi in dobi rjavkasto rumeno barvo. Še posebno mu škodi vlaga, saj se veže z vodo in postane idealno gojišče za bakterije in plesni.

Sestava matičnega mlečka

Za en kilogram matičnega mlečka mora čebelar izprazniti vsaj 2000 matičnikov.

Vsebuje ogromno biološko aktivnih snovi – do 18 odstotkov beljakovin, okrog 10 odstotkov maščob, 15 odstotkov ogljikovih hidratov (saharozo, glukozo, fruktozo, ribozo), 15 odstotkov aminokislin. Vsebuje še vitamine, ki so topni v vodi (predvsem vitamine skupine B in tudi C) in v maščobah (A, D, E, K), ter mineralne snovi (železo, kobalt, mangan, silicij, natrij, kalij, kalcij, fosfor). V matičnem mlečku so prisotni še sladkorji, steroli in nukleinske kisline. Posebnega pomena v matičnem mlečku je 10 decenska-2-transoksična kislina, za katero menijo, da pripomore k daljšemu življenju. Ta zagotovi matici dolgo življenje, tudi do sedemdesetkrat daljše od življenja čebele delavke. V matičnem mlečku so prisotne tudi snovi, ki zavirajo razvoj bakterij in plesni.


Vsestranska uporabnost

Danes je matični mleček priznan kot domače zdravilo in poživilo. Spodbuja rast in razvoj ter zavira staranje. Ima moč materinega mleka, namreč njegova osnovna funkcija je ustvariti matico, dvakrat težjo od ostalih čebel, ki živi tudi do 72-krat dlje, in je najplodnejše bitje na planetu. Zaradi tega mleček omogoča otrokom normalen razvoj, odraslim pa biološko krepi in pomlajuje vsako celico ter jo varuje pred boleznijo.

Tudi v kozmetiki uporabljajo matični mleček, saj povečuje prožnost epiderme, zmanjšuje količino razpadlih snovi in upočasnjuje proces staranje kože.

Matični mleček krepi imunski sistem in povečuje odpornost na okužbe, ugodno vpliva na živčni in kardiovaskularni sistem, spodbuja zleže z notranjim izločanjem, ureja delovanje vseh vitalnih organov in tkiva, pomirja bolečine, nastale zaradi izsuševanja hrustanca, krepi živčni sistem in izboljšuje duševno stanje in razpoloženje, pospešuje detoksikacijo in odstranjuje posledice obsevanja. Matični mleček se uporablja tudi v kozmetiki, povečuje namreč vitalnost povrhnjice, zmanjšuje količino razpadlih snovi in zavira staranje kože.

V kapsulah, sirupih, kremah

Kupimo ga lahko v lekarnah ali zeliščnih lekarnah ter tudi v specializiranih trgovinah. Najdemo ga v kapsulah ali sirupu in tudi kot sestavine v drugih izdelkih. Lahko uživamo samega ali pa ga kombiniramo z medom, cvetnim prahom ali drugimi izdelki. V drogerijah lahko dobite tudi regenerativne kreme (tudi domačih proizvajalcev), ki vsebujejo matični mleček in ki zavirajo staranje kože, spodbujajo celično presnovo in večajo njeno elastičnost in odpornost.

Med čebeljimi izdelki je verjetno najmanj znan matični mleček.
Med čebeljimi izdelki je verjetno najmanj znan matični mleček.FOTO: Reuters
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658