Zadovoljna.si
Na maturantskem plesu je pomembna barvna usklajenost partnerjev.

Moda

Oh, ta nepozabni maturantski ples

M.K.
14. 02. 2012 12.37
2

Le kdo izmed nas lahko reče, da maturantski ples ni dobil prav posebnega prostora v našem spominu? Gre namreč za pomembno življenjsko prelomnico, s katero se dokončno podamo v zanimiv svet odraslih. Ob tem dogodku je poleg številnih drugih dejavnikov pomembna tudi izbira prave obleke, v kateri se maturantka počuti udobno, lepo in elegantno. V eni od blagovnih hiš v Ljubljani so na modni reviji, na kateri so se po modni pisti sprehodili resnične bodoče maturantke in maturanti. predstavili modne trende letošnjega leta. Prevladovale bodo kratke obleke živahnih barv, živalski in cvetlični potiski ter vzorci, manjkale pa ne bodo niti bleščice in kristalčki, ki bodo lepo dopolnili celoto.

Na maturantskem plesu je pomembna barvna usklajenost partnerjev.
Na maturantskem plesu je pomembna barvna usklajenost partnerjev.FOTO: Miro Majcen
Prevladujejo enostavne linije in tanjši, lahki materiali.
Prevladujejo enostavne linije in tanjši, lahki materiali. FOTO: Miro Majcen
Trendi maturantskih oblek za leto 2012 glede na predstavljene kreacije na modni reviji ene od slovenskih blagovnih hiš narekujejo kratke oblekice in vzorce. Dolge razkošne obleke so torej zamenjale krajše, ki segajo največ do kolen, oblika njihovega zgornjega dela pa je zelo raznolika. Prevladujejo enostavne linije in tanjši, lahki materiali, ki pa so lahko poudarjeni s kristalčki ali vzorčki. Prav zaradi tanjših materialov se da potem tkanine teh oblek lažje gubati in plastiti ter tako prilagajati obliki telesa vsake posameznice. Zapomniti si velja, da je bolje manj volumna kot pa preveč. Če se nikakor ne vidite v krajši koktajl oblekici, se lahko odločite tudi za daljšo, ki pa naj ne bo dolgočasna in monotona. Za to lahko poskrbite tako, da izberete potisk oziroma obleko z vzorci ali pa z razporki pokažete svoje noge in predrete morebitno 'sivino'. Ne bojte se pokazati nekaj gole kože, to je namreč ob tovrstnih priložnostih prav zaželeno in poudari slovesnost in pomembnost dogodka – seveda pa ni treba pretiravati. Izberite torej obleko z eno naramnico, tako brez rokavov, ki sega do zgodnjega dela prsi, ali pa z izrezom na hrbtu poudarite dolžino svojega telesa.

Barve, barve, barve

Tako za maturantke kot za maturante velja, da je dobro biti 'prefinjeno drzen'. Ne bojte se torej odeti v barve in se ne zavijajte v črnino. Gre namreč za vesel dogodek in ne za žalovanje. Čeprav mnogi ne verjamejo, lahko barva obleke ključno vpliva na počutje tistega, ki jo nosi, in prepričani smo, da si ne želite svojega slovesnega prehoda v zrelost preživeti kislih obrazov. Poleg tega je črnina veliko preveč resna za mlade. Maturantski plesi se praviloma odvijajo spomladi, ki je tako ali tako polna živahnih barv in prebujanja življenja. Odločite se torej za barve, ob tem pa pazite, da se bodo ujemale z barvo vaše polti in las ter da ne bo 'skregana' z obliko vašega telesa in vašim karakterjem. Če preidemo na konkretne barve, so letos modne 'večna' rdeča, različni odtenki zelene, vijolična, pariško modra ter peščeno rjava ali kožna barva, ki pa jo morajo obvezno krasiti vzorci ali živalski oziroma cvetlični potiski. Kot detajl in dodatek je obleka lahko posuta tudi z bleščicami ali kristalčki. Ne pozabite, da mora biti obleka deklet usklajena z opravo fantov, predvsem pri barvi kravate oziroma srajce. Pomembna je seveda tudi obutev. Ob tovrstnih priložnostih vsekakor zagovarjamo salonarje ali sandale z visoko peto, ki naj se popolnoma prilegajo nogi in naj bodo barvno usklajeni z obleko. Zapomnite si: peta naj bo tako visoka, da boste lahko še spodobno hodile. Pretiravati namreč ni dobro, saj je lahko vaša hoja v precenjeno visokih petah podobna dinozavrski in gotovo si na ta veličasten večer ne želite kritik na račun vašega premikanja.

Letos so še posebej modni cvetlični potiski, ki lepo poživijo celoto.
Letos so še posebej modni cvetlični potiski, ki lepo poživijo celoto.FOTO: Miro Majcen
Prava izbira za samozavesten nastop

Velikokrat se zgodi, da dekleta izberejo obleko, ki jim je zelo všeč, vendar pa še zdaleč ni primerna za njeno obliko telesa in njeno postavo. Zato si velja zapomniti, da je pri izbiri obleke pomembno poznavanje lastne figure. Če morda ne veste točno, kaj vam pristoji, se pred nakupom posvetujte s kakšnim modnim strokovnjakom ali pa za nasvet povprašajte strokovno usposobljeno prodajalko ali prodajalca v trgovini s svečanimi oblekami. Tistim nekoliko nižjim odsvetujemo obleke v stilu morskih deklic, saj bodo sicer optično podaljšale vaš trup, a obenem skrajšale vaše že tako kratke noge. Raje se odločite za obleke z visokim pasom in ravnimi kroji. Če ste nekoliko močnejše postave, se nikar ne sprijaznite s črno obleko, temveč poskusite druge, sicer temne, a zelo modne odtenke: temno modro, zeleno ali vijolično – vse pa prilagodite vaši teži in konstrukciji. Pomembno je, da na koncu vse 'štima': obleka, čevlji, nakit. Pri slednjem se osredotočite zgolj na en kos, da ne boste prenasičile svojega 'outfita' in se nehote spremenile v cirkusantke. Vendarle pa boste ostale v ozadju, če boste ob svojem nastopu pozabile na samozavest, pozitivnost in pristno veselje. Bodite prepričane v svojo lepoto in s prelepim nasmehom usmerite vso pozornost nase. Prepričani smo, da bodo vaše 'somaturantke' pozelenele od zavisti.

Bodite prepričane v svojo lepoto in s prelepim nasmehom usmerite vso pozornost nase.
Bodite prepričane v svojo lepoto in s prelepim nasmehom usmerite vso pozornost nase.FOTO: Miro Majcen

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493