Zadovoljna.si
Afriška plemena ne poznajo kozmetičnih ličil, poznajo pa mineralne barve.(Foto: designhistory2008.blogspot.com)

Moda

Minerali na našem obrazu

Tania Mendillo
21. 10. 2008 11.38
1

Ste vedeli, da s kozmetiko vsako leto vnesemo v naše telo do dva kilograma strupov? Rešitev so mineralna ličila, dekorativna kozmetika nove generacije.

Ponovno odkriti minerali

V ZDA navdušujejo mineralna ličila že dlje časa, v Evropi pa so bili prvi izdelki mineralne dekorativne kozmetike predstavljeni v začetku letošnjega leta. Pravzaprav je zgodovina uporabe mineralov za ličenje zelo pestra. Moški in ženske v različnih delih sveta si že stoletja barvajo telesa z zemeljskimi barvami oziroma mineralnimi ličili. Njihovo početje pa spremljajo različni rituali. Zahodni svet je v sedemdesetih letih, kot prva mineralna kozmetika, navdušila kana, ki se je uporabljala predvsem za barvanje las. V zadnjih nekaj letih pa so potrebe po bolj naravnih proizvodih privedle kozmetično industrijo do tega, da je pri proizvodnji ličil začela uporabljati v naravi pridobljene varne minerale.

Afriška plemena ne poznajo kozmetičnih ličil, poznajo pa mineralne barve.(Foto: designhistory2008.blogspot.com)
Afriška plemena ne poznajo kozmetičnih ličil, poznajo pa mineralne barve.(Foto: designhistory2008.blogspot.com)FOTO:

Kaj so minerali?

Običajna ličila vsebujejo veliko kemikalij.
Običajna ličila vsebujejo veliko kemikalij. FOTO: iStockphoto

Minerali so naravne snovi, ki igrajo pomembno vlogo v vseh biokemičnih in fizioloških procesih v organizmu. Ke jih telo ne more proizvajati samo, jih dobimo s hrano in vodo. Pomembnejši minerali so kalcij, magnezij, fosfor, žveplo, kalij, natrij, minerali v sledovih oziroma oligoelementi jod, železo, mangan, krom, selen, baker, cink, silicij.

Tveganje z običajnimi ličili

Običajna ličila vsebujejo veliko kemikalij, ki se v kožo vpijejo in pridejo v krvni obtok brez kakršnegakoli filtriranja. Znanstveniki ugotavljajo, da ženske, ki se ličijo vsak dan, letno v svoje telo s kozmetiko vnesejo približno dva kilograma strupenih snovi.

Novodobna naravna ličila

Svet osvajajo nova ličila, ki ne vsebujejo nevarnih kemičnih sestavin in dodatkov, kot so parfumi, smukec, alkohol, konzervansi in barvila. Tudi sestavin, ki povečujejo maso in zmanjšujejo pigmentacijo, v pravih mineralnih ličilih ni. Pravzaprav so izdelana izključno iz naravnih mineralov. Tista prava so narejena iz minerala mica, ki je poleg kisika osnovna sestavina zemeljske skorje. Proizvajalci s pomočjo različnih stopenj oksidacije dosežejo različne obarvanosti mice in posledično različne tone ličil. Mnogi proizvajalci svojim pudrom dodajajo še titanov dioksid ali cinkov oksid, ki sta prav tako minerala in nudita naravno zaščito pred soncem. Takšna ličila so posebno priporočljiva za občutljivo ali nečisto kožo.

Mineralni pudri in kabuki čopič (Foto:pureskincosmetics.com)
Mineralni pudri in kabuki čopič (Foto:pureskincosmetics.com)FOTO:

En produkt namesto treh

Najbolj znano in uporabno mineralno ličilo je zagotovo mineralni puder. Pri uporabi mineralnega pudra je velika prednost ta, da opravi funkcijo celotne podlage, kar pomeni, da en produkt nadomesti sicer tri - korektor, tekoči puder in puder v prahu.

Kot korektor ga nanesite z manjšim čopičem, ki ga navlažite in pomočite v mineralni puder, nato na hrbtni strani dlani premešajte barvo, da se porazdeli po čopiču, ter jo nanesite na predele, kjer običajno nanesete korektor.
Kot tekoči puder
Mineralni puder primešajte svoji kremi in dobile boste tekočo podlago. Lahko pa ga uporabite na enak način kot korektor, le z večjim čopičem, ki je namenjen nanašanju tekoče podlage.
Kot puder v prahu
Za nanos pudra po celotnem obrazu ponavadi uporabimo t. i. kabuki čopič. Gre za izjemno gost, velik čopič, ki omogoča dobro prekrivanje in močnejši nanos ličil. S takšnim čopičem moramo puder ponavadi vtirati v kožo, da dobro prekrijemo pore, ter ga enakomerno porazdelimo. Za bolj lahek nanos puder nanašajte z mehkejšim čopičem, na primer z običajnim čopičem za puder v prahu.


S krožnimi gibi ...

Da bi lahko izkoristili vse, kar vam ta zdravju veliko bolj prijazna ličila nudijo, potrebujete nekaj pripomočkov in navodilo, kako se mineralna ličila nanašajo. Nanašanje mineralnega pudra je namreč nekoliko drugačno kot nanašanje običajnega pudra.
S čopičem najprej zaokrožite po koži, da puder čim bolj enakomerno porazdelite. Nato z manjšimi in intenzivnejšimi gibi puder fiksirajte na kožo. Odvečen nanos obrišite z bombažno gobico, nato pa z njo nekoliko pritisnite ob kožo, da se puder bolje prime. Zelo pomembno je, da počakate z nanosom mineralnega pudra, dokler se krema, ki ste jo predhodno nanesli na obraz, popolnoma ne vpije. Mogoče se vam bo zdelo, da vaš obraz deluje preveč suho, vendar je videz takšen le takoj po nanosu. Mineralni puder potrebuje nekaj časa, da se lepo zlije z vašo poltjo in pomeša z olji vaše kože, zato pa čez kakšno uro po nanosu deluje res naravno.

Mineralna ličila so zdravju bolj prijazna.
Mineralna ličila so zdravju bolj prijazna.FOTO: iStockphoto

Ostala mineralna ličila

Tudi Slovenkam mineralna kozmetika ni tuja. Čeprav je najbolj znan mineralni puder, to še zdaleč ne pomeni, da je edini produkt mineralne kozmetike. Izbirate lahko tudi med mnogimi barvnimi odtenki senčil, rdečil za lica in usta, bronzerji ter svinčniki. Vse bolj pa je popularna tudi negovalna mineralna kozmetika.

Tudi mineralna senčila so na voljo v mnogih barvnih odtenkih. (Foto: lastingstyleandbeauty.com)
Tudi mineralna senčila so na voljo v mnogih barvnih odtenkih. (Foto: lastingstyleandbeauty.com) FOTO:

Naj vas napis ne zavede

Zmotno je prepričanje, da ste varni, če kupujete ličila višjega cenovnega razreda. Minerali so še vedno dosti dražji od kemikalij, zato mnogim domnevno mineralnim ličilom proizvajalci še vedno dodajajo cenejše kemične sestavine. Tako je na voljo kar nekaj proizvodov znanih blagovnih znamk, ki se tržijo kot mineralna ličila, vendar to v resnici niso. Kajti če so ličilu dodani konzervansi in parabeni ter silikoni, to ni več naravno mineralno ličilo. Zato bodite pozorni na sestavine, če se želite ličiti s pravimi mineralnimi ličili.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478