Zadovoljna.si
Priljubljene škorenjčke so včasih nosili predvsem deskarji.

Moda

MODA: Mehki, udobni in topli

S.O.
20. 10. 2009 18.45
2

Vse se je začelo z avstralskimi škorenjci, ki so bolj kot domačine navdušili turiste. Mehka obuvala so uporabljali predvsem deskarji, pred nekaj leti pa so se nad njimi navdušile tako zvezde kot tudi modne steze.

Pamela Anderson je 'svoje' nosila že v Obalni straži.
Pamela Anderson je 'svoje' nosila že v Obalni straži.FOTO:
Bosih nog naokrog

Raven podplat in mehka notranjost sta dva ključna detajla, ki zaznamujeta modno in udobno obutev. Škorenjci, ki so skoraj brez oblike, širšega modela in segajo od gležnja pa vse do ali kar čez koleno, so se množično 'razmnožili' v modernih trgovinah. Le malo pa je tistih srečnežev, ki nosijo 'čistokrvne' škorenjce iz prave volne.

Zaradi tople notranjosti naj bi tovrstne škorenjce nosili kar na boso nogo. Njihovo vzdrževanje je odvisno od materiala. Obstajajo posebni spreji in čistila, s katerimi naj bi ohranili njihov izgled, priporočljiva pa je tudi zaščita pred vlago in dežjem. Snega ne prenašajo dobro, primernejši so za suhe in mrzle zime. Kljub svoji udobnosti slavnim škorenjčkom nasprotujejo predvsem ortopedi, saj naj bi bil podplat neprimeren, ker povzroča plosko stopalo (platfus). Obuvalo moramo zato zavreči takoj, ko se začne pogrezati.

Priljubljene škorenjčke so včasih nosili predvsem deskarji.
Priljubljene škorenjčke so včasih nosili predvsem deskarji.FOTO:

Modni trendi

Od povsem običajnih v bež barvi so se tekom sezon pojavili tudi raznovrstni modni dodatki in materiali. Različni cofki, šivi in potiski, v zadnjih časih pa tudi različne dolžine, ki so se letos raztegnile čez koleno. Tudi pletenine in živahne brave se vračajo nazaj med zimsko modo. V kombinaciji s pajkicami, žabicami ali jeansom so tovrstni škorenjčki še vedno eno izmed najljubših zimskih obuval, pa čeprav snega kljub zaščiti ne prenesejo.

Različni materiali, dolžine, oblike in dodatki so postali stalnica novodobnih avstralskih škorenjčkov.
Različni materiali, dolžine, oblike in dodatki so postali stalnica novodobnih avstralskih škorenjčkov.FOTO:

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493