Zadovoljna.si
poletje, proge, moda

Moda

Moda: poletje 2013 v znamenju črt

M.K.
25. 09. 2012 16.40
2

Že od nekdaj velja prepričanje, da se je v modi črt in prog bolje izogibati, če se že odločimo zanje, morajo praviloma potekati vertikalno, da nas optično podaljšajo in naredijo vitkejše. A modni oblikovalci so si tokrat zadali izničiti ta tabu in proge vrniti v sam vrh modnih trendov. Marc Jacobs, Dolce&Gabanna in Tommy Hilfiger je le nekaj zvenečih imen, ki so svoje kolekcije za pomlad in poletje 2013 zasnovala na osnovi prog – tako vertikalnih kot tudi horizontalnih.

Marc Jacobs je poskrbel za povratek prog, ki so bile modne v 60. in 90. letih.
Marc Jacobs je poskrbel za povratek prog, ki so bile modne v 60. in 90. letih.FOTO: Reuters
Zebre, zaporniki, vojaki, svetilniki – vse to in še mnogo drugih stvari povezujemo s črtami. Če zapremo oči in si predstavljamo proge, so te v naši domišljiji običajno prečne. Zakaj? Ker ljudje v vsakdanjem življenju običajno delamo več horizontalnih premikov kot vertikalnih, prav tako pa oči pogosteje premikamo od leve proti desni kot od zgoraj navzdol. Tudi zato smo na vodoravne proge in črte bolj navajeni kot na navpične, čeprav so v modnem svetu zaradi optičnega širjenja našega telesa precej osovražene. A glede na prve modne smernice za pomlad in poletje 2013, ki smo jih videli na tednih mode v New Yorku, Londonu in Milanu, lahko z gotovostjo rečemo, da bodo proge (naj bodo navpične ali vodoravne) eden izmed glavnih trendov tople polovice naslednjega leta.

Progaste bodo celo kopalke.
Progaste bodo celo kopalke. FOTO: Reuters
Izstopal je Marc Jacobs

Pradavna značilnost mode je, da želi vzbuditi zanimanje čim širšega kroga javnosti in ljudi spodbuditi, da svoje oči navadijo na novosti inovativnega modnega sveta. Kot kaže, se bodo naslednjo pomlad naše oči morale navaditi na proge različnih barv, debelin in smeri, saj smo jih videli na vseh treh najbolj odmevnih tednih mode – v New Yorku, Londonu in Milanu. Posebno pozornost je črtam namenil vedno nepredvidljiv oblikovalec Marc Jacobs, ki je med modne trende spet povzdignil progasta oblačila šestdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja. Nič manj predvsem vertikalno progaste niso bile kolekcija Tommyja Hilfigerja ter modne smernice modnih znamk Acne ter Dolce&Gabanna.

Pomembno je vedeti, kaj želim skriti in kaj poudariti

Kljub temu, da večina predstavnic nežnejšega spola daje prednost vertikalnim progam, to ne pomeni, da so horizontalne linije popolnoma "out". Dejansko je njihov negativni sloves vse prej kot upravičen, saj lahko velikokrat pomagajo poudariti tiste dele telesa, na katere smo ponosne, in skriti tiste, ki nam niso najbolj všeč. Ni namreč nujno, da nas optično širijo – velikokrat gre za razdelitev telesa v posamezne "rezine", od nas pa je odvisno, da razsodimo, katero od teh "rezin" bomo poudarile. Poleg tega je veliko odvisno tudi od dojemanja naših oči. Te namreč kot prijetno vidijo vzporedne proge debeline od 2 do 4 centimetre. Tega sta se zavedala že "izumitelja" mornarskega vzorca Jean Paul Gaultier in Sonja Rykiel, ki sta svetu poskušala dokazati, da je moda brez črt in prog kot gola zebra – precej dolgočasna in žalostna.

Sami moramo oceniti, kateri del telesa želimo poudariti.
Sami moramo oceniti, kateri del telesa želimo poudariti.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478