Zadovoljna.si
Ko smo že mislili, da nas v modnem svetu nič več ne more presenetiti, se je izkazalo, da to nikakor ni res.

Moda

Moda: Prihaja doba 3D-potiskov

M.K.
28. 02. 2012 09.00
0

Teden mode v Londonu je za nami. Postregel je s številnimi trendi, ki smo jim bili priča že v New Yorku in Parizu, uvaja pa tudi kar nekaj (sicer detajlnih) novosti. Da bosta letošnja pomlad in poletje v znamenju potiskov na sto in en način, smo že večkrat poudarili, v Londonu pa se je kar nekaj oblikovalcev lotilo skrbne obdelave printov in tako so kreacije za jesen in zimo 2012 videti veličastne, dajejo tridimenzionalni videz ter oblačila delajo še bolj drzna, virtualna in sodobna. Obleke, jaknice, puloverji in hlače – potiskov je povsod več kot preveč. Zgodovina se torej tudi v modnem svetu ponavlja, saj je bilo mogoče zaslediti veliko dizajnerskih elementov iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, ki delujejo zavajujoče in zapeljivo.

Ko smo že mislili, da nas v modnem svetu nič več ne more presenetiti, se je izkazalo, da to nikakor ni res.
Ko smo že mislili, da nas v modnem svetu nič več ne more presenetiti, se je izkazalo, da to nikakor ni res.FOTO: Reuters
Vidni so elementi 60. let prejšnjega stoletja.
Vidni so elementi 60. let prejšnjega stoletja. FOTO: Reuters
Številni modni poznavalci so se pred londonskim tednom mode spraševali, ali je sploh mogoče videti še kaj novega, svežega in dih jemajočega. Takoj, ko so močne luči razsvetlile modno brv in so se po njej sprehodili prvi modeli, je bilo dileme konec: moda lahko vedno znova postreže s čim novim in osupljivim. Če smo bili na tednih mode, ki so predstavljali kolekcije za pomlad in poletje 2012, priča potiskom na številne načine, so modni kreatorji te vzorce dodelali, jim dodali učinek tridimenzionalnosti ter s tem oblačila naredili veličastna, modele pa skoraj virtualne. Potiski tako niso več zgolj enostavni in ravni, temveč so jih razširili po celotnem tekstilu in jih – vizualno seveda – spremenili v tridimenzionalno površino. Kar namreč pri občinstvu naredi vtis prešitosti, prepletenosti in plastičnosti, je v resnici zgolj potiskano tako natančno, da marsikdo dobi občutek imaginarnosti, irealnosti in fantazije sodobne računalniške grafike. Čarobna besedna zveza, s katero nas modni oblikovalci tokrat skušajo zapeljati in začarati, je "optična prevara".

Optične prevare so več kot le dekoracija

Victor Vasarely, Bridget Riley in François Morellet so le trije izmed tako imenovanih "Op-Art" umetnikov (oblikovalcev optične umetnosti), ki so se na letošnjem londonskem tednu mode poigravali s potiski. Že v prejšnjih kolekcijah smo bili printom priča tudi pri Mary Katrantzou, Jonathanu Saundersu in dvojcu pod imenom Peter Pilotti. S svojimi kreacijami skušajo iritirati občinstvo in ustvarjajo modo, ki spominja na psihadelične halucinacije po zaužitju doze LSD. Optične prevare so namreč več kot le okrasna dekoracija. Lahko so frustrirajoče, vsekakor pa dovolj nerodno zapletene, da nikogar ne pustijo ravnodušnega. Možnost vizualnega širjenja telesa na mestih, kjer si tega ne želite, se izključuje s pravo izbiro oblačila. Tako so oblikovalci ozke korzete kombinirali z oprijetimi hlačami ter vse pokrili s plaščem – vse seveda v obliki tridimenzionalnih potiskov.

Optične prevare niso zgolj dekoracija.
Optične prevare niso zgolj dekoracija.FOTO: Reuters
Živahne barve, a previdno!

Pri 3D-potiskih je zmeraj zelo zanimiva tudi izbira barv, saj je treba zelo paziti, da oblačilo ne postane preveč "kičasto" in cirkuško. Oblikovalci na londonskem tednu mode so se večinoma odločali za temnejše enobarvne podlage, na katere so nizali potiske. Ker bo to leto v znamenju živahnih barv, jih je tudi v tem stilu veliko. Tako rdečo, rumeno, zeleno, rjavo, oranžno, roza in modro barvo na potiskih kroti črna ali siva podlaga. Ali obratno. Ena od omenjenih živahnih barv se uporabi kot podlaga, nanjo pa so nanizanih črni potiski nenavadnih oblik. Oblikovalci menijo, da ženske, ki oblečejo kreacije z vizualno tridimenzionalnimi potiski, niso nujno videti take, kot v resnici so, temveč tako, kot si jih s pomočjo optične prevare naslikamo v svoji fantaziji. Pomembno je, da potiske nosite samostojno in jih ne mešate z drugimi trendi. Če ste dovolj drzne in imate vsaj malo smisla za modo, lahko različne vrste potiskov kombinirate med seboj. Pozorne bodite le, da ne boste bolj kot na modno ikono spominjale na cirkusanta. Zmernost bo namreč v letošnjih jesenskih in zimskih mesecih še kako pomembna.

Pri kombiniranju in izbiri barv je dobro biti zelo pozoren.
Pri kombiniranju in izbiri barv je dobro biti zelo pozoren.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375