Zadovoljna.si
modni trendi, ki jih lahko kršite

Moda

Modne zapovedi, ki jih lahko kršite

M.K.
23. 07. 2012 12.19
0

Spremembe v času so povzročile, da so nekateri trendi, ki so včasih veljali za popolnoma nesprejemljive, danes pravi modni hit – in obratno. Skorajda vsako modno pravilo, ki so mu sledile naše babice, zdaj velja za modni 'fail', če le strogo sledite in verjamete modnim kritikom. Vedno več pa je posameznic, ki se na mnenje drugih ne ozirajo in pri modnem stilu ubirajo svojo pot. Tega jim nikakor ne moremo šteti v minus, saj z vsakim prekršenim pravilom iznajdejo nekaj novega, izžarevajo svojo unikatnost in delajo svet drugačen, bolj zanimiv. V nadaljevanju smo vam pripravili pet pravil, ki jih je bilo nekoč prepovedano prekršiti, danes pa veljajo kot najaktualnejši modni trendi.

Kombiniranje vzorcev

Če vprašate babice, vam bodo z gotovostjo trdile, da različnih vzorcev med seboj ne smete kombinirati, saj boste hitro videti preveč 'načičkani'. A glede na to, da je zadnje leto v znamenju potiskov in vzorcev na tisoč in en način, se je temu pravilu težko izogniti. Dejstvo je, da vedno več modnih navdušenk, pa tudi modnih strokovnjakov, spretno eksperimentira s kombiniranjem različnih vzorcev v različnih barvah. Nekateri so pri tem uspešni bolj, drugi manj, gotovo pa je nekaj: različne potiske in vzorce lahko mirne duše uskladite med seboj – pozorne bodite zgolj na to, da bo celota imela rdečo nit. Izberite torej podobne barve ali podobne vzorce, da kontrast med različnimi kosi oblačil ne bo prevelik.

Dolžina krila

Včasih je veljalo, da se mora krilo z leti daljšati. Ženska pri štiridesetih naj bi torej nosila občutno daljše krilo kot dekle pri dvajsetih. Tudi ta zapoved v zadnjih nekaj letih ne velja več – in prav je tako. Zakaj bi skrivale svoje zapeljive noge zgolj zato, ker imate štirideset ali več let? V podporo so vam lahko zvezdnice svetovnega formata, kot so Jennifer Aniston, Andie McDowell, Angelina Jolie in Claudia Schiffer, ki jih letom navkljub videvamo v krilih visoko nad kolenom. In priznati moramo, da so videti naravnost fantastično. Dolžina krila naj torej ne bo problem. Če se zavedate, da imate lepo postavo in pravo figuro za kratka krilca ter premorete dovolj samozavesti, jih oblecite brez slabe vesti. Izogibajte se zgolj ekstremno mini krilcem, saj so ta domena najstnic in lahko v njih hitro zgledate preveč prostaško.

Se mora barva torbice res ujemati z barvo čevljev?

Nekaj desetletij nazaj je bilo zelo pomembno, da je bila barva modne torbice skladna z barvo čevljev, če pa so se skladali še materiali, pa je bilo še toliko bolje. Danes si težko zamislimo, da bi imele prav za vsak par čevljev v omari ustrezno torbico, zato tudi ta zapoved ne velja več. Tehten razlog za to je po eni strani seveda finančna stiska, po drugi strani pa vedno več modnih navdušenk eksperimentira in kombinira različne barve ter materiale. Bodite torej drzne in se odločite za kontraste.

Nogavice in odprti čevlji?

Se še spomnite časov, ko k čevljem z odprtim sprednjim delom nismo smele nositi nogavic? Tudi ta zapoved se je podrla. Danes tudi zvezde, kot so Rihanna in Alexa Chung, nogavice mirno kombinirajo z odprtimi čevlji – zakaj jih torej ne bi tudi vi? Je že res, da je poletje in nam niti na misel ne pride, da bi svoje prstke na nogah skrivale pod nogavicami, a tudi topel del leta zna biti muhast in mrzel in v tem primeru so nogavice najboljša rešitev, da ne 'staknemo' prehlada.

Večna težava s spodnjim perilom

Modna zapoved, da se spodnje perilo nikakor ne sme videti skozi oblačila, se je pojavila z vzponom britanske monarhije. Ženske, ki so si takrat dovolile kaj takega, so bile označene za prešuštnice in razuzdanke. V sodobni družbi pa se tega pravila držijo zgolj najbolj kontroverzni posamezniki in posameznice. Vsi drugi se zavedajo, da prosojni materiali, skozi katere pokažemo modrček ali zapeljive hlačke, učinkujejo izredno modno ter ženskam daje občutek zapeljivosti ter samozavesti. Kljub vedno bolj liberalnim pogledom na modo, pa še vedno velja, da naj bi hlačke ostale očem javnosti skrite, saj naj bi pri nekaterih vzbujale preveliko mero domišljije. Odločitev o tem, koliko želite pokazati, je seveda zgolj in samo vaša, pozorni morate biti zgolj na to, da oblečete res lepo spodnje perilo, ki naj bo znotraj okvirjev dobrega okusa.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375