Zadovoljna.si
Sestro Donatello je imenoval za svojo muzo.

Moda

MODNE LEGENDE: Gianni Versace

Saša Osolnik
25. 01. 2009 02.37
0

Modni oblikovalec Gianni Versace še danes velja za enega najpomembnejših in največjih imen v modni industriji. Njegova oblačila so se prepletala s klasiko in sodobnostjo različnih krojev, materialov ter vzorcev. Postal je kralj glamurja, ki je s svojim občutkom za estetiko znal pričarati visoko modo.

Gianni Versace se je rodil 2. decembra leta 1946 v italijanskem mestu Reggio di Calabria. Odraščal je v družini, s starejšim bratom Santom in mlajšo sestro Donatello, sestra Tina pa je umrla za posledicami okuženosti s tetanusom. Oba starša sta se ukvarjala s krojaštvom, oče je bil trgovec ter lastnik krojaške trgovine, mati pa šivilja.

Kralj visoke mode Gianni Versace.
Kralj visoke mode Gianni Versace.FOTO:

Občutek za modo je bil mlademu Gianniu tako rekoč položen v zibelko. Svojo prvo obleko je oblikoval že pri 9.-ih letih, svoje kreacije pa je prodajal v družinski trgovini. Sprva je študiral arhitekturo, ko pa je dopolnil 25 let, se je preselil v Milano in se posvetil modnemu dizajnu. Z delom pri različnih tekstilnih podjetjih si je nabiral izkušnje in tako so ga v sredini sedemdesetih let odkrili pri modni hiši Genny and Callaghan, za katero je oblikoval kolekcijo iz usnja. Prvo kolekcijo za ženske z njegovim podpisom, je predstavil v muzeju v Milanu, še istega leta pa je na trg poslal tudi linijo za moške. Leta 1978 je ob pomoči starejšega brata Santa, odprl butik in za logotip uporabil še danes razpoznavno glavo grške Meduze. Svojo prvo nagrado je osvojil leta 1982, in sicer za najboljšega modnega oblikovalca ženske kolekcije za jesen-zimo.


Balet in opera


Njegovo kariero so močno zaznamovale kreacije, ki jih je ustvaril za predstave baleta in opere. Sodeloval je z gledališko hišo Teatro alla Scala in oblikoval kostume za predstave kot so Liebe und Leid, Dyonisos, Don Pasquale in druge. Leta 1983 je belgijski koreograf v milanskem teatru ustvaril plesni triptih, v njegovo čast in zahvalo.Balet je Giannija spremljal skozi celotno kariero, za svoj profesionalni prispevek k tovrstni umetnosti pa je bil tudi nagrajen s prestižno nagrado Maschera D'Argento ter knjigo Versace Teatro.

Versace je oblačil mnoge zvezde, med njimi tudi Naomi Campbell.
Versace je oblačil mnoge zvezde, med njimi tudi Naomi Campbell.FOTO: Reuters


Navdih


Njegov glavni vir navdiha so že od nekdaj bili mladi ljudje. Oboževal je svojo sestro Donatello, za katero je večkrat poudaril, da je njegova muza. Prav tako je svoje znanje rad delil s študenti, za katere je v letu 1985 organiziral predavanje o modnem ustvarjanju ter modno revijo. Pozneje je ustvaril modno linijo namenjeno mladim, pod imenom Versus, ki jo je kmalu prevzela prav Donatella.

Sestro Donatello je imenoval za svojo muzo.
Sestro Donatello je imenoval za svojo muzo. FOTO:
"Končno sem v elementu. V to sem padla zaradi tragičnega dogodka in na začetku sem bila zelo negotova, saj je bil moj brat genij. Nisem bila pripravljena na to, zato sem potrebovala kar precej časa, da sem našla svojo pot," je razložila Donatella nekaj let po prvezemu modnega imperija.


Podjetje Gianni Versace S.p.A. se danes poleg mode ukvarja tudi z nakitom, dišavami, kozmetiko ter pohištvom za dom. Podjetje danes proizvaja različne linije oblačil, med katere spadajo Gianni Versace Couture, Versus Versace, Versace Jeans Couture, Versace Ceramic Designs, Versace Collection, Versace Sport, Versace Precious Items, Versace Young ter druge, v svoji lasti pa ima tudi luksuzni hotel Plazza Versace.


Ljubezen


Gianni svoje istospolne usmerjenosti ni pretirano skrival. Od leta 1986 pa vse do svoje smrti, je bil v razmerju z nekdanjim modelom Antoniom D'Amicom, ki je ga je zaposlil kot enega izmed svojih dizajnerjev. Danes Antonio vodi svojo modno hišo, vsak mesec pa prejema približno 26.000 mesečne pokojnine, ki mu jo je zapustil Gianni. Poleg tega ima pravico, da živi v katerem koli od domov pokojnega Versacia, ki se nahajajo v Italiji ter ZDA.


Versacejeva smrt


Gianni je bil umorjen 15. julija leta 1997 pred svojo hišo v Miami Beachu, ko se je vračal iz vsakodnevnega sprehoda. Morilec Andrew Cunanan, za katerega je znano, da je moril le homoseksualce, si je nekaj dni po umoru sodil tudi sam. Motiv umora in povezovanje z mafijo tako nikoli nista bila popolnoma razrešena.

Nečakinja Allegra je s polnoletnostjo postala bogatašinja.
Nečakinja Allegra je s polnoletnostjo postala bogatašinja.FOTO: Reuters


Versace je polovico svojega modnega imperija, vrednega pol milijarde dolarjev, zapustil nečakinji Allegri, nečaku Danielu pa zbirko redkih umetnin. Donatella in Santo še danes uspešno vodita modno hišo Versace, ki še vedno slovi po svojem ugledu in prefinjenemu okusu, Giannievo ime pa v modnem svetu ostaja zapisano z zlatimi črkami.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478