Zadovoljna.si
Isadora Duncan je bila žrtev mode v pravem pomenu besede.

Moda

Za lepoto je treba umreti?!

P.V.
29. 05. 2009 18.57
0

(Pre)ozke kavbojke so že nekaj sezon modni hit, ki navdušuje tako ženske kot moške. Žal pa je tudi ta priljubljeni kos oblačila dokaz, da moda lahko škodi našemu zdravju. V skrajnih primerih celo ubija. Ena najbolj slavnih žrtev je legendarna baletka Isadora Duncan.

Isadora Duncan je bila žrtev mode v pravem pomenu besede.
Isadora Duncan je bila žrtev mode v pravem pomenu besede.FOTO:

Slediti modi je včasih lahko zelo nevarno. V nekaterih primerih celo usodno. Slavna baletka Isadora Duncan je leta 1927 izgubila življenje, njen dolgi šal se je namreč zapletel med kolesa avtomobila in revica se je zadušila. Nekoliko manj tragična, zato pa morda bolj komična, je izkušnja slavne manekenke Naomi Campbell, ki je zaradi ekstremno visokih pet leta 1993 na modni brvi nerodno padla. Morda je prav ona odprla sezono padcev, ki se v zadnjem času kar vrstijo.

Kavbojke pod drobnogledom

Zdravju so lahko škodljive tudi najbolj običajne ozke kavbojke. Strokovnjaki trdijo, da nošenje preozkih kavbojk povzroča sindrom ščemečega stegna, ki je posledica pritiskanja na del stegenskega živca v predelu prepone. Preozke kavbojke prekinejo prenos impulzov po femoralnem živcu, kar lahko občutimo kot otopelost ali ščemenje, pojavi pa se lahko tudi goreč občutek po stegnu. Zdravje je še dodatno ogroženo, kadar preozke kavbojke dekleta oblečejo v kombinaciji z vrtoglavo visokimi petami, zaradi katerih spremenijo držo telesa, saj boke porinejo naprej. Na srečo zdravniki pravijo, da gre za začasno zdravstveno težavo, ki jo lahko odpravimo z nošenjem širših oblačil.

Victoria Beckham - ozke kavbojke in visoke pete
Victoria Beckham - ozke kavbojke in visoke pete FOTO:

Trpeti v imenu mode

Ozke kavbojke, pretirano visoke pete, nedrčki kot oklep, nemogoči materiali, odkriti popki tudi pozimi, to so vzroki, da kar 8 žensk od 10 občasno trpi zaradi mode. "Fashion victim" v pravem pomenu besede: pojavijo se lahko težave s krvnim obtokom, pretirano potenje, vnetje kože, alergije, dermatitis, infekcije in bolečine različnih vrst.

Rešitev so pajkice in balerinke

To je torej še en dokaz, kako zelo pomembna so udobna oblačila. Ne le za naše razpoloženje, temveč tudi fizično počutje in zdravje. Za zgled lahko vzamemo dve prvi dami in modni ikoni, Michelle Obama in Carlo Bruni. Balerinke so očitno njuno najljubše obuvalo. Če pa se že ne morete odpovedati ozkim hlačam, se odločite za pajkice, in težav ne bo več.

Lestvica najbolj nevarnih

Seznam "killer" oblačil in modnih dodatkov sicer ne postavlja na prvo mesto kavbojk ali visokih pet, temveč nedrčke s kostjo. Čevlji z visoko peto so na drugem mestu, ozke kavbojke pa na tretjem. Sledijo tangice, prekratke majice, ki razkrivajo popek tudi v zimskem času, in težki uhani. Dobremu počutju pri izbiri oblačil daje prednost šele vsaka četrta ženska, večina pa si v prihodnosti želi shujševalnia oblačila, masažne materiale in oblačila proti potenju. V pričakovanju vsega tega pa bo večina še naprej trpela, da bo le videti lepo, seksi in po zadnji modi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493