Zadovoljna.si
Sončna očala

Moda

Modni dodatek: sončna očala v živih barvah

M.K.
02. 08. 2012 12.28
0

Eden izmed najbolj priljubljenih modnih dodatkov v poletnem času so zagotovo sončna očala. Poleg tega, da naše oči varujejo pred škodljivimi UV-žarki, prispevajo tudi k popolnejšemu videzu in vnašajo veliko mero elegance. Izbira pravih sončnih očal je lahko zelo tvegana, predvsem če ne sledite najnovejšim modnim trendom in ne veste, kakšna očala najbolj pristojijo vaši polti in obliki obraza. V zadnjem času je ponudba res bogata in tako so sončna očala, ki so bila nekoč luksuz bogatejših slojev, danes dostopna tako rekoč vsem. A če si želite preostanek poletja nadeti resnično modna sončna očala, imamo za vas zgolj en nasvet: izberite živahne barve!

Tako kot pri oblačilih se tudi pri sončnih očalih smernice iz sezone v sezono spreminjajo. Tudi na tem področju lahko torej ugotovimo, da se zgodovina ponavlja: modeli, ki so bili popularni pred desetletji, se vračajo na modne piste in posledično tudi na ulice. V preostanku sončnih poletnih dni boste tako zažarele, če si boste nadele sončna očala z velikimi plastičnimi okvirji v norih barvah in barvnih kombinacijah, z vzorci in črtami. Med okvirji so v ospredju zlasti rdeča, zelena, roza, modra, rumena in travnato zelena barva – torej svetleči odtenki, ki se lahko skladajo z barvo oblačil ali pa gredo čisto svojo pot. Tako kot pri oblačilih gre tudi trend okvirjev sončnih očal v smeri „bolj je pisano, lepše je“ in zdi se, da so oblikovalci na ta način s parodijo želeli pokazati trenutno stanje v svetu, ki mu lahko z eno besedo rečemo kar 'cirkus'.

Barvne leče

Že prejšnje poletje so oblikovalci sončnih očal začeli eksperimentirati z barvami in prosojnostjo leč. Trend se je nadaljeval tudi letos in tako se razprodajne police trgovin s sončnimi očali šibijo pod mavrično barvno paleto različnih znamk. Zanimivo je, da so pri barvnih lečah vaše oči spet vidne, kar ima svoje prednosti in slabosti. Zapeljujete lahko, ne da bi sneli očala, a hkrati se lahko pokažejo posledice 'prekrokane' noči in divjega žura. Ravno zaradi tega so najbrž ponovno modna tudi očala z barvnimi okvirji in temnejšimi lečami, ki (vsaj delno) skrijejo oči. Pomembno je, da če se le da, barvo okvirjev uskladite z oblačili, saj boste tako izgledale kot iz škatlice. A to ni pravilo, ki bi ga bilo nujno upoštevati. Če prisegate na drznost in obožujete neskladja, si brez slabe vesti privoščite barvno pestrost. Brez skrbi, gotovo boste opaženi. In še namig: barvo očal izberite na podlagi vaše polti in barve las.

V prvem planu naj ostane zaščita

Kljub vsemu pa je treba pri vsakem nakupu sončnih očal paziti predvsem na ustrezno zaščito. Izbrana očala vas morajo namreč zaščititi pred škodljivimi sončnimi žarki, ki lahko pospešijo nastanek sive mrene. Zato je predvsem pri cenovno ugodnejših modelih treba skrbno preveriti tudi njihovo ustreznost z vidika zaščite. Ščititi nas morajo pred UV-žarki, hkrati pa moramo biti pazljivi tudi na natančno spolirano površino stekel in njihovo kakovost.

Sončna očala
Sončna očala FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375