Zadovoljna.si
ženska išče oblačila

Moda

Modni nasvet: oblačila izbirajte glede na postavo

M.K.
11. 10. 2012 15.35
0

Imate morda kdaj občutek, da vaš stil oblačenja ni ravno najbolj primeren za vašo postavo? So videti prijatljice v enakih oblačilih veliko bolje od vas, čeprav nimajo tako idealnih mer? Da, vse to je še kako verjetno, saj imate v tem primeru najbrž različno obliko telesa, kar poglavitno vpliva na pristajanje oblačil. Prav zaradi tega smo vam pripravili nekaj napotkov, kako izbrati oblačila glede na obliko telesa, da ne boste nikoli več 'kiksnile' pri oblačilih za svoj 'outfit'. Sedaj boste namreč lahko takoj vedele, kaj vam pristoji in katerih kosov se je v prihodnje bolje izogibati.

Scarlett Johansson je tipična predstavnica žensk s telesom v obliki črke X.
Scarlett Johansson je tipična predstavnica žensk s telesom v obliki črke X.FOTO: Reuters
Ste že kdaj slišale za figure tipa X, V, in A? Na prvi pogled se morda zdi, da gre za kakšne znanstvene izraze, a dejansko so to najbolj običajne oblike ženskega telesa, ki bi nam morale biti osnovne smernice pri izbiranju oblačil. A številne med nami niti ne vedo, kakšne oblike je njihovo telo, kaj šele, da bi se znale pravilno obleči. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo karakteristike posamezne figure in oblačila, ki ji najbolj pristojijo.

Oblika X

Ženske, katerih telo je oblikovano v obliki črke X, imajo približno enako široka ramena in boke ter ozek pas. V svetu slavnih in bogatih ima tako postavo igralka Scarlett Johanson in po mnenju modnih strokovnjakov je to najbolj hvaležna oblika, ki jo ženska lahko ima. Drugo ime za to figuro je 'peščena ura' in je že po naravi zelo harmonična in uravnotežena. Gre za optimalno manekensko obliko 90-60-90, pri čemer pa je pomembno sorazmerje med temi merami, ne številke. Ženske s to figuro imate lepo poudarjene prsi in zadnjico, ki ju niti približno ne poskušajte skriti. Nasprotno, poudarite svojo obline z globokim dekoltejem in širokim pasom, izogibajte pa se karirastim vzorcem in močnim kontrastom ter ohlapnim in visečim zgornjim delom oblačil. Idealna izbira bodo oprijete obleke, krila v obliki svinčnika in trenčkoti – v teh oblačilih boste namreč lahko pokazale vse svoje atribute.

Oblika A

Pri ženskah z obliko telesa v podobi črke A so ramena ozka in nevpadljiva, boki in zadnjica pa širši in lepo zaobljeni. Za uravnoteženje pri tej figuri skrbijo predvsem telirani kosi oblačil. Za dodaten efekt lahko dodamo širok pas ali dodatno podložimo ramena in jih morda poudarimo z oblačili, ki so v ramenskem predelu baročno 'napihnjeni', saj povečajo in razširijo vaš ramenski obroč. Nasploh velja, da tej figuri najmanj pristojijo pravokotni modeli oblačil in valovite oblekice ali tunike, zato se jim poskušajte izogniti. Namesto tega se raje odločite za oblačila, ki nimajo ravnih linij in ki lepo 'padejo' po bokih. V mrzlih zimskih dneh si tako lahko med drugim oblečete lahno padajoče krilo in teliran plašček do kolen, ki bo s svojo obliko vaše telo optično uravnotežil do popolnosti ter pomagal skriti široke boke.

Tiste, ki imate telo v obliki črke H, boste videti odlično v minikrilu.
Tiste, ki imate telo v obliki črke H, boste videti odlično v minikrilu.FOTO: iStockphoto
Oblika V

Oblika V je nasprotna prej definirani obliki A. Tukaj torej niso naravno poudarjeni boki, temveč imajo ženske s to figuro markantno široka, skorajda moška ramena, ozek pas in po možnosti še ožje boke. Če ste se našle v tej skupini posameznic, lahko široka ramena ublažite z mehkimi materiali zgornjih kosov oblačil, ki naj bodo po možnosti temnejše barve. Tudi ve se izogibajte vpadljivim vzorcem ter progam in nikakor še dodatno ne podlagajte ramen s kakšnimi suknjiči z vstavljenimi vložki iz pene. Raje preusmerite pozornost na spodnji del telesa in izberite hlače v svetlejših barvah ter čevlje z nizko peto ali pa se odločite za krilo do kolen v obliki črke A, čez to opravo pa oblecite klasičen plašč, prav tako v obliki črke A.

Oblika H

Oblika H je v bistvu precej podobna obliki X, a s to razliko, da ženska v pasu ni tako zelo ozka. Med znanimi se lahko s to figuro pohvali svetovno znan fotomodel Kate Moss, sicer pa je za to obliko značilen androgen in precej deški videz. Ženske s tako obliko telesa posezite po oblačilih s čistimi ter z ravnimi linijami in vzorce ter proge kombinirajte z nežnimi, ženskimi elementi, kot so naborki. Izberite mehke tkanine in ne poudarjajte pasu. Zelo lepo se vam bodo podale tudi obleke in krila, ki pa naj imajo obvezno raven kroj in naj bodo čim manj 'nagubana'. Idealna izbira bo klasična srajčka z naborki, krilo v obliki tulipana in plašč z rahlo zoženim pasom in padajočim spodnjim delom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478