Zadovoljna.si
Hipsterji so znani po tem, da do polnosti užijejo vsak dan.

Moda

Modno sceno so zavzeli hipsterji

M.K.
03. 07. 2012 11.07
1

Hipsterstvo je modni slog, prav tako pa tudi stanje duha. Hipsterji so znani kot izredno kreativna bitja, ki veliko dajo na inteligenco in znajo biti izredno šaljivi in vsestranski. Njihov modni slog je precej specifičen in zajema ozke džins hlače ter potiskane majice, kariraste srajce, vzorčaste obleke in tope v slogu hipijev. Zveni znano? Seveda, saj jih je mogoče vedno več opaziti na naših ulicah. Gre namreč za modni slog, ki popolnoma sovpada z aktualnimi modnimi smernicami, med katerimi prevladujejo potiski in vzorci.

Izraz hipster se pogosto uporablja kot sinonim za mladinsko subkulturo, a ga vedno bolj uporabljajo tudi zrelejši posamezniki. Hipsterje povezujejo z neodvisno glasbo, pestrim in čutnim modnim slogom ter alternativnim življenjskim stilom. Izraz hipster naj bi se pojavil v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, v dobi "jazzovske" glasbe. Takrat so kot take obravnavali belopolte mladostnike srednjega razreda, ki naj bi želeli posnemati življenjski slog večinoma temnopoltih izvajalcev jazzovske glasbe, ki so jih imeli za vzornike. Danes se izraz hipster uporablja za ljudi, ki odkrito prezirajo prevladujoče trende, poslušajo specifično glasbo, veliko kadijo in so nekaj posebnega tako glede svoje zunanje podobe kot tudi glede dojemanja sveta.

Oblačila iz babičine omare

Kar zadeva modni slog, hipsterji radi nosijo "vintage" oblačila in jih usklajujejo z aktualnimi trendovskimi hipsterskimi oblačili. Pogosto jih zanese v trgovine s starinskimi oblačili, tisti bolj varčni pa radi pobrskajo po omarah svojih starih staršev in se na veselje vseh babic in dedkov oblečejo v obleke, ki so jih ti nosili v svoji mladosti. Hipsterji torej prisegajo na slog, ki je bil aktualen med petdesetimi in osemdesetimi leti prejšnjega stoletja.

Majice z ironičnim napisom

Priljubljen trend hipsterske oprave so tudi majice z ironičnimi napisi ter tiste s potiski risanih junakov, ki so na sceno prišli v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in je do danes niso več zapustili (lep primer so, denimo, dobro znani Smrkci) ter videoigre iz tistega časa (denimo Alf in Small Wonder). Bistveno je, da gre za ironijo in da so majčke oprijete – hipsterjev si pač ni mogoče predstavljati v ohlapnih oblačilih.

Hipsterji so znani po tem, da do polnosti užijejo vsak dan.
Hipsterji so znani po tem, da do polnosti užijejo vsak dan.FOTO: iStockphoto

Pomembno je, da je oprijeto

Najbolj priljubljen modni kos hipsterjev so poleg čepic gotovo oprijete džins hlače različnih barv, čeprav velika večina rada stavi na klasično črnino. Bolj kot barva je pomembno tesno prileganje celi dolžini nog. Če se dotaknemo modnih dodatkov, velja med njimi pri hipsterskem slogu v prvi vrsti omeniti velike, barvne pasove s pisanimi zaponkami in kovinskimi neti, okrasnimi kamni in vsem, kar pritegne pozornost. Prav tako si tipičnega hipsterja ne moremo predstavljati brez šala. Tu ne govorimo o elegantnih šalih, temveč o tako imenovanih "arafatkah", karirastih dolgih šalih, ki so večkrat oviti okrog vratu, ali rahlo scefranih okrasnih šalih, ki so večinoma domena predstavnic te subkulture.

Velika očala in slušalke

Kot smo že omenili, so hipsterji znani tudi kot intelektualci, zato so nujen kos njihove garderobe očala. Pri tem mislimo seveda na letošnje leto izredno modna očala z velikimi lečami in debelimi črnimi okvirji, ki so lahko okrašeni tudi z nekaterimi linijami v neonski barvi. Nepogrešljiv dodatek so tudi velike slušalke, ki se v barvi lahko skladajo z očali ali gredo popolnoma svojo pot. Hipsterji prav tako prisegajo tudi na močno kavo in jih je le redko opaziti brez cigarete v roki. A tudi brez tega zadnjega segmenta ste lahko prava hipsterka – pomembni so namreč prava mentaliteta, duhovna pripadnost ter seveda pravi modni slog.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413