Zadovoljna.si
Razprodaje so se začele 9. januarja.

Moda

Na razprodaje s trezno glavo!

S.O.
09. 01. 2012 16.00
0

Težko pričakovane zimske razprodaje so se začele 9. januarja in bodo trajale, kot je predpisano z zakonom, največ 60 dni. Trgovci ponujajo znižane cene tekstila in obutve, kljub mamljivim napisom, kot so 'Akcija', 'Nižamo cene', 'Ugodno', 'Razprodaja' in podobno, pa pred brezglavim zapravljanjem dobro premislite, če izbrane izdelke zares potrebujete. Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki bodo pripomogli, da boste razprodaje zapustile z nasmehom in polnimi vrečkami uporabnih artiklov.

Razprodaje so se začele 9. januarja.
Razprodaje so se začele 9. januarja.FOTO: iStockphoto
Predpisana pravila

Blago na razprodaji mora biti po zakonu označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Najvišji odstotek znižanja mora zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki ga trgovec ponuja na razprodaji, prav tako je pomembno, da pred uvedbo popusta ali razprodaje trgovine ne dvigujejo cen izdelkov in jih nato znižajo z namenom višjega odstotka znižanje, ki bi privabil več kupcev. Če posumite, da trgovec ne upošteva predpisov, se lahko obrnete na Tržni inšpektorat Republike Slovenije ali Trgovinsko zbornico Slovenije.

Pravica do menjave blaga ob stvarni napaki

Kupci se včasih ne zavedamo svojih pravic in smo prepričani, da blaga, kupljenega na razprodajah, ne moremo zamenjati ali vrniti v nobenem primeru, kar pa ni popolnoma res. O stvarni napaki govorimo, ko se le-ta na blagu pojavi po nekaj dneh, ko smo oblačilo ali obutev že nosili. To bi bilo na primer v primeru razpadanja artikla, strganega paščka na čevljih ali ob napaki, ki je ne moremo predvideti vnaprej. Ker pravic potrošnikov iz naslova stvarne napake ni mogoče omejevati, vam je trgovec dolžen blago zamenjati ali vrniti denar tudi v času razprodaj. Vendar je vseeno treba poudariti, da so stvarne napake dokaj redke in med njih ne spada, na primer puščanje barve iz temnega džinsa, saj to običajno označuje opozorilo (izdelek ima všito etiketo ali nalepko, da blago pušča barvo) ali vas o njem obvesti prodajalec ob nakupu

Določite denarni znesek, ki ste ga pripravljene zapraviti.
Določite denarni znesek, ki ste ga pripravljene zapraviti.FOTO: iStockphoto
Kdaj vam blaga ne bodo zamenjali

Vračanje izdelkov iz subjektivne narave (na primer potrošnik si je premislil, blago je bilo namenjeno za darilo in podobno) pa ni zakonsko omejeno in je stvar poslovne odločitve posameznega trgovca. S tem namenom trgovci ob blagajnah izpostavljajo table z napisi, kot so 'Kupljenega blaga na razprodajah ne menjamo'.

Kaj kupovati na razprodajah

Prav iz teh razlogov je priporočljivo na razprodajah kupovati nevtralne in vedno potrebne izdelke, ki so bolj kakovostni in posledično tudi dražji, zato si jih po rednih cenah običajno ne privoščimo. Sem spadajo džins hlače, suknjiči, prehodne jakne, oblačila bele in črne barve, usnjene torbice, kakovostna obutev in podobno. Zelo priporočljivo je, da nekaj svoje pozornosti namenite tudi oblačilom, ki bi jih lahko uporabili za prihajajočo pomladno in poletno garderobo. Ti izdelki imajo običajno še večji odstotek popusta, saj bi vsi najprej radi poskrbeli za izdelke, ki jih potrebujemo za trenutne vremenske razmere.

Razprodaje trajajo 60 dni.
Razprodaje trajajo 60 dni.FOTO: Blaž Garbajs
Za nakup nevsakdanjih kosov počakajte na dodatno znižanje

Priporočljivo je, da v prvih dveh tednih razprodaj poskrbite za nakup osnovnih kosov, ki jih boste nosili čez celo leto. Po začetnem navalu se trgovci običajno odločijo še za dodatno znižanje, ki sledi 14 dni po razprodajah. To je primeren čas, ko si lahko privoščite kose, za katere ne želite odšteti veliko denarja in bi vam lahko prišli prav v prihodnosti.

Določite denarni znesek in nakupovalni dan


Vendar pozor, pred nakupi vedno določite denarni znesek, ki se ga boste držali. Najboljši pregled nad denarjem boste imeli, če boste uporabili zgolj gotovino. Pred nakupi se še enkrat razglejte po garderobni omari in dobro premislite, katera oblačila zares potrebujete. Naredite še nakupovalni seznam, ki vas bo opominjal, kateri kosi so vaša prioriteta. Pred začetkom razprodaj si dobro oglejte ponudbo izdelkov in naredite izbor trgovin, ki jih želite obiskati med razprodajami. Razprodaje je priporočljivo obiskati ob odprtju trgovin, če se želite izogniti gneči pred garderobami in blagajnami, pa se po nakupih odpravite v sredini tedna. Najboljša dneva sta sreda in četrtek, če je le mogoče pa trgovine obiščite v dopoldanskih urah.
Sprva poskrbite za osnovne kose.
Sprva poskrbite za osnovne kose.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375