Zadovoljna.si
najvplivnejše ikone modnega sveta

Moda

Najvplivnejše modne ikone sveta

M.K.
05. 04. 2012 12.11
0

Svet visoke mode je zelo dolgo veljal za domeno peščice bogatih in talentiranih posameznikov, ki so po mnenju večine ves čas želeli biti nekaj več oziroma so se predstavljali kot 'drugačni'. A z leti se je ta trend precej spremenil. Pri tem ni toliko šlo za osebne spremembe teh posameznikov, temveč se je spremenil odnos širše javnosti do mode in s tem so tudi modni ustvarjalci pridobili na pomenu ter sčasoma postali modne ikone. Oblikovalci, stilisti, manekenke, manekeni, igralke, igralci – sploh ni bilo pomembno, štela je samo ljubezen do visoke mode ter pogum biti še bolj drzen, še bolj ekstavaganten. In ravno drznost je kriva, da danes imena Kate Moss, Madonna, Coco Chanel, Marc Jacobs in ne nazadnje Lady Gaga povezujemo z modnimi ikonami.

Karl Lagerfeld je znan po svoji nepredvidljivosti.
Karl Lagerfeld je znan po svoji nepredvidljivosti. FOTO: Reuters
Michelle Obama ima prefinjen občutek za oblačila, ki ji pristojijo.
Michelle Obama ima prefinjen občutek za oblačila, ki ji pristojijo.FOTO: Reuters
Mode kot take gotovo ne bi bilo, če svet ne bi imel oblikovalcev, ki vedno znova poskrbijo za novosti, ki se (nekatere bolj druge manj) hitro preselijo na velike prireditve in celo na ulice. V zadnjem stoletju so med njimi (bili) nepogrešljivi Coco Chanel, Karl Lagerfeld, Louis Vuitton, Marc Jacobs in seveda Yves Saint Laurent ter mnogi drugi, ki so ogromno doprinesli k temu, da je današnja visoka moda taka, kot je. Coco Chanel je bila tista, ki je na trg poslala enega najpomembnejših kosov ženske garderobe – malo črno oblekico –, njeno delo pa več kot uspešno nadaljuje aktualen oblikovalec modne hiše Chanel Karl Lagerfeld, ki je med drugim znan tudi po svojih direktnih in nepredvidljivih potezah. Podobno zgodbo si delita tudi Luis Vuitton in njegov aktualni naslednik, Američan Marc Jacobs, ki je v Vuittonovo modno hišo vnesel prepotrebno svežino, znan pa je predvsem po svojih ekstravagantnih kreacijah. Yves Saint Laurent je po mnenju mnogih oblikovalk popoln par ženski kratki črni oblekici kolegice Coco in na piste poslal moški smoking.

Za oblikovalce so pomembne muze

Za to, da so modne kreacije priznanih oblikovalcev našle pot do širše javnosti, se gre zahvaliti muzam, pri katerih so oblikovalci našli navdih in so bile te kreacije pripravljene tudi obleči. Med temi gotovo velja omeniti legendarno Marilyn Monroe, ki je bila znana po svojem seksapilu in zato ne čudi dejstvo, da je bila navdih številnim oblikovalcem. Muze so oblikovalci iskali tudi med pevci in tako je legendarna skupina The Beatles še danes, poleg na gobico ostriženih las, znana tudi po tipičnem angleškem 'outfitu', ki je izžareval rojalno eleganco. Na pariški visoki modi je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja velik pečat pustila tudi Jane Birkin, ki je bila po mnenju mnogih sama poosebitev srečanja londonskega 'šika' in pariškega glamurja, ki se še danes uspešno prepletata. Na sodobni modni sceni pa med muzami vsekakor velja omeniti dve predstavnici svetovnega šovbiznisa: Madonno in nekoliko mlajšo Lady Gaga. Prva modni svet pretresa že tri desetletja in v tem času je večkrat polnila prve strani časopisov tudi zaradi izbire svojih oblačil, ki so za številne sporna. A umetnica se na kritike ne ozira in sledi svojemu stilu ter kot pravi, sama ničesar ne obžaluje. Lady Gaga je še nekoliko drznejša in ruši tisto malo tabujev, ki jih je v sodobni družbi še ostalo, in prepričani smo lahko, da bo tudi v prihodnosti skrbela za drznost.

Adriana Lima je ena izmed članic elitne blagovne znamke Victoria's Secret.
Adriana Lima je ena izmed članic elitne blagovne znamke Victoria's Secret.FOTO: Reuters
Modra kri in politična elita

Na modne smernice še zdaleč ne vplivajo zgolj igralke in igralci ter pevke in pevci. Velikokrat gre tudi za bolj permanentna imena, ki so del svetovne politične in rojalne scene. Med prvimi gotovo pomislimo na tragično preminulo princeso Diano, ki se je v zgodovino zapisala kot kraljica ljudskih src ter modno ozaveščena predstavnica modre krvi. Njeno delo je danes več kot uspešno nasledila vojvodinja Catherine, ki jo je britanska javnost že vzela za svojo, z njo pa tudi njen 'kraljevski' slog oblačenja. Na drugi strani Atlantika modne trende širi sama prva dama ZDA Michelle Obama, ki ima dodobra izdelan prefinjen občutek za oblačila, ki ji pristojijo, in zato poleg svojega moža vedno izgleda naravnost čudovito. Pohvalno je tudi dejstvo, da pri izbiri svoje garderobe prednost daje mlajšim, manj uveljavljenim oblikovalcem, kot sta Jason Wu in Prabal Gurung.

Brez modelov bi bilo veliko težje

Kreacije oblikovalcev pa nikoli ne bi ugledale luč sveta v takem sijaju, če ne bi bilo modelov, ki jih ponesejo na modne piste in jih tako približajo ljudem. Med njimi zagotovo velja omeniti nepogrešljivo Kate Moss, ki vse odkar je sodelovala v kampanji za Calvin Klein, velja za najbolj pristno predstavnico sloga 'Heroin-Šik'. Prav ona je naredila konec obdobju popolnih supermodelov in na njihovo mesto postavila povprečno dekle iz soseščine. Družbo med najbolj vplivnimi ji delata kolegici Cindy Crawford in Heidi Klum, ki pa sta se zelo hitro podali tudi v svet nekoliko bolj dobičkonosnega posla modelov in začeli snemati oglase za raznorazna podjetja, ki propagirajo vse – od barv za lase pa vse do gumijastih bonbonov. Izreden vpliv na uveljavljanje modnih trendov imajo tudi 'Viktorijini angelčki', modeli priznane blagovne znamke spodnjega perila Victoria's Secret, med katerimi so znane Alessandra Ambrosio, Adriana Lima, Miranda Kerr ter starejše Tyre Banks, Claudia Schiffer in Gisele Bundchen.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368