Zadovoljna.si
Nasmeh

Moda

Nasmeh po ameriško

Marjana Harcet
2008-09-18 21:20
5

Mnenja strokovnjakov o beljenju zob so deljena, toda kdo si ne želi lepšega nasmeha in večje samozavesti? Predstavljamo vam nekaj načinov, kako do hollywoodskega nasmeha.

Do belih zob v domači kopalnici?

Čeprav naravni zobje niso nikoli snežno beli, nas podobe s televizijskih zaslonov, jumbo plakatov in revij s svojimi bisernimi nasmehi prepričujejo v to, da je to sinonim uspeha in lepote. Če so zobje obarvani zaradi zunanjih dejavnikov: določene hrane, pijače (pravi čaj, kava, rdeče vino) in razvad (cigareti), nam proizvajalci sredstev za ohranjanje zobne higiene obljubljajo uspeh že z zobnimi pastami, ki so dosegljive v sleherni trgovini. Te sicer lahko nekoliko prispevajo k posvetlitvi zob, vendar pa je njihova temeljna pomanjkljivost ta, da imajo stranske učinke. Če takšne zobne paste uporabljamo predolgo in preveč intenzivno, nam lahko te zaradi močnega drgnjenja zobne površine in trdnih delcev, ki jih te zobne paste vsebujejo, močno stanjšajo zobno sklenino in povečajo občutljivost zob na zunanje dražljaje.

Beljenje zob pod zdravniškim nadzorom

Vendar pa tudi beljenje pod zdravniškim nadzorom ni nujno bistveno boljše. Kakor v drugih branžah je tudi tu tako, da so mnenja strokovnjakov zelo deljena. Medtem ko nekateri poudarjajo negativne posledice beljenja zob, drugi zagotavljajo, da so iznašli najmanj škodljiv način beljenja zob, ki lahko prispeva k lepšemu nasmehu in večji samozavesti.

Beljenje zob pod zdravniškim nadzorom zobozdravnik navadno opravi na željo pacienta. Obstajata dva načina, ki se ločita glede na to ali postopek v celoti poteka v ordinaciji ali pa ga pacient dokonča doma. V prvem primeru stomatolog s posebnim instrumentom odstrani zobne obloge in potem s pasto očisti zobne površine. V drugem primeru stomatolog vzame odtis pacientovih zob in po tem modelu izdela opornico, na katero pacient doma pred spanjem nanese peroksid, ki čez noč pobeli zobe. Točen odstotek peroksida in čas postopka že vnaprej določi zobozdravnik.

Beljenje zob z različnimi geli

Nekateri stomatologi prisegajo na tehnologijo BriteSmile. Gre za beljenje z gelom, ki vsebuje 15-odstotni peroksid in ki ga aktivira posebna modra svetloba. Postopek traja eno uro, zobje pa so bolj beli tudi do osem odtenkov. Po opravljenem postopku so dlesni in zobje lahko bolj občutljivi, vendar pa občutljivost ponavadi ni dolgotrajna.

Pri tehniki LaserSmile belijo zobe z gelom, ki vsebuje 37-odstotni peroksid. Prednost tega postopka pred vsemi drugimi pa je v tem, da je to najhitrejši sistem beljenja zob saj so zobje izpostavljeni belilnemu gelu največ 24 minut. Stomatologi zagotavljajo, da tako preprečijo pregrevanje zob in občutljivost zob, ki se pojavi po nekaterih drugih postopkih beljenja.

Čeprav se tehnike beljenja zob z geli zdijo manj agresivne in bolj učinkovite kot druge tehnike, pa je treba vedeti, da tudi te niso popolnoma neagresivne do zob in zobne sklenine. Zato se beljenje zob priporoča predvsem tistim, ki imajo popolnoma zdrave zobe.

Ker snežno belih zob v naravi ni in ker se k vašemu obrazu verjetno najbolj poda ravno tak odtenek zob kot ga že imate, naj zdravje ne bo cena za lepoto. Kajti, četudi se odločite za beljenje, to ne bo trajno, ne glede na vrsto postopka, ki se mu podvržete.

Svoje mnenje lahko izrazite na forumu.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 138